Zafer´in 98. yılı

İskenderun´da parti ve STK´ların çelenk sunmalarına ´izin verilmedi´

GÜNCEL 31.08.2020 10:23:35 0
Zafer´in 98. yılı

 30 Ağustos Zafer Bayramının 98. yıl dönümü kapsamında dün yapılan resmi kutlamada kaymakamlık, garnizon komutanlığı ve belediye başkanlığı çelenk sunarken, siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin çelenk sunmasına izin verilmedi. İskenderun CHP İlçe Başkanı Mansuroğlu ve ÇYDD şube başkanı Kurbal, Atatürk Anıtına çelenk sunmak istemelerine kaymakamlığın, bakanlık genelgesi ile Ulusal ve Resmi Bayramlar ile mahalle Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği gerekçe gösterilerek, izin verilmediğini açıkladı. Mansuroğlu, alternatif kutlama yapmaları halinde her katılımcıya 3.150 lira sosyal mesafe ihlalinden ceza yazılacağının söylediğini de ifade etti.

Akın Bodur/İskenderun
Kurtuluş Savaşı´nın zaferle sonuçlanmasını sağlayan 30 Ağustos Zafer Bayramının 98. yıl dönümü dün törenle kutlandı. İskenderun´da resmi 30 Ağustos Zafer Bayramı, dün saat 10.00´da Atatürk Anıtında düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile sürdü. Törene İskenderun Kaymakamı İskender yönden, İskenderun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Alparslan Kılınç, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, kurum müdürleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yönetkicileri ile yurttaşlar da katıldı. İskenderun´daki tören sırasında kent açıklarında bulunan ve bayram nedeniyle süslünen TCG Karpaz Fırkateyni de selam durdu. Resmi tören kapsamında Karaağaç Asri Mezarlığındaki İskenderun Şehitliğindeki tören düzenlendi ve şehit kabirlerine karanfil bırakılıp, dua okundu.
İskenderun´daki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının Atatürk anıtına çelenk sunma başvurusu, İskenderun Kaymakamlığı tarafından kabul edilmedi. ÇYDD İskenderun Şube Başkanı Emine Kurbal, çelenk sunma istemlerinin İçişleri Bakanlığının Zafer bayramı nedeniyle yayınladığı genelgede, koronavirüs salgını anımsatarak, bayramın az katılımlı olarak kutlanmasına izin verilmesi yönündeki talimatın gösterildiğini belirtti. İskenderun CHP´nin bazı sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri ile birlikte dün saat 11.00´da Atatürk Anıtı Alanında bayram kutlama isteğine de izin verilmedi.

CHP önünde açıklama
CHP´nin Atatürk Anıtına çelenk sunma isteğinin kabul edilmemesi üzerine dün Kanatlı Caddesi üzerindeki İskenderun CHP ilçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. ADD İskenderun Şube Başkanı Fahrettin Turhaner, toplantının, ADD, CHP, Eğitim-İş, Hacı Bektaşi Veli Derneği olarak düzenlendiğini açıkladı. parti binası önünde düzenlenen açık have toplantısında konuşan CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, 'Yine bizi yöneten zihniyetin yasaklarıyla karşı karşıya kaldık' dedi. 28 Ağustos 2020 tarihli dilekçe ile 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle İskenderun Atatürk Anıtı Alanında pandemi kurallarına uygun olarak çelenk koyma ve bayram etkinlikleri izni için başvuruda bulunduklarını anlatan Mansuroğlu, dilekçelerine ilişkin sözlü olarak ´olumlu´ yanıt verildiğini, ancak daha sonra İçişleri Bakanlığı genelgesi g erekçe gösterilerek, ´izin verilemeyeceği´, kesin talimatın olduğu belirtildi ve kentteki yetkililerin inisiyatif almadığını söyledi.

