YSK: Tam kanunsuzluk yok

İskenderun Belediye Başkanlığı seçimine itiraz

SİYASET 30.04.2019 10:42:03 0
YSK: Tam kanunsuzluk yok

Akın Bodur/İskenderun

31 Mart yerel seçimlerine yönelik itiraz ve tartışmalar devam ederken, İskenderun´da kentteki belediye başkanlığı seçiminin, ´tam kanunsuzluk ´ nedeniyle iptal edilmesi için ikinci kez yapılan başvuruda da Yüksek Seçim Kurulu, başvurunun redddelmesine karar verdi. İskenderun Belediye Başkanlığı seçimlerinde kullanılan birleşik oy pusulalarında YSK fligramının olmaması nedeniyle daha önce bir yurttaşın yaptığı iptal başvurusu, İskenderun´daki iki seçim kurulunun birinde 6´a karşı 1 oyla, diğer seçim kurulu da 4´e karşı 3 oyla itirazı reddetmiş, itirazcı ise Hatay İl seçim Kuruluna başvuru yapmamıştı. Bir başka itirazda ise YSK itirazı ´dilekçeye bilgi ve belge eklenmediği´ için kabul etmeyip, reddetti. Bunun üzerine aynı kişi tarafından yapılan başvuru üzerine YSK, itirazı reddetti.
İskenderun Belediye Başkanlığı seçiminin tam kanunsuzluk nedeniyle iptal edilmesi için Yüksek Seçim Kurulu´na başvuruda bulunan A. Y. adlı kişinin başvurusunu inceleyen YSK, itirazın reddine karar verdi. YSK´nın kararında, 'Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; A.Y. tarafından ileri sürülen iddialarına somut bilgi ve belge ibraz edemediği gibi tam kanunsuzluk hali de bulunmadığından talebin reddine karar verilmesi gerekir. Tam kanunsuzluk hali bulunmadığından talebin reddine' ifadesine yer verildi.
A.Y., İskenderun Seçim Kurulu başkanlığı aracılığıyla YSK´ya başvuru yapmış ve 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, İskenderun´da kullanılan oy pusulalarının bir kısmında Yüksek Seçim Kurulu fligranı bulunmadığı, bu durumda oyan oy pusulaların Yüksek Seçim Kurulunun 26/12/2018 tarih ve 2018/1129 sayılı kararı ile kabul edilen Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir 138 sayılı Genelge´nin 42. maddesine göre geçersiz sayılması gerektiğinı belirtmişti.
A.Y.´nin başvurusunu görüşen Yüksek Seçim Kurulu, 3219 sayılı kararında, 298 sayılı Seçimlerin temel Hükümleri ve Seçmen kütükleri Hakkında Kanun´un ´itirazın şekli´ başlıklı 112. maddesinde 'İtiraz yazı ile veya sözle yapılır. Sözle yapılacak itirazlar gerekçesiyle birlikte tutanağa yazılır. İtiraz edenin adı, soy adı, açık adresi yazılarak imza ettirilir. İmza bilmeyenlere parmak bastırılır. Kimliğini ispat edemeyenlerin, delil ve gerekçe gösteremeyenlerin itirazları incelenmez, bu sebeple incelenmediği tutanağa yazılır. Yazılı itirazlarda da yukarıdaki şartlar aranır ve deliller itiraz dilekçesine emlenir. Gerekçesi ve delili olmayan yazılı itirazlar da incelenmez. Her iki halde de itirazın alındığına ve hangi tarihte yapıldığına dair, itiraz yapana alındı belgesi verilir. İtiraz seçim kurulu başkanına yapılır. Seçim kurulu başkanı bulunamazsa, yazılı itiraz nöbetçi savcıya alındı belgesi ile yapılır. Savcı yapılan itirazın kaydını işleyerek hemen seçim kurulu başkanına gönderir. Siyasi partiler, seçim başlangıcında partileri adına kimlerin itiraz edebileceklerini mühür ve imzalı bir yazı ile seçim kurullarına bildirirler. İtiraz edeceklerin imza sirküleri parti başkanınca onaylanarak bildirilir. Parti adına itiraz edeceklerden kimlik aranmaz. İtirazlarda delillerin hangi resmi makamlarda bulunduğunun bildirilmesi delil yerine geçer ve bu delili seçim kurulu temin eder. Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazların yazılı olamı lazımdır' hükmünün bulunduğunu anımsattı. Yüksek Seçim Kurulu kararında şunlara yer verildi: 'Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; A.Y. tarafından ilerü sürülen iddialarınıa somut bilgi ve belge ibraz edemediği gibi tam kanunsuzluk hali de bulunmadığından talebin reddine karar verilmesi gerekmiştir. Sonuç: Açıklanan nedenlerle tam kanunsuzluk hali bulunmadığından talebin reddine.'

İtirazda nelere yer verilmişti?
İskenderun Belediye Başkanlığı Seçiminin iptal edilmesini isteyen A.Y., dilekçesinde itiraza ilişkin şu ifadelere yer vermişti: 'İddiamız: İskenderun Belediye Başkanlığı için kullandırılan birleşik oy pusulalarında Yüksek Seçim Kurulu Filigranı bulunmadığı. Bilgi: Bekbele, Denizciler, Karayılan, Sakarya, Kurtuluş, Kocatepe, Numune, Modernevler, Akçay, Mustafa Kemal, Bitişik, Sarıseki isimli mahallelerde oy kullandırılan seçim çevresi. Belge: İskenderun ilçesinin tümü olduğu gibi yukarıda belirtilen mahallelerde her sandık için kullandırılan İskenderun Belediye Başkanlığı için kullandırılan birleşik oy pusulalarının tamamı. İddialarımıza ilişkin hukuksuzluğun gerçekleştiği seçim çevresindeki mahalleler hususunda bilgi verilmiştir. İddiamıza konu belgeler, birleşik oy pusulaları olup tüm pusulalar İskenderun 1 ve 2 nolu Seçim Kurulları kontrolünde bulunan oy torbalarında olup güvenlik altındadır. Yetkimizde olmayan ve kontrolü de tarafımızca yapılamayacak oy torbalarından pusula temin ederek, başkanlığınıza göndermemiz mümkün olamamaktadır. Belge talebiniz elimizde olmayan nedenler ile temini mümkün olamamakla birlikte bilgi hususu detaylarını vermek gerekir ise; İskenderun ilçesi, Bekbele mahallesi, Bekbele Fatih İlkokulu, 2018, 2019, 2020,2021,2022 ve 2023 nolu sandıklar, Bekbele Gedik Saray İlkokulu, 2024, 2025, 2026, 2027,2028 ve 2029 nolu sandıklar, Bekbele İlkokulu, 2030, 2031, 2032,2033 ve 2034 nolu sandıklar. Denizciler mahallesi, Denizciler Çamlık İlkokulu, 2048, 2049, 2050, 2051 ..., 2056 nolu sandıklar, Denizciler Gübretaş Ortaokulu, 2057, 2058 ... 2064 nolu sandıklar, Denizciler Mustafa Kemal İlkokulu, 2065, 2066 ... 2075 nolu sandıklar, Denizciler Ortaokulu, 2076, 2077 ... 2084 nolu sandıklar, Denizciler Şirinyurt İlkokulu, 2085, 2086 ... 2095 nolu sandıklar; Kurtuluş mahallesi, İskenderun Anadolu Lisesi, 1140, 1141, 1142,1143 ... 1153 nolu sandıklar; Modernevler mahallesi, Paşa Karaca Anadolu İmam Hatip Lisesi, 2144, 2145, 2146 ...2167 nolu sandıklar. Yukarıda belirtilen seçim sandıklarında mevcut oy pusulalarındaki iddiamızın haklılığının tespiti ile İskenderun ilçesi, Karayılan, Sakarya, Kocatepe, Numune, Akçay, Mustafa Kemal, Bitişik, Sarıseki mahallelerinde oy kullanılan tüm sandıklar incelenmesini talep etmekteyiz. İskenderun Belediye Başkanlığı için kullandırılan birleşik oy pusulalarında Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunup bulunmadığının tespiti ile tam kanunsuzluk durumu yaratan hususunun resen bir inceleme ve sayısal adedinin tespitinin yapılmasını; İskenderun Belediye Başkanlığı için kullandırılan birleşik oy pusulalarında, Yüksek Seçim Kurulu Filigranı bulunmayan birleşik oy pusulalarının, Yüksek Seçim Kurulu´nın 138 sayılı genelgenin 42 maddenin b bendi gereğince iptalini; İskenderun Belediye Başkanlığı için kullandırılan birleşik oy pusulaların iptali gereken sayısal adedi itibari ile seçime etki edecek mahiyette olması halinde tam kanunsuzluk nedeni ile seçimin iptali ve yenilenmesini talep ederim.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00