'Zorunlu staj, emekliliğe işlensin'

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, zorunlu staja tabi olan kişilerin sigortalılık başlangıç tarihinin çıraklık ve staja başlangıç tarihi olarak esas alınması için TBMM Başkanlığı´na kanun teklifi verdi.

SİYASET 11.03.2019 09:45:10 0

İskenderun/SES

 Milletvekili Şahin, teklifle, Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile Yükseköğretim Kanununun 46. maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin, çıraklık, kursiyerlik ve staj sürelerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından borçlanılabilmesini amaçladıklarını belirtti.
Şahin, TBMM Başkanlığı´na verdiği kanun teklifinde, 'Zorunlu staj, bazı meslek gruplarında mesleğin hem teknik hem de uygulama alanlarında başarılı bir şekilde icra edilmesi için önemlidir. Özellikle mesleki eğitim gören öğrenciler ile meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilerin, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrencilerin tabi oldukları zorunlu staj, hem mesleğe hem de çalışma hayatına adapte olmaları için büyük önem taşımaktadır. Zorunlu staja tabi olan kişilerin, diğer işçilerden hiçbir farkı yoktur. Aksine hem eğitim hayatlarını hem de çalışma hayatını birlikte yürüttükleri için daha fazla emek sarf ediyor. Ancak bu emek yürürlükte olan mevcut kanun maddeleri nedeniyle yok sayılmakta, staj süreleri fiilen çalışma olmasına rağmen sigortalı sayılmayıp bu süre emekli hesabında da başlangıç olarak kabul edilmemektedir' ifadesine yer verdi. Zorunlu staj sürelerinin emeklilik süresi ve borçlanmasına sayılmamasının anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu anlattığı teklifinde, Anayasa´nın 49. maddesiyle düzenlenen ´Çalışma hakkı ve ödevi´ maddesi, 60. maddesindeki ´Sosyal güvenlik hakkı´ maddesini ihlal ettiğini savundu. Türkiye Cumhuriyeti´nin temeli olan anayasayı ihlal eden bu durumun acilen ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden milletvekili Şahin, 'Mesleki eğitimin özendirilmesi açısından sigortalılık başlangıç tarihinin çıraklık ve staja başlangıç tarihi olarak esas alınması ve mağduriyetin giderilmesi açıcından oluşan bu yasal çarpıklığın giderilmesi büyük önem arz etmektedir' değerlendirmesini yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00