/resimler/2020-8/31/1027466191126.jpg

Mansuroğlu: Kutlarsanız, 3.150 lira ceza yazarız' dediler
CHP ilçe başkanı Mansuroğlu, Zafer Bayramını Atatürk anıtı Alanında kutlamaları halinde, Hıfzıssfhha Kurulu kararları kapsamında sosyal mesafenin korunmadığı gerekçesiyle her katılımcıya 3.150 lira para cezası verileceğinin söylendiğini de ifade etti. Katılımcıların en az bir buçuk metrelik fiziki mesafenin koruması yönünde uyarıda bulunanan toplantıda konuşan CHP İskenderun İlçe Başkanı Mansuroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Verdiğimiz dilekçemiz önce kabul edilmiş, ardından İçişleri Bakanlığı´nın genelgesi gerekçe gösterilerek her türlü etkinlik ve kutlamalarının iptal edilmiştir. 15 Temmuz´u ve Malazgirt´i kutlayan, Ayasofya Camii´nde pandemi kurallarını hiçe sayan, sahilleri, gece kulüplerini tıka tıka basa dolduran ama konu Ata´nın huzuruna çelengimizi koyup, ,saygımızı sunmaya gelince yasaklayan maalesef koronovirüs salgınını da AKP´leştirmiştir.

Onlara uygulanmayan bu yasaklar konu Atatürk ve Cumhuriyet olunca uygulamaya konulmaktadır. Bu faşizan zihniyeti en milli ve devrimci duygularımla kınıyorum. Şunu unutmayin ki ne Ata´mızı unutturabilirsiniz, ne değerlerimizi unutturabilirsiniz! İşgalci emperyalist güçlere ve onun kuklalarına karşı ulusumuzun ordusuyla tek bir yumruk halinde birleşerek gösterdiği cesaretin, vatan sevgisinin ve kazandığı zaferlerin destanı olan 30 Ağustos Zafer Bayramınızı en içten duygularla kutlarken, başta Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu büyük komutan ve devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve O´nun silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyorum.'
Mansuroğlu, kaymakamlıktan gönderilen yazıda, '... 30 Ağustos Zafer bayramının 98. yıldönümünü, milli bir şuur ve coşkuyla birlik ve beraberlik içerisinde hep birlikte icra ederken dorudan halk sağlığını tehdit eden koronavirüs salgını ile mücadele sürecinin olumsuz etkilenmemesi amacıyla alınan tedbirlere uyulması da toplumsal bir sorumluluktur. Bu doğrultuda, ilçe başkanlığınca talep edilen çelenk sunma talebinize için verilmesi, Ulusal ve Resmi Bayramlar ile mahalle Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği hükümleri uyarınca mümkün olmadığı hususunda bilg ve gereğini rica ederim' ifadesine yer verildiğini belirtti.

