Nurullah ER


ARSUZ OVASININ GELECEĞİ

Arsuz Ovası, Amanos Dağları´nın eteklerinden başlar.


Arsuz Ovası, Amanos Dağları´nın eteklerinden başlar. Akdeniz kıyılarına kadar iner. 45 bin dönümlük alanı kapsar, nerdeyse Arsuz´un yüzölçümünün yarısına tekabül eder.

Arsuz Ovası; alüvyonlu toprak yapısı, güneşin etkisi, suyun sesi, iklimin nefesiyle bölgenin en verimli topraklarıdır. Yıllardır bu bölgede yaşayan halk, bu bereketli topraklardan elde ettiği ürünleri, yetiştirdikleri meyveleri, zeytin bahçeleri, hayvancılık uğraşılarıyla yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

Arsuz, Hatay´ın büyükşehir olmasıyla ilçe konumuna getirilerek, bölgede bulunan tüm belde belediyeleri kapatılarak, Arsuz ilçesinin mahallesi yapılmıştır.

Arsuz şimdi bir ilçedir; konumu ve idari yapısı gereği.

Şehirdir; genişçe bir yüzölçümü olsa da, dağınık coğrafi özelliği bulunsa da, tarım ve hayvancılık yapılsa da, köylü yaşantıları olsa da.

21 Ocak 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Arsuz Ovası ‘Büyük Ova´ statüsüne alındı, tarım sit alanı ilan edildi.

Belediye Başkanı; bu kararı şehirciliğin yapılanmasına ve turizme bir darbe olarak açıkladı.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyesi Erol Aygen, Karaağaç´a Gıda Lojistik Organize Sanayi Bölgesi önerisinde bulundu.

Üçü de farklı telden çalarak, alternatifler oluşturarak Arsuz´u; Arsuz yapacaklar, şehir konumuna getirecekler, hizmet üretecekler, ekonomisini güçlendirecekler, işsizliği önleyecekler.

Ya o bölge de yaşayan halk? Onlara ne soran, ne de bildiren var. Ne de olsa köylüler!

Yıllardır bölgenin imara açılmasıyla kurulan yazlık siteler, tarım alanı konumundaki topraklar, dere yatakları adeta talan edilerek, sahil şeridi İskenderun´dan Kale Köyü´ne kadar nerdeyse betonlaştırıldı.

Tarım ve hayvancılık girdilerinin fazla olmasıyla şehirlere göç başladı, gençlerin birçoğu Ortadoğu ülkelerine çalışmaya gittiklerinden iş göçü yaşanır oldu. Mirasçıların çoğalmasıyla tarım alanları küçüldü. Hak sahipleri ya satarak, ya da boş bırakarak tarım alanlarını atıl duruma getirdiler.

Arsuz bölgesinde; tarıma da, sanayiye de, turizme de, ticarete de yer vardır. Yeter ki; ortak aklı kullanalım.

Ön yargılardan kurtulalım...

Siyasi düşünmeyelim...

Para odaklı olamayalım...

Önce insan diyelim, çevreyi kirletmeyelim, doğayı koruyalım... Arsuz´un tarihine yakışanı, bölge halkının da ihtiyaçlarına cevap verelim.