Zeytinciliğe yatırım desteği

Hatay´da son 25 yıldır hazine arazilerinin tahsisi, fide hibesi ile de desteklenen zeytincilikte 14 milyon kök zeytin ağacına ulaşan bir varlık oluşmuş durumda

1.07.2017 09:21:24 0
Zeytinciliğe yatırım desteği

Sadet Berkyürek

Stratejik öneme ulaşan sektör özel sektör yatırımlarını özendirirken kümelenmeyi de sağlayacak ihtisas organize sanayi bölgesi de şekillenmeye başladı.

Samandağ´da Koyunoğlu Mahallesi´nde zeytinyağı üretimi, paketleme ve dolum tesisi, Arsuz Gökmeydan´da zeytinyağı üretim tesisi ile yıllık 24 bin ton zeytin üretim tesisi ile ilgili çevre etki değerlendirme aşamasına ulaştı. Altınözü Yolağzı Mahallesi´nde Kuser Ltd. Şirketi zeytinyağı üretim ve dolum tesisinde kapasite artışına yönelirken, Hatay Valiliği aynı bölgede Antakya Ticaret ve sanayi Odası ortaklığıyla ihtisas OSB hazırlığında. Altınözü Enek Mahallesi sınırlarında yapılması planlanan Hatay-Altınözü Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, 10 günlük görüş almaya açıldı.

Hedef markalaşma
Zeytincilik ihtisas OSB ile ile ilgili hazırlanan etüd raporunda il tarımının markalaşma ve ihracat odaklı planlaması için tarımın sektörel ve interküresel bağlantıları dikkate alınarak tarımsal ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarda rekabet koşullarını yükseltmek amacıyla kümelemenin ihtiyacına dikkat çekildi.

Zeytinin Hatay´ın beş önemli bitkisel ürününden biri olduğu vurgulanan raporda, “Zeytin ürününün katma değer oluşturularak yurtiçi ve yurt dışı pazarlarda satılabilmesi, bu sayede Hatay zeytinyağının ulusal ve uluslararası arenada tanınırlığının arttırılması amacıyla Hatay-Altınözü Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kurulması planlanmaktadır” denildi.

Hatay Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, İlgili Mesleki Kuruluş tarafından yapılması planlanan Hatay-Altınözü Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmalarını tamamladığında 139 hektarlık alanda 95 tesis öngörülüyor. OSB ile ilgili hazırlanan raporda 56 adet günlük 5 ton kapasiteli zeytin işleme Tesisi, 38 adet günlük 250 ton kapasiteli prina ekstraksiyon tesisi planlandığı belirtildi.

Ortaklıkta Valilik desteği
Müteşebbis heyeti oluşturulacak ihtisas organize sanayi bölgesinde Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yüzde 52 ortaklık payına sahipken, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile İlgili Mesleki Kuruluş yüzde 24´er oranında paya sahip olacak.

Hem talep karşılanacak hem çarpıklık engellenecek
Zeytin ve zeytin ürünü işlemeye yönelik yatırım yapacak sanayicilerin talebini karşılamanın, dağınık ve çarpık halde yapılaşmayı engellemenin amaçlandığı OSB´nin planlandığı arazinin yüzde 70´lik kısmı hazine ve tapulama dışı alan yüzde 30´luk kısmı ise şahıslara ait.

Salamura ve pirina odunu da üretilecek
Kurulacak zeytincilik ihtisas organize sanayi bölgesinin oluşturacağı kümelenmenin katma değer açısından da oldukça önemine işaret edilen etüd raporunda zeytinyağı üretim tesislerinde oluşacak sulu prinanın prina ekstraksiyon tesislerinde işleneceği, prina yağı ve prina odunu üretileceği ifade edilirken zeytin işleme tesislerinde ise salamura zeytin üretimi de yapılacağı kaydedildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04