Atatürk Anıtı Alanında bayram temizliği
İskenderun Atatürk Anıtı Alanının temiz olmadığı ve çevreye pis koku yayıp, kötü görüntü oluşturduğu yönündeki sosyal iletişim sitelerinden yapılan sitemler üzerine Hatay Büyükşehir belediyesi ve İskenderun belediyesi önceki gün ayrı ayrı alanda temizlik yaptı. İskenderun Belediyesi, 'Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde, Atatürk Anıt Alanında kapsamlı temizlik çalışması gerçekleştirdi. Ekipler temizlik çalışmaları kapsamında önce tüm alanı baştan aşağıya süpürge aracı ile temizlerken ardından tazyikli su ile tüm alan titizlikle yıkandı. Çalışmalar kapsamında yağmursuyu ızgaralarının iç kısımlarında duyarsız kişilerden tarafından atılan katı atıklar ve tıkanıklıklar temizlenerek bölgede oluşan su birikintilerinin önüne geçildi. Yapılan temizlik çalışmalarının ardından Atatürk Anıt Alanı Hatay Büyükşehir Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle dün belediye halk otobüslerinin vatandaşa ücretsiz sefer yaptığını bildirdi. HBB´den yapılan açıklamada, “Hatay Büyükşehir Belediyesi´ne ait sarı otobüsler, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Hatay halkına ücretsiz olarak toplu taşıma hizmeti sundu' ifadesine yer verildi.
Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir de, 'Başkomutan Mustafa Kemal´in bizzat yönettiği Büyük Taarruz meydan muharebesi 26 Ağustos´ta başlamış ve 30 Ağustos günü zaferle taçlanmıştır. 98 yıl önce, sayı ve silah olarak kendisinden çok üstün olan düşman karşısında, yüreğindeki vatan sevgisi ve üstün cesaretiyle milletini ve ülkesini kanının son damlasına kadar koruyan Türk askerinin kazandığı bu büyük zafer aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti´nin temellerinin atılmasındaki en önemli etkendir. Milletimiz bu zaferle, milli birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde, kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere unutulmayacak bir ders vererek hiçbir şekilde bağımsızlık ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini, sonsuza kadar var olacağını tüm dünyaya kabul ettirmiştir. Bugün de aynı bilinç ve ruhla, ecdadımızdan bizlere emanet olan vatanımıza ve Cumhuriyetimize sahip çıkmak hepimizin en büyük ve en önemli ortak görevidir' düşüncesini paylaştı.
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise '30 Ağustos 1922´de Cumhuriyetimizin temelleri atılmış, milletimizin, vatanını, bayrağını ve bağımsızlığını canı pahasına koruyacağı tüm dünyaya gösterilmiştir. Şanlı tarihimizde bir altın sayfa olarak yerini alan 30 Ağustos Zaferi, milletimizin makûs kaderini değiştirmiştir. 30 Ağustos, zamanın en güçlü orduları karşısında Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin kuruluşuna giden yolda kadını erkeği, genci yaşlısıyla doğusundan batısına kuzeyinden güneyine topyekûn bir savunmanın yapıldığı ve büyük bir destanın yazıldığı tarihtir. Binlerce yıllık mazisine eşsiz kahramanlık, zafer, şan ve şeref sığdıran aziz milletimiz; vatan topraklarının dokunulmazlığı uğrunda canları ve kanları pahasına eşsiz bir fedakârlık ruhu sergilemiştir. Şanlı bayrağımızın altında özgürce yaşamamıza imkân sağlayan kahraman ecdadımızdan aldığımız güçle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün işaret ettiği yolda kararlı bir şekilde ilerlemek ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için birlik ve beraberlik içerisinde var gücümüzle çalışacağız' açıklamasını yaptı. Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül de '19 Mayıs 1919 Samsun´da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün öncülüğünde yakılan kurtuluş meşalesinin 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile kesin ve kalıcı bir zaferle sonuçlanmıştır. Büyük ve tarihi olayları ancak büyük milletler yaşayabilir sözünün hayat bulduğu vatan topraklarımız, 30 Ağustos zaferiyle ezeli ve ebedi vatanımız olduğunu tüm dünyaya bir kez daha ilan etmiş ve Başkomutanımız ve silah arkadaşları, ay yıldızlı bayrağımızı özgürce dalgalandıran, bu bayrağın altında özgürce yaşamamıza olanak sağlayan ve hakkını hiçbir zaman ödeyemeyeceğimiz şahsiyetlerdir' görüşünü belirtti. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz da 'Özgürlük ve bağımsızlığa olan aşkımız bugün de 30 Ağustos 1922 günü kadar canlıdır. Bu ülkenin bütün yurttaşları eşit haklara sahip olarak yaşayacak, adalet hakim olacaktır. Bağımsızlığın ve özgürlüğün teminatı adalettir. ´Ya istiklal ya ölüm´ diyen ruh, adalet mücadelesinin daimi ateşidir' görüşünü kaydetti. ÇYDD İskenderun Şube Başkanı Kurbal ise '30 ağustos 1922, emperyalist devletlerin 100 yıllık Ortadoğu planlarının halk eliyle yok edildiği gündür. 