´Zeytin yetiştiriciliği´ paneli

Tarım Hatay il-ilçe müdürlükleri ve Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle Arsuz´da ´Zeytin yetiştiriciliği´ adlı panel düzenlendi.

GÜNCEL 9.03.2019 09:37:06 0
´Zeytin yetiştiriciliği´ paneli

İskenderun/SES

Arsuz Nikah Salonundaki panele katılan ve yörede zeytin ekiminin önemli olduğunu ifade edip, bölge olarak zeytincilikte Türkiye´de söz sahibi olunduğunu anlatan Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, “Kayıtlı 5 bin dekara yakın zeytin bahçesi olduğu bilinmekte. Belki de sofralık zeytinimiz Türkiye´nin, dünyanın en kaliteli sofralık zeytini. Özellikle kırma zeytini hepimiz biliyoruz. Zeytinyağları son yıllarda artık sofralarımızın vazgeçilmezi oldu” dedi.
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da, 'Arsuz için zeytincilik çok önemli bir konu. Tarım şehriyiz. Bu üretim dışında, ağaç ekimi anlamında da zeytincilik çok gelişmiş bir sektör. Bu tür toplantılar bilimsel anlamda zeytin yetiştiriciliğinin yapılması ve bu bilimsel yetiştiriciliğin sonucunda verimin çok yüksek olması anlamında önemli. Çiftçilik ve tarımcılıkla ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Özellikle şu anda zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı dağ köylerinde imar problemi, yol problemi vardı, vatandaşların kendi arazilerine geçiş yapma problemleri var. Bunun için arazilerin toplulaştırılmasıyla ilgili bir çalışmanın yapılması gerekmekte Bu bir devlet projesi; yerel yönetimin, belediyenin çözeceği bir konu değil. Ama yerel yöneticilerin, öncülük yaparak, bakanlığımız nezdinde bu çalışmayı yapabilir. Tarım bakanlığımızda genel müdürlük düzeyinde çok ciddi çalışmalar yaptık, mesafe aldık. Bakanın onayı ve çalışması gerekiyor' değerlendirmesini yaptı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat Demirel ve Dr. İmam Adem Bozkurt ile Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabahittin Abay, panelde yöre üreticisini zeytin yetiştiriciliği konusunda bilgilendird; Zeytin yetiştiriciliği, ağaç dikimi, budanması, sulaması , zeytin hastalıkları ve zararlıları, bölgeye uygun zeytin çeşitlerini anlattı ve üreticilerin sorularını yanıtladı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,42% 0,04
  • EURO

    34,43% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2486,70% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00