Zemin etütleri neden önemli?

İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Örnek, olası kazalarda araçlardaki emniyet kemeri görevini depremlerde bir bakıma zemin iyileştirme uygulamalarının üstlendiğini iade etti.

GÜNCEL 1.02.2020 09:53:40 0
Zemin etütleri neden önemli?

İskenderun/SES

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Örnek, zemin etütlerinin önemini, kimler tarafından ve nasıl yapılması gerektiği hakkında değerlendirmede bulundu. Doç. Dr. Örnek, zemin etüdü kavramı ve inşaat mühendisliğindeki uygulamalarını yönetmelikler doğrultusunda ele alarak, 'Problemli zeminlere yapı inşa edilmemelidir' dedi.
İSTE Teknoloji Transfer Ofisi´nin (TTO) Teknoloji Sohbetine katılan İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Örnek, zemin ve zemin etüt çalışmalarının inşaat mühendisliği uygulamalarında oldukça önemli bir yer tuttuğunu anımsattı ve zemin etütlerinden ne tür bilgiler elde edilebileceği, zemin inceleme yöntemleri, zemin ve temel etüt raporlarının nasıl hazırlanması gerektiği konusunda bilgi verdi. Doç. Dr. Örnek, “Problemli zeminlere yapı inşa edilmemelidir. Problemli zeminlere yapı inşası zorunlu veya kaçınılmaz ise mutlaka zemin iyileştirilmelidir. Bu süreçte de en uygun zemin iyileştirme tekniği uygulanmalıdır. İskenderun özelinde de ‘sıvılaşma´ potansiyeli olan zeminler için aynı hassasiyetin gösterilmesi gereklidir. Deprem açısından riskli bir bölgede bulunan İskenderun ve çevresinde de zemin etütlerinin yapılmasına büyük özen gösterilmeli ve gerekiyorsa zemin iyileştirme yöntemi uygulanmalıdır. Çünkü, iyileştirilmiş bir zemin muhtemel bir depremin yol açabileceği hasarlara karşı alınabilecek en iyi yöntemlerden biridir, Arabalardaki emniyet kemeri görevini depremlerde bir bakıma zemin iyileştirme uygulamaları üstlenir. Zemin etütlerinin ehil uzmanlarca yapılmasına dikkat edilmelidir. İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü, profesyonel zemin etüdü uygulama ve danışmanlık desteği vermekte, yetkinlikleri ve kapasitesini artırıp, deneyimlerini toplumla paylaşmaktadır' diye konuştu. İSTE´den yapılan açıklamaya göde, etkinlikte, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 18 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanan ve 01 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren ‘Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY)´ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 09 Mart 2019 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliğ´ de katılımcılara anlatıldı, mevzuattaki uygulamalar hakkında bilgi verildi.

 


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00