Yövmiyeler cezalara gidiyor

Hatay´da narenciye hasatı sürüyor. Portakal, limon, mandalina ağaçlarındaki olgunlaşmış meyveler, işçiler tarafından bahçelerde toplanıyor.

GÜNCEL 16.12.2020 16:14:28 0
Yövmiyeler cezalara gidiyor

İskenderun/SES

 Dörtyol´da üreticiler ellerindeki ürünleri yok pahasına tüccara sattıklarını belirterek, 85 kuruştan mandalinanın bahçeden satıldığını belirtti. Bazı üreteciler de narenciye bahçesindeki bir kısım ağacın ürün vermemesine üzerine söküp, yerine zeytin ağacı dikme kararı verdiklerini belirtti. Narenciyede verim üreticiyi memnun etmezken, bazı bahçelerde çalışan işçiler de yeterli kazanç elde edemediğinden yakındı.
Narenciye üreticisi Osman Aktaş, 'Bu sene üretim düşük. Narenciye çiçeklerini güneş yaktı, meyve az verdi. Bu sene meyve az ama tüccar da bize yeterli parayı vermedi. Girdilerimiz pahalandı ama mallarımız para etmiyor. Tarım Bakanlığı bir çözüm yolunu bize göstermeli ve bulmalı.' dedi ve üretmeye devam edeceklerini söyledi. Adana´dan gelip, Dörtyol yöresindeki bahçede çalışan narenciye işçilerinden Halil Koç, 'Akşama kadar sırtımda küfeyle mandalina taşıyorum. Bunu 100 lira kazanmak için yapıyorum. Çamur, yağmur demeden her gün böyle' dedi. Neslihan Tan ise gece yola çıktıklarını belirterek, 'Ailemize, çocuklarımıza ekmek götürmek için çalışıyoruz. Bizi maskesiz, araçlarda toplu gördüklerinde ceza yazılıyor. Hangi koşullarda; çamurda, yağmurda çalıştığımızı düşünen yok' diye konuştu. Dörtyol yöresindeki narenciye üreticisi ve işçisiyle görüşüp, sorunlarını dinleyen Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım ise şu değerlendirmeyi yaptı: 'İşçiler uzak yerlerden geliyor. Gelip-giderken cezalar kesildiğini öğrendik. Aldıkları yövmiye 90-100 lira ve bu da cezaya giderse ellerinde bir şey kalmıyor. Devletin bu konuda işçilere yardımcı olması, yönlendirmesi ve cezaların önüne geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşçilerin sorunlarının çözülmesi, üretim ve üretimin gelişmesi açısından da iyi olacaktır.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22