Çağla Yücel


Akdeniz diyeti nedir?

Çağla YÜCEL


Akdeniz tipi beslenme, 1960 yıllarından bu yana Güney İtalya, Yunanistan, İspanya ve Akdeniz bölgesi ülkelerinin takip ettiği geleneksel beslenme şeklidir. Akdeniz diyeti; düşük glisemik indeks, sağlıklı ve düşük yağ profilleri, yüksek lif ve yüksek antioksidan içerir.
Akdeniz diyeti içeriği birincil grup olarak tahıllar (ekmek, bulgur, pirinç, kuskus vb.), sebze ve meyvelerden oluşur, ancak kırmızı etten ve doymuş yağdan fakir bir beslenme tarzıdır. Diyette yağ olarak zeytinyağı kullanımı hakimdir. Günlük yeterli sıvı alımı oldukça önemlidir. Günlük yaklaşık olarak 1,5-2 litre yani 8-10 su bardağı kadar su tüketilmelidir. Ek olarak şekersiz bitki çayları vs. tüketilebilir. Günlük yaşamda fiziksel aktiviteye zaman ayırmak, orta düzeyde şarap tüketimi ve özellikle kırmızı şarabın içeriğinde bulunan resveratrol bileşeni sayesinde kalp sağlığı için faydalıdır. Yapılan çalışmalarda resveratrolün şişmalığı önleyebilen bir bileşik olduğu da saptanmıştır. 
Tüketilen şarap veya herhangi bir alkol yemekten sonra tüketilmemeli, çünkü alkol emilimi hızlandırıp, henüz sindirilmemiş besinlerin zararlı atıklarını vücutta taşır (Günlük şarap tüketimi erkekler için 2 kadeh; kadınlar içi 1 kadeh).
Günlük önerilen düzeylerde Akdeniz diyetine uyum sağlandığında; Trigliserit ve LDL yani halk arasında kötü huylu kolesterolü önler veya yüksek olan kolesterolü azaltır. HDL kolesterolü yani iyi huylu kolesterolü arttırır. Kalp hastalığı ve koroner hastalıklardan korur. Günlük düzenli fiziksel aktivite ile obezite gelişim riskini azaltır, egzersiz dayanıklılığı artar ve kalp kası güçlenir. Önerilen düzeylerde tüketilen süt ve süt ürünleri ile osteoporoz yani kemik erimesi oluşumunu önler. Glikoz kullanımını arttırır ve diyabetin oluşumunu önler. Metabolizmayı hızlandırır. Kanser gelişim riskini azaltır.
Akdeniz Diyetinin yüksek antioksidan içeriği, doymamış yağ asidi ve posa içeriği ile potansiyel hastalıklar üzerine olumlu etkileri olduğu çalışmalarca saptanmıştır. Akdeniz diyeti "sürdürülebilir beslenme tarzı" olup daha sağlıklı ve uzun yaşamının anahtarı olduğu da düşünülmektedir.