30 Ağustos, son 100 yılın ilk ulusal Kurtuluş savaşının kazanıldığı gündür' açıklamasını yaptı. ADD İskenderun Şubesi Gençlik kolları Başkanı Berkan Koç da, 'Bizler, Mustafa Kemal Atatürk´ün ´bütün ümidim gençliktedir´ dediği gençleriz. ADD gençleri olarak Atatürk´ün emanetlerine sahip çıkacağımızın ve izinden ilerleyeceğimizen kimsenin şüphesi olmasın. Bizlere Atatürk´ü unutturmaya çalışanlar da bilsinler ki biz Atatürk´ün gençleri olarak hiçbir zaman Atatürk4ü unutmayacağız. Böyle bir bayramı, zaferi her daim kutlayacağız. baskılar bizlere engel değil' açıklamasını yaptı. CHP Defne Gençlik Kolları Başkanı Salih Çetin ise, 'Bugün 98. yılı olan bu büyük zaferi kutlamak için hiç bir şeyin bize engel olamayacağını bir kez daha söylüyoruz. CHP gençleri olarak hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline ´dur´ diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük zaferi her yıl kutlamaya devam edeceğiz' görüşünü kaydetti. Hatay barosu Başkanı Ekrem Dönmez de şu açıklamayı yaptı: 'Milli duygular toplumu birbirine bağlayan en önemli unsurlardır. Bu nedenle, bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev; En değerli varlığımız olan Cumhuriyetimize sahip çıkmaktır. Türkiye Cumhuriyeti´nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup, kollamak iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaktır. Kişinin hak ve özgürlükleri ancak bu sistem içinde güvencede olabilir. Büyük Önder´in öngördüğü çağdaş uygarlık düzeyine erişebilmek için, Cumhuriyet´in bizlere sunduğu demokrasi kültürünü yaşam biçimi olarak benimsemeli, hukuk devleti, insan hakları ve demokratikleşme alanındaki eksiklerimizi gidermeliyiz. Eğer ki başka çare kalmamışsa savaşlar halkın kurtuluşunun yegâne yolu olmuştur. ´Yurtta sulh, cihanda sulh´ ilkesini şiar edinen bir toplumun çocukları olarak, bu zamanda da aynı ilke doğrultusunda yaşamak temel arzumuzdur. Hatay Barosu, Cumhuriyet´e, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkma kararlığını sürdürecek; Ülkemizde hukuk devletinin egemen olma mücadelesine sahip çıkacaktır.'
Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat ise 'Vatan topraklarımız işgal altında yok edilmek ve kendi öz yurdumuzda milletimiz esir edilmek istenirken, Gazi Mustafa Kemal Atatürkve silah arkadaşlarının önderliğinde yeniden dirilişin, yeniden şahlanışın adı olan 30 Ağustos Zafer Bayramının 98. yıldönümünü kutluyorum. İnancı ve kararlılığı dışında her şeyini kaybetmiş olan aziz milletimiz; yedi düvele karşı verdiği var olma mücadelesi neticesinde bir kez daha büyük bir zafer kazanarak, bağımsızlık yolundaki tüm engelleri bertaraf etmiştir. 98 yıl önce kazanılan bu zafer, milletimizin bağımsız yaşama iradesinin en önemli göstergesidir. Yaklaşık bir asır süre sonra, millî iradenin zaferiyle sonuçlanan 15 Temmuz Destanı´da, milletçe bağımsız yaşama irademizin bir kere daha muhteşem bir tezahürü olmuştur' görüşünü kaydetti. Türk Eğitim sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı Ömer Solğun ise '26 Ağustos 1071´de Malazgirt Zaferi ile birlikte Sultan Alparslan Anadolu´nun Türk yurdu olduğunu ilan etmiş, 851 yıl sonra ise Mustafa Kemal önderliğinde 30 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taarruz Zaferi ile bu toprakların ebedi Türk yurdu kalacağını yedi düvele gösterilmiştir' değerlendirmesini yaptı. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Hatay il ve ilçe örgütleri adına yapılan yazılı açıklamada, '30 Ağustos Zaferi´mizi kutlamak, unutmamak, unutturmamak vatanseverliğin, insanlığın gereğidir. Malazgirt Zaferi bizim zaferimizdir. Onlar açtı Anadolu´nun kapısını bizlere, vatan yaptılar halklarımıza. Bu vatanı korumak, uğruna can vermek, özgürlüğüne kavuşturmak devrimci görevimizdir. Mustafa Kemal ve Birinci Kuvayimilliyeciler de antiemperyalist Kurtuluş Savaşı´mızın önderleridir. Onlar da bizim atamız, bizim önderlerimizdir. Onlara sahip çıkmak, onlara düşmanlık edenlere düşmanlık etmek, onların gerçekleştirmek için kanlarını döktükleri Ulusal Kurtuluşu, ikinci sosyal kurtuluşla taçlandırmak devrimci görevimizdir' açıklamasını yaptı. Türkiye Gençlik Konseyi (TGK) Genel Başkanı Kasım Bağdu da, 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde, ordu-millet kenetlenmesiyle kazanılan 30 Ağustos Zaferi de, bu süreçteki tarihi dönemeçlerden birini ifade etmektedir. İstiklal Savaşı´nın en önemli aşamasını oluşturan Büyük Taarruz ve Atatürk´ün bizzat komuta ettiği Başkomutanlık Meydan Muharebesi´nde milletimiz ve ordumuz adeta imkansızı başararak, başka milletlere de örnek olacak bir zafere imza atmıştır. 30 Ağustos Zaferi, milletimizin bağımsızlık inancının ve vatan sevgisinin önünde hiçbir gücün duramayacağını tüm dünyaya bir kez daha kanıtlamıştır' görüşünü kaydetti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19