Yürüme hayaliyle büyüyor

İskenderun´da hidrosefali hastalığı nedeniyle yüzde 88 bedensel engeli bulunan 4 yaşındaki Ebrar Aytu Apaydın, yaşıtları gibi yürüyeceği günü bekliyor. Ebrar, yürümeyi hayal ederek, büyümeyi sürdürüyor.

13.09.2017 11:23:17 0
Yürüme hayaliyle büyüyor

Burak Milli/İskenderun

Beyninin oksijensiz kalması nedeniyle hidrosefali hastalığına yakalanan küçük Ebrar, 4 yaşına gelmesine rağmen, koltukta dahi desteksiz oturamıyor. Hidrosefali tedavisi devam eden Ebrar, yaşıtları gibi yürüyüp, oynayacağı günü beklerken, ailesi de fizik tedavi için uzanacak yardım elini bekliyor.
Kentin Modern Evler Mahallesindeki evinde gazetemize açıklamada bulunan anne Serpil Apaydın, 4 yaşındaki kızı Ebrar´ı 7 aylık erken doğumla dünyaya getirdiğini söyledi. Erken doğum nedeniyle kızının beyninin oksijensiz kaldığını ifade eden Apaydın, tıp dilinde de buna ´Hidrosefali hastalığı´ denildiğini belirtti. Kızının beyninde oluşan sıvı nedeniyle fiziki olarak yaşıtlarına göre çok geç geliştiğini dile getiren Apaydın, 'Yürümesi alacağı sık fizik tedavisi ve bakıma bağlı. Fizik tedavi de sadece devletin karşıladığı rehabilitasyon merkezinde sadece haftada iki günü alabiliyor. Buda bize çok yetersiz. Şuan vücudunda çok fazlasıyla kasılma var. Şimdi yoğun şekilde fizik tedavi alması gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Beynindeki sıvı kendiliğinden azalan cinsten
Kızını Ankara ve Gaziantep´de bulunan hastanelere götürdüklerini ve burada yapılan muayenelerde ameliyatlık bir durumun olmadığını ve beyinde bulunan sıvının kendi kendine azalan cinsten olduğunu teşhisi konulduğuna değinen anne Apaydın, sadece fizyoterapist eşliğinde yoğun fizik tedavisi gerektiğini kaydetti. Kızının 4 yaşında olmasına rağmen, çatalı dahi ağzına götüremediğini anlatan Apaydın, şöyle konuştu: 'El, bacak ve ayaklarında çok fazla kasılma oluşuyor. Parmakları sürekli yumruk şeklinde. 40 gün kuvözde kaldı. Kuvözden çıkarken de bize beyninde bir sıkıntı olduğunu söylediler. Yine erken doğumdan dolayı da gözünde Prematüre Retinopatisi (ROP) vardı. Biz önceliği göze verdik. Bir yaşından sonrada rapor çıkartarak fizik tedaviye başladık. Şuan için ihtiyacımız fizik tedavi için bazı aletler gerekiyor. 4 yaşında olmasına rağmen desteksiz oturamıyor. Heyecanlandığı zaman vücudu kitleniyor ve hiç bir şekilde açamıyoruz. Sadece kendi gevşediği zaman açabiliyor. Durumumuz olmadığı içinde bunu karşılayamıyoruz. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz.'
Yaklaşık 2 buçuk yıldır Ebrar´ı özel bir rehabilitasyon merkezinde tedavi eden fizyoterapist Yeliz Karabalcı da, Ebrar için fizik tedavinin şart olduğunu söyledi. Ebrar´ın kendilerine geldiğinde oturamadığını belirten Karabalcı, 'Gördüğü fizik tedavi sayesinde destek alarak ayakta durup, oturabiliyor. Ebrar´a şuan desteksiz ´ayakta durma´ seansı uyguluyoruz.Hastamızın bağımsız hale gelebilmesi için sık fizik tedavi görmesi gerekiyor' dedi.


Anahtar Kelimeler: Yürüme hayaliyle büyüyor

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23