Nurullah ER


BAHARI ANLAMAK

Nurullah ER


Bahar doğanın içsel  uyanışı ve yeniden doğuşudur.

O doğuşla hayat bulur tüm canlılar.

Ağaçların yeşermesi, çiçek açıp meyveye durması, kır çiçeklerinin çevreyi renklendirmesi, suların çoğalması, toprağın bereketlenmesi, börtü böceğin ve bir çok hayvanın kış uykusundan uyanması, güneşin ısısını ve ışığını farklı yayması bahar mevsiminin canlılarda oluşturduğu değişimlerdir. Böylesi bir değişimi bir ağaçta, kuşta, börtü böcekte gördüğünüzde, canlılıkları yüzünden okunur, mutluluk gülüşleri  saçarlar yüzlerinden.

Canlılardaki bu mutluluk gülüşü insana yansıdığından, insanda da baharı görürsünüz. Bahara dair şarkılar, türküler, resimler hep bu mutluluğun sözleri ve resimleridir. Var olmanın, yeniden yaratılmanın heyacanıdır, yaşama tutunmanın çoşkusudur.

İnsanoğlu sürekli bahar duygusunun oluşturduğu umutla yaşar. O umut ki insanın mutluluğu, sevinci, neşesidir.

Doğanın dirilişi, baharla başlasa da, insan her mevsimini bahar dönüştürmenin, baharı yaşamanın peşindedir. İnsanın sağlıklı yaşaması, mutlu olması, umuduna yüklediği bahar dünyasını yaşama geçirmesiyle olur. Karakışta, hüzünlü sonbaharda, yazın en sıcak günlerinde insanlar için de bahar vardır. Tabiat ana gibi bekleyemez dünyanın dönüşüyle oluşan baharı. İnsanın aklının ve özgür düşüncesinin ürünü olan baharı karakışa çevirmek, karakışta baharı yaşamak kendi elindedir.

İnsanlar doğal baharı sevseler de hepten yaşamsal baharın peşindedirler. Bahar her ne kadar duygusal yaşamı çağrıştırsa da, akılsal bahardır yaşamın gerçeği olan. Çünkü orada sevgi, umut, gülümseme, mutluluk vardır. O  bahar ki bir başkasının yaratmasından beklenemez. Ancak ortak akılla ortaya çıkarılarak bir yaşam biçimine dönüştürülür.

Bir şeyi anlamak onu bilmekten geçer. Doğal baharın bilincine varılmadan, sırrına erilmeden, yaşamsal baharın zorunluluğu toplum tarafından istenmedikçe ne doğal bahar korunabilir, ne de yaşamsal bahar yaşanır. Ancak “yazımı kışa çevirdin/ bak gözümde yaşa Leyla” türküsü söylenir.

Doğayı yeniden yaratan baharın gücüdür. İnsanın insanca yaşaması için de gerekli olansa insanın baharsal aklıdır. Yüreğinde karakış kaplı olanlardan yaşamsal baharı beklemek hayal olur. Onlar ki bırakın yaşamsal baharı, doğal baharı yok etme peşindeler.

Kış bitse de,
Zemheri depreminin felaketi içimizde bıçak gibi saplı
Yaşamsal bahar Kafdağının ardında saklı .
Bahar gelse de uzaklarda görülüyor yaz
Bunca felaketin ardından nefes almak bile bir haz.