Zamlara bir protesto daha

İskenderun CHP ilçe örgütü kente düzenlediği açık hava toplantısında, elektrik faturalarını gösterip, zamları protesto etti; yapılan zamların geri alınmasını istedi.

SİYASET 2.02.2022 18:34:52 0
Zamlara bir protesto daha

Akın Bodur/İskenderun

Elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek zam oranlarına İskenderun´da tepki gösterilmeye ve protesto edilmeye devam ediliyor.

CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan´ın, ´zam, zülüm ve başımıza gelen felaketlerin´ sorumlusu olarak neredeyle partisi CHP ve genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nu göstermeye çalıştığını savundu. AKP iktidarının 'dünyanın en basiretsiz, en beceriksiz ve halktan kopuk siyasi iktidarı' olarak gösteren ve bu partinin ülkede işbaşında olduğunu öne süren CHP´li Mansuroğlu, '20 yıldır bu ülkeyi yönetenler, suçlu arıyor. Avrupa ülkeleri vatandaşının cebine yansıyan yardım yapıyor, bizde yönetim yüzde 127 zamlı elektrik faturası gönderiyor. El insaf. Ülkede şartlar bu kadar ağırken genel iktidarın halkın üzerindeki bu yükü hafifletmesi lazım. Ama bugüne gelmemizin sebebi olanlar, yağan karda yaşanan sıkıntı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesinin başkanını istifaya çağırıyor' diye konuştu. Halkı örgütlü olmaya ve haklarına sahip çıkmaya çağıran Mansuroğlu, bugün

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin suçladıkları grubun da eski yol arkadaşları olduğunu, birlikte yol aldıklarını belirten Mansuroğlu, yapılanların hesabını en demokratik yollarla soracaklarını söyledi.

Vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturasına dayanacak gücü kalmadığını ifade eden CHP İskenderun İlçe Başkanı Mert Üs de, halkın lambaları bir bir kıstığını, zamların üretime ve halka yansıyacağını belirtti. Ülkenin karanlığa ve üşümeye mahkum edildiğini öne süren Üs, yönetenlerin hayalinin ´açlık, üşümek mi yoksa muassır medeniyet seviyesine çıkmak mı?´ olduğunu sordu. Üs, partisinin, elektrik ve doğalgazdan KDV alınmasasına yönelik yasa tasarısının iAKP ve MHP oylarıyla red edildiğini kaydetti.

'230 kwh´ya yükseltilmeli'

Toplantıya katılanlardan elektrik mühendisi ve Arsuz Belediyesi eski Başkanı Nazım Culha da zamlara ilişkin sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, enerjide KDV oranının yüzde 8´den yüzde 1´e düşürülmesini ve mağduriyeti azaltmak için ilk kademe için sınır değer 230 kwh´ya yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Culha, paylaşımında şunlara yer verdi: 'Ne yazık ki yeni yılla birlikte akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe büyük bir zam yapıldı. Mesleğim ile ilgili olması nedeniyle elektrik konusunu değerlendireceğim. Hükümet sözüm ona enerji verimliliğini artırmak için yeni yılla birlikte elektrikte kademeli fatura uygulamasına girmiştir. Buna göre en düşük enerji bedelinin uygulandığı ilk kademe 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için gerekli tüketim miktarı olan 230 kwh´ın çok altında kalacak şekilde 150 kwh olarak belirlenmesi faturasını ödemekte zorlanan aile sayısını arttıracaktır. Aralık 2021´de 150 kwh´lık tüketim için 137,5 TL öderken 2022´de yüzde 50´lik zamla 206 tl´ye çıktı. EMO´nun hesaplamalarına göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için tüketeceği varsayılan 230 kwh´lık enerji faturası, yüzde 76´lık artışla 211 TL´den 379 tl´ye yükseldi. Bu konudaki mağduriyeti azaltmak için acilen değişikliğe gidilerek ilk kademe için sınır değer 230 kwh´ya yükseltilmelidir. KDV ise yüzde 18´den yüzde 1´e düşürülmelidir.'

Emekliler fatura yakacak

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi de bugün yapacağı basın açıklamasıyla zamları protesto edecek. Kentteki Sağlık Yaşam Parkı önünde fatura yakma etkinliği ile zamları protesto edecek olan 2021 Tüm Emekliler Sendikası adına açıklama yapan Mustafa Çankaya, her gün getirilen zamlar karşısında kaderiyle baş başa bırakılan emeklilerin yoksulluk ve sefalete mahkûm edildiğini belirtti. Açıklama bugün saat 12.30´da Ulucami Caddesi üzerinde ve Sağlık Yaşam Parkı önünde yapılacak.


Anahtar Kelimeler: Zamlara protesto daha

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19