Çağla Yücel


Bariatrik cerrahi

Çağla Yücel


Obezite hastalığı, vücut yağ kitlesinin normal kabul edilen düzeylerden yüksek olmasıdır. 'Beden Kitle İndeksi (BKI)' olarak adlandırdığımız ölçütle tanımlanır. Bireyde ölçülen BKI <18,5 kg/m² zayıf; 18,5-24,9 kg/m² normal; 25-29,9 kg/m² kilolu/hafif şişman; ≥30 kg/m² obez sınıfında yer alır.

Obezite birçok metabolik hastalıkların gelişmesini riskini arttırır. Bu nedenle obezitenin ilk tedavi yöntemi diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanmasıdır. Bu yöntemin dışında Bariatrik cerrahi yer alıyor. Bariatrik cerrahinin amacı obeziteye bağlı gelişebilecek hastalık/hastalıkları ve mortaliteyi engellemektir. Ancak bariatrik cerrahi ameliyatının gerçekleşebilmesi için ‘hasta seçimi hastanın özellikleri, BKI´si, kişinin başka bir hastalığı var mı, hastanın kilo verebilme durumu´ göz önünde bulundurulur.
Eