Zehirli balık türü arttı

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, Süveyş Kanalı´nın genişletilip ikinci Süveyş Kanalı´nın açılması sonucu Pasifik Okyanusu´ndan 78 pasifik tür balığın Akdeniz´e giriş yaptığını, bu ba

29.06.2017 10:45:36 0
Zehirli balık türü arttı

Burak Milli/İskenderun

Turan, Türkiye sularında 450 yerli balık türünün bulunmasına karşın Türkiye sularına giren 78 pasifik kökenli balıktan 6´sının sokan zehirli türler olduğunu, 7´sininde ise etinin zehirli olduğuna dikkat çekti. Bu balıkların Türkiye denizlerinde en yoğun İskenderun Körfezi olduğunun altını çizen Turan, pasifik kökenli balıklarla birlikte Türkiye sularındaki balık türü sayısının 528´e ulaştığını ifade eetti.

Zararlı türlerde artış sürüyor
Denizlerimizde gün geçtikçe zehirli balık türlerinin arttığını ve bunun ekolojik yapıyı etkilediğini belirten Turan, şöyle devam etti: “Bu zehirli balık türlerinin artışı Süveyş Kanalı´nın açılmasından kaynaklı olmaktadır. Kızıl Deniz´den ve Pasifik Okyanusu´ndan Süveyş Kanalı yoluyla bir çok balık türü Akdeniz´e giriş yapmaktadır. Türkiye, bu türlerin Akdeniz ülkeleri arasında en çok bulunduğu ülkelerin başında gelmektedir. Bu zehirli türler ikiye ayrılmaktadır. Bazıları yüzgeçlerinde bulunan zehirler vasıtasıyla insanlara ve diğer canlılara zarar vermekte, bazılarının da eti zehirli olmaktadır. Bu sayı gittikçe artmaktadır. Bizim bildireceğimiz türler yine var. Bunun ana sebepleri Süveyş Kanalı genişletilmiş ayrıca bir tane daha paralel kanal açılmış. Bu deniz ticareti anlamında yapılmaktadır. Mısır buradan her bir geçen gemiden para kazanmaktadır. Nihayetinde daha çok para kazanmak için bir kanal daha açmış bulunmaktadır. Tabi ki bunun ekolojik etkisi ağır. Mısır´a ekonomik getirisi var ama bizim özellikle Akdeniz´e verdiği etkisi yüksektir.'

Zararlı türler bakanlığa bildiriliyor
Türkiye sularında 1940 yılında 2 ayrı tür olarak görülen Pasifik tür balığın 2010 yılında 66´ya çıktığına değinen Turan, bu sayının 2017´de 78 ulaştığını belirtti. Türkiye sularındaki yerli tür balıkların Pasifik kökenli türlerin baskın olması nedeniyle nadir görülmeye başladığını dile getiren Turan, yaptıkları çalışmalar neticesinde saptadıkları zehirli balık türlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na bildirdiklerini kaydetti.
Turan, bu türlerin dağılımları ile verdikleri zararları izlediklerini ifade ederek, bununla ilgili önlemler almaya çalıştıklarını ve vatandaşları bilgilendirmek için proje ve çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Balon balıklarının türü 7´ye yükseldi
Öte yandan Akdeniz´de 2 tür balon balığı bulunurken Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz´e 5 yeni tür balon balığının girdiğini belirten Turan, bu sayısının 7´ye yükseldiğini söyledi.
Balon balıklarının ekosisteme ve balıkçılığa verdiği zararları azaltmak ve ekonomiye kazandırmak amaçlı İskenderun Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi öncülüğünde Uluslararası Balon Balığı Sempozyumu düzenleneceğini hatırlatan Turan, sempozyuma Japonya ve Avrupa´dan bir çok bilim insanının katılacağını sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: Zehirli balık türü arttı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57