Alican GERKSAR


2018 ‘de Gayrimenkul...

Gayrimenkul hayatımızda en çok yer kaplayan ve peşinden en çok koşulan bir ihtiyaç, enstrüman, yatırım, gelecek, birikim vb.


Gayrimenkul hayatımızda en çok yer kaplayan ve peşinden en çok koşulan bir ihtiyaç, enstrüman, yatırım, gelecek, birikim vb.
Peki; ‘uğruna bu kadar çok koşulan gayrimenkul doğru yapılmazsa ne olur?´ dersek cevap hazır: Zarar eder, atıl olur, boşa emek olur. Tabi ki yaşam amaçlı edilen mülklerde bunu söylemek mümkün değil. Çünkü; gayrimenkulün yaşam amaçlı kullanımında her hangi bir değer ölçüsü yok. Parasal veya ekonomik olarak tarifi mümkün olamaz. Özetlersek gayrimenkul, alım-satım pazarına gelmiyorsa değer biçilemez. Bunu hayatımıza ne kattığı ile mukayese ettiğimizde daha çok anlamak mümkün olur.
Gayrimenkulde yatırım yapmak dünyanın en kolay işi değildir tabi ki. Çoğu zaman yatırımcısının yüzünü güldüren bir yapısı olsa da, geldiğimiz dönem alternatiflerin çoğalmasıyla farklı bir noktaya geldi. Artık uzmanlık gerektiren bir özelliğe ulaştı. Burada; lokasyona hakim olmak, bölgede gelişecek ve yatırım yapılacak yerlerin bilgisine ulaşmak, öngörü sahibi olmak ve uzman desteği almak oldukça önemli. Söylentiler ve doğru olmayan bilgiler sizi çok ötelere götürmez. İskenderun için daha önceki yıllarda söylenmiş olan “carrefoursa buraya yapılacak“ örneği gibi. Bu söylentiye inananlar 30 yıldır carrefoursa´yı farklı bir adreste bekliyorlar…
İnsanlar hayatlarının en büyük alımlarını yaparken bile araştırmak zahmetinde bulunmuyorlar. Macera peşinde koşmayı severler, genelde okumazlar, araştırmazlar, soruşturmazlar. Bir kısım yatırımcı, aldıktan sonra araştırmayı, soruşturmayı yapar.
2018 yılında gayrimenkul alırken araştırmanızı çok iyi yapın. Eğer konut veya iş yeri ise; önceliğiniz her zaman kira çarpanı olsun. Beklentileri en iyi fiyatlayan gösterge kira çarpanıdır. İnşaat aşamasında ev alıyorsanız etrafındaki sitelerde benzer evlerin ne kadara satıldığını ve kiraya verildiğini araştırmadan alım yapmayın. Kira çarpanı ne kadar düşük olursa gelecekte yapacağı prim potansiyeli o kadar yüksek olur. Alacağınız arsa olursa; burada birden fazla konu araştırılmalı. İmar durumunu, etrafta yapılmış veya yapılacak projeleri, yol, tesis, okul, hastane vb. araştırmaların doğru bir şekilde yapılması sizi doğru bir yatırıma götürür.
Her konuda olduğu gibi, gayrimenkul alım ve satımı yaparken bilgi kirliliğinden kendinizi korumak için; profesyonel destek almanız riski oldukça azaltır diyerek, 2018 yılınızın sağlık ve mutluluk getirmesi dileklerimizle veda edelim…