Alican GERKSAR


Arsuz´da Tarımsal Sit…

Hatay´ın Arsuz ilçesinin de içinde bulunduğu 49 ilde Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen Tarım Ovası (Tarımsal Sit Alanı) uygulaması, Arsuz´da 45 bin dönüm gibi büyük bir alanı kapsıyor.


Hatay´ın Arsuz ilçesinin de içinde bulunduğu 49 ilde Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen Tarım Ovası (Tarımsal Sit Alanı) uygulaması, Arsuz´da 45 bin dönüm gibi büyük bir alanı kapsıyor. Vatandaşların bu bölgede arazi alım–satımı yaparken bu konuya duyarlı olmaları ve buna göre işlem yapmalarını önemle hatırlatıyoruz.

Ovalarımız artık ´tarımsal sit´ gibi korunacak
Yetkili bakanlığın açıklamalarına beraber bakalım: Amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu tarım topraklarının zamanla yok olduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, 'Oysa ki 1 santimetre toprağın yaklaşık bin yılda oluştuğu göz önüne alındığında bu konudaki önleyici çalışmaların önemi ortaya çıkıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen bu ovalarımız artık ´tarımsal sit´ gibi korunacaktır. Böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlemiş olacağız.'
'Mevcut yerleşimler muhafaza edilecek, nüfus projeksiyonuna dayanılarak yerleşim yerlerinin çeperinde gelişme alanı belirlenecek, bu alanların dışında yeni yerleşimlere kesinlikle izin verilmeyecek, böylelikle amaç dışı kullanımlar önlenecek. Tarım topraklarının bitkisel üretim amacı dışında kullanılması anlamına gelen tarımsal amaçlı yapılar da ova bütünlüğünü korumak amacıyla ova sınırı dışına yönlendirilecek. Ova içindeki arazilerin tarım dışı amaçlı kullanılmayacağı kabulünden hareketle tarım arazilerinin spekülatif olarak yatırım amaçlı alınıp satılması önlenerek zorunlu olarak tarımsal üretimde kullanılması sağlanacaktır.'
Madenli Mahallesi Tekel Depolarından başlayıp, kesintisiz olarak Arpagedik-Höyük sınırlarına kadar devam eden 45 bin dönümlük alan Tarımsal Sit Alanı kapsamına alındı. Bu karar Bakanlar Kurulu tarafından 2016 yılı Aralık ayında alınarak Resmi Gazete´de 2017 yılı Ocak ayında yayınlandı. Türkiye genelinde 49 ilde 141 büyük ova adı altında tarım ovası ilanı betonlaşmanın önüne bir set gibi. Çok verimli olan bu arazilerin inşaat ve betondan daha kıymetli olduğunu zamanla anlayacağız. Bu anlamda Bakanlar Kurulu kararını Arsuz için alınmış önemli bir karar olarak düşünüyoruz. Kararın dönüşümünün yine bir Bakanlar Kurulu kararıyla dönüştürülebilmesi iyi bir durumun özetlemesi.
Arsuz´un turizm hedeflerini sekteye uğratacağını söyleyenler olsa da, bölgenin bakir kalması turizm için daha büyük avantajlar sağlayacak gibi duruyor. Turistik tesislerin yetersiz olduğu bölgeye gelen turistlerin çok seçeneklere sahip olmadığı gerçek. Yeter ki iyi niyetli projeler oluşsun, mevcut alanların turizm için yeterli olduğunu kimse söyleyemez. Umarım izin verirler, toprak ana bizi doyurmaya devam eder…