Zeytin fidanlarıyla yaşatılacaklar

Selin Culha, Helin Palandöken, Şule Çet, Emine Bulut, Pınar Gültekin, Ceyda Yüksel, Özgecan Aslan… şiddete uğrayan, katledilen 3 bin 224 kadının adı zeytin fidanlarıyla yaşatılacak. Arsuz Belediyesi ve Yol Sev Der´in ortak etkinliğinde

GÜNCEL 19.11.2020 12:15:27 0
Zeytin fidanlarıyla yaşatılacaklar

Sadet Berkyürek/İskenderun

Türkiye´de 2008-2020 yılları arasında öldürülen her kadının adı Arsuz´da bir zeytin fidanıyla yaşatılacak. Arsuz Belediyesi´nin ev sahipliğinde, gezgin grubu iken 'Dünya´yı sevgi kurtaracak' sloganıyla dernekleşen ve atölyeler, kamplar, birbirini besleyen projelerle gündeme gelen Yollarda Sevgi Dağıtanlar Derneği Yol-Sev-Der´in organizasyonu ile Arsuz´da 2008-2020 yılları arasında şiddete uğrayan, katledilen kadınların adının verileceği 3224 zeytin fidanı toprakla buluşacak.
Öldürülen ve şiddete uğrayan kadınlar anısına Kadın Fidan Yaşam Hatıra Ormanı´na dikilecek 3.224 adet zeytin fidanıyla kadınların adı yaşatılırken Hatay´da yangınların tahrip ettiği doğaya da katkı sunulacak. Türkiye´nin değişik merkezlerinden katılımla Yol-Sev-Der´in çağrısı ile üç günlük kamp etkinliğiyle birleştirilecek ağaç dikimi, Arsuz Belediyesi tarafından Kurtbağı mahallesinde hazırlanan 25 dönümlük alanda 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günün´de gerçekleştirilecek.
Fidanların sulama ve gübreleme işlemi etkinlik sonrası periyodik olarak Arsuz Belediyesi ve YolSev/Hatay klüp üyeleri tarafından yapılacak zeytin fidanlarından üç mevsim sonra elde edilecek hasat ile ihtiyaç sahibi çocuklar ile ailelere de yardım kaynağı oluşturulacak. Sürdürülen kampanya kapsamında temin edilen sertifikalı fidanların 3 yıl sonra vermesi beklenen ürün ise gelenekselleştirilecek hasat etkinliğine dönüştürülmesi hedefleniyor.

Asaf Güven: Adları yüzyıllar yaşayacak

/resimler/2020-11/19/1904572070709.jpgfidanı dikim projesiyle toplumsal bir soruna da dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirten Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, uzun yıllar yaşayan ve ürünüyle de yeni çalışmalara kaynak oluşturabilecek zeytin fidanında karar kıldıklarını söyledi. Güven, “Biz en başta kadınlarımızı seviyoruz, eşitliği seviyoruz, demokrasiyi, insanları seviyoruz. Başta kadınlar, maalesef Türkiye´de, toplumumuzda mağdur olan kesim. Her zaman ezilen, haksızlığa uğrayan kesim. Bu nedenle biz de kadınlar için bir şey düşünürken değişik kurum ve sivil toplum kuruluşlarının fikirlerini aldıktan sonra ortaklaşa kadınların adını yaşatacak, uzun yıllar yaşatacak ve Türkiye´de ses getirecek; yani bu günü ve katledilen kadınları, mağdur edilen kadınları hatırlatacak bir faaliyet düşündük. Zeytin ağacında karar kıldık. Çünkü yüzyıllar kalacak bir ağaç.

Ormanlık alana yakın bir yerde ve doğal bir ortamda kalan yerimizi seçtik. Toplumsal görevimizi bir parça yerine getirdiğimize inanarak mutluyuz” dedi.
Zeytin fidanlarından ileriki yıllarda alınacak ürünün nasıl değerlendirileceğine yönelik soru üzerine Güven şunları söyledi: “Yine dezavantajlı, muhtaç kadınlara yönelik destek olacak bir şekilde kullanılmasını tercih ederiz. Normal verim ancak 4-5 yıl sonrasında alınabilecek. Bizden sonra gelecek yönetimlere de bunu tavsiye edeceğiz. Bir şekilde kadınlar yararlansın istiyoruz.”

Gölge Kaya: Tek yürek olacağız

/resimler/2020-11/19/1905235977512.jpgfidan desteği de verdiği etkinlikle ilgili proje ortağı Yol Sev Der´in Başkanı Gölge Kaya, “Bu projeyi başlatırken nasıl ki yakın zamanda yaşanan İzmir depreminde evlerini, yakınlarını kaybeden yurttaşlarımız için tek yürek olduysak bu proje için de ülkemizde günden güne artan kadın cinayetleri hakkında farkındalık uyandırmak, hayatlarını kaybeden kadınların isimlerini yaşatmak, yanan ormanlara nefes olmak, ekilecek zeytin fidanlarının dallarının sembol ettiği barış simgesiyle dünyada süregelen savaşlara bir mesaj vermek ve bu fidanların ileride vereceği hasatlar ile yetim çocuklara sürdürülebilir projeler yapmak için tek yürek olacağımıza inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Şule Gündüz: Cana can olmak istedik

Derneğin yöneticilerinden Şule Gündüz, üç yıl önce sosyal medya platformu üzerinden bir araya gelerek ülke genelinde yardım etkinliklerinin temellerini atan Yol Sev Der´in Arsuz Belediyesi işbirliğiyle katledilen 3.224 kadının adını zeytin fidanıyla yaşatacak projeyle ilgili şunları söyledi: “Aslında ülkemizde insanlar çok fazla yardıma muhtaç. Bir o kadar da patili dostlarımız ve çocuklarımız var. Bizler de olabildiğince bu kesimlerin sesi olmaya çalışıyorduk. Her hayata umut olmak, her cana can olmak istedik.”


C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00