Zil, ders için çaldı

2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı düzenlenen törenle başladı. yaz tatilini sona erdiren yeni eğitim yılının ilk zili pazartesi günü çaldı ve öğrenciler sınıflarda derse başladı.

EĞITIM 14.09.2022 10:04:00 0
Zil, ders için çaldı

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun'daki 56.665 öğrenci 149 okuldaki 2.483 derslikte eğitim alacak ve eğitim kentteki 3.755 öğretmen tarafından verilecek. Hatay'daki okullarında görev yapan öğretmen sayısının 23.129, öğrenci sayısının da 447.136 olduğu bildirildi. 
İskenderun'da 2022-2023 eğitim-öğretim yılının açılışı ve İlköğretim  Haftası, Emel Akçay İlkokulu'nda yapıldı. Buradaki törende, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, ilk ders yılı zilini belediye başkanı Fatih Tosyalı, milli eğitim Müdürü Ali Haytaz ve emniyet müdürü Nevzat Güneş ive öğrencilerle birlikte çaldı. Öğretmen ve öğrencilerle sohbet eden kaymakam Demiryürek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl ücretsiz ders kitaplarının yanı sıra 136 milyon yardımcı kaynağı okullara göndererek öğrencilere ulaştırdığını belirtti. Demiryürek, "Esas olan insana dokunmaktır. Öğrencilere yardımcı olmaktır. Eğitimin yaygınlaştırılması, kaliteli hale getirilmesi, kapasitesinin arttırılması bizim ana hedeflerimizdir. Hep beraber bu doğrultuda çalışıyoruz" dedi. belediye başkanı Tosyalı da, “Eğitim olmazsa olmazımızdır. İşte bu nedenle ülkenin en önemli en kıymetli meselesi olarak eğitim öğretimi görmekte ve bu alanda kalitenin artması için azami gayret göstermekteyiz" değerlendirmesini yaptı. 

"Okul, sizin ikinci eviniz"
Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün "Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder" sözünü anımsatan Hatay Valisi Rahmi Doğan, "Bu düşünceden yola çıkarak, ülkemizin aydınlık yarınlarının, aziz milletimizin istikbalinin emanet edileceği çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, ancak ve ancak bilinçli, birikimli ve donanımlı bir eğitim ve öğretimle mümkün olabilir" açıklamasını yaptı. Öğretmen, öğrenci ve velilere seslenen Hatay Valisi Doğan, okulların açılması ve İlköğretim Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında şunlara yer verdi: "Değerli öğretmenlerimiz, sizler, öğrencilerimizin önce yüreğine, sonra aklına dokunan, okulu ve okumayı sevdiren bir rehbersiniz. Özverili çalışmalarınızla onları bilgi, beceri, tutum ve değerlerle donatacağınıza inancım tamdır. Bu zor fakat kutsal görevinizde hepinize başarılar diliyorum. Sevgili öğrencilerimiz, sizlerin de gözlerinde, okula başlamanın heyecanını, sevincini, ışıltısını görüyor, bu ışıltıyı hiç kaybetmemenizi diliyorum. Okul, sizin ikinci eviniz; öğretmen ve arkadaşlarınız ise ikinci ailenizdir. Değerli velilerimiz, bugün, çocuklarınızı okulla buluşturmanın heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Sizin çocuklarınız, bizim çocuklarımızdır. Mevlâna’nın dediği gibi 'Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir.' sizlerle bizlerin paylaştığı aynı duygu çocuklarımızı güzel bir geleceğe hazırlamaktır. Bizlere emanet ettiğiniz yavrularınızı hayata en iyi şekilde beraber hazırlayacağız."
İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı da, "Milletimizi ve ülkemizi geleceğe güvenle taşımak ve çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmak için temel şart, eğitimdir. Bu anlamda yavrularımızın en güzel şekilde yetiştirilmesi hepimizin ortak hedefidir. 

Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin eğitim öğretime sağladıkları imkan ve verdikleri önemle ölçüldüğü dünyamızda, devletimiz; milletimizin refahı ve güvenli bir gelecek için, gelişmiş ülkeler arasında ön sıralarda yer almak, öncü rol üstlenebilmek ve değişen şartlarla rekabet edebilmek adına eğitim öğretim kalitesi ve seviyesinin yükseltilmesine  yönelik  çalışmalar ile örnek olacak atılımlar ve çok önemli teknolojik hamleler hayata geçirmektedir" açıklamasını yaptı. 
Arsuz Kent Konseyi Gençlik Meclis Başkanı Mehmet Yeşilmen ve yönetimi, Arsuz bölgesinde eğitim veren Uluçınar İlkokulu ve Ortaokulu, Akçalı Mahalle Muhtarı Süleyman Uyar, Konarlı Mahalle Muhtarı İbrahim Deveci ve Karaağaç bölgesinde ihtiyaç sahibi öğrencilere okul çantası dağıttı. Çantaların içine 2022/2023 eğitim öğretim yılını için temenni  mektup bırakan  Arsuz Kent Konseyi Gençlik Meclisi, çantaların içine bırakttığı mektuplarda, Mustafa Kemal Atatürk'ün ". Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz; kızlar, çocuklar!" sözlerine yer verdi ve eğitimlerinde başarı diledi. Öğrencilere çanta dağıtımına Arsuz Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkan Yardımcıları  Onur Tektaş ve Ümit Bektaşlı, Genclik Meclis Sekreteri Nuray Kiremitçi, Arsuz Kent Konseyi Başkanı İskender Sayek ile genel sekreteri Leyla Sakaroğlu da eşlik etti. 
Hatay İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetli Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ile Defne İlçe Jandarma Komutanlığı işbirliğiyle, Değirmenyolu İlköğretim okulundaki 450 öğrenciye boyama kitabı, jandarma dergisi ve Türk Bayrağı dağıtımı yapıldı.

HBB’den 5 okula bakım
Hatay Büyükşehir Belediyesi de ekiplerin, ildeki okullarda bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirdiğini belirtti. HBB'den yapılan açıklamada, "Eğitime destek vererek öğrencilerin daha temiz ve sağlıklı bir ortamda eğitim görmeleri için özverili çalışmalarına devam eden HBB, Samandağ Mühendis Suphi Güzey İlkokulu, Antakya Şehit Cuma Bilek İlkokulu, Antakya İlkokulu ve Gökçegöz İlk-Orta Okulunda iç-dış cephe boyama ve bakım onarım çalışmaları gerçekleştirerek okulları daha güvenli ve temiz hale getirdi. Ekipler, öğrencilerin daha rahat ve güvenli eğitimlerini sürdürebilmeleri adına çalışmalar gerçekleştirdi" ifadesine yer verildi. HBB, oayrı bir açıklamasında da, ekiplerin, okulların peyzaj düzenlemesi, bahçe mobilyalarının yenilenmesi, iç ve dış cephe boyama, Atatürk büstlerinin yenilenmesi gibi birçok işi yaptığını, 250 farklı eğitim kurumu içerisinde zemin iyileştirme, parke döşeme işlerini tamamladığını açıkladı.

"Eğitim sistemi, umutlu bir ortam sunmaktan uzak"
Eğitim Sen İskenderun Şubesi yönetimi, 10 sayfalık 'eğitim durumu' adlı raporunda, "Türkiye’de eğitimin karşı karşıya olduğu ve geçtiğimiz yıllar içinde birikerek büyüyen sorunlarının gölgesinde açılıyor. Yıllardır okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri giderilmemişken, kalabalık sınıflar, ikili öğretim ve taşımalı eğitim sorunu 2022/23 eğitim öğretim yılı başında da varlığını sürdürmektedir" görüşüne yer verildi. Okul bütçelerini devletin değil, velilerin yaptığı anlatılan raporda, "Mevcut eğitim sistemi okulda ve toplumsal yaşamın her düzeyinde rekabeti, hizmetin bedelini ödemeyi, öğrenci ve velilerin müşteri olarak görülmesini hedeflerken, eğitim sistemi içindeki sınıfsal eşitsizlikler giderek derinleşmektedir. Aynı okul içinde sınıflar, aynı bölgede okullar ve farklı bölgelerdeki okullar sürekli birbirleriyle rekabet içine sokulmuş durumdadır. Okullarda, özellikle eğitimde 4+4+4 düzenlemesine geçilmesinin ardından sınıfsal bölünmeler geçmişe oranla çok daha net bir şekilde yaşanmaya başlamıştır. Okullarda aidat veren sınıf, aidat vermeyen sınıf ayrımları yapılmakta, aidat veren öğrenciler fiziksel olarak daha temiz ve daha donanımlı sınıflarda okurken, aidat vermeyen öğrenciler daha az donanımlı sınıflarda ve sağlıksız koşullarda eğitim görmeye zorlanmaktadır" ifadesine yer verildi. Raporun sonuç bölümünde şunlar yer aldı: "Türkiye’nin eğitim sistemi, çocuklar ve gençler için okurken mutlu, gelecekleri için umutlu olacakları bir eğitim ortamı sunmaktan çok uzaktır. Her yıl katlanarak artan ve kalıcı çözüm beklenen eğitim sorunlarıyla başlayan yeni eğitim yılı öncesinde ne öğrencilerin, ne velilerin, ne de eğitim emekçilerinin beklentilerinin karşılandığını söylemek mümkündür. Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, her adımın paralı hale geldiği bir eğitim sisteminde öğrencilerin, velilerin ve eğitim emekçilerinin taleplerini gerçekleştirmenin tek yolu, herkesin eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanmasının sağlanmasıdır."
                            
"Yapılan her hata milletin geleceğine atılan atom bombası"
Eğitim yılının Öğretmenlik Meslek Kanunu ve onun getirdiği kariyer basamakları sınavı gölgesinde başladığını anlatan Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Yavuz Selim Yanık, sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, "Eğitim öğretimin lokomotifi olan yüz binlerce öğretmenin beklentilerini karşılamayan kanun ve getirdiği kariyer basamakları sınavı bana göre zaten bozulmuş olan sistemi dahada tartışılır hale getirdi. Motivasyonunu ve moralini bozduğunuz öğretmenlerin verim vermesi, okulların sağlıklı işlemesi imkansızdır. Siyasi inatlaşmalarla halkın sesini, öğretmenlerin sesini duymayan siyasetçiler, yöneticiler, karar vericiler ciddi bir vebal ve sorumluluk altındadır. Bu durumdan çatışma ve kargaşa zemini oluşturan sendikacılar, dernekler, vakıflar ciddi bir sorumluluk ve vebal altındadır. Yapılan her hata Türk milletinin geleceğine atılan bir atom bombasıdır. Lütfen gidin başka bir alanda inatlaşın. Bu alan, o alan değil" ifadesine yer verdi. 
Eğitimin sorunlarının göz ardı edilmemesini ve çözüme yönelik kararlar alınması gerektiğini ifade eden Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar da, "2022-2023 eğitim-öğretim yılı, hayat şartlarının zorlaştığı, alım gücünün düştüğü, eğitim-öğretim masraflarının arttığı, iyileştirmelere ve yeni gelişmelere rağmen istenilen seviyeye gelinemediği bir zeminde, sorunların gölgesinde başlıyor" değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin daha müreffeh olma yolundaki uzun vadeli hedeflerine ancak sorunlarını aşmış bir eğitim sistemiyle erişebileceğini belirten Bayrakdar, şu açıklamayı yaptı: "Millî Eğitim Bakanlığı’nın sürekli olarak eğitimde fırsat eşitliğinden, mesleki eğitimin niteliğinin artırılmasından, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması çabalarından bahsetmesine karşın, alandaki tecrübeleri görmezden gelen, eğitimin paydaşlarıyla yeteri derecede istişare etmeden hareket mantalitesi neticesinde bir türlü istenilen seviyeye ulaşılamıyor ve hedefler akamete uğruyor. Bu tür süreçlerin başarıya ulaşabilmesi için bakanlığın sürdürülebilir politikalar benimsemesi gerekir. Köklü sorunlara kalıcı çözümler ancak kararlı bir iradeyle mümkündür."
İskenderun'da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin klinik psikoloğu Yağmur Özdemir, stres yaşayan çocukların ailesine, "Öğrenciler, bu süreçte başarısızlık korkusu yaşayabilir, arkadaşlarıyla geçinme korkusu olabilir veya uzun süre aileyle beraber yaşanılan süreçten sonra ayrılık kaygısı da oluşabilmektedir. Aynı zamanda ilk defa okula başlayacak olan öğrenciler için de bu süreç, sancılı olabilmektedir. Bu süreçlerde endişe duyması çok normaldir, ancak ailelerin çocuğu dikkatle dinleyerek endişesini anlamaları ve onlara yardımcı olmaları çok önemli" değerlendirmesini yaptı. 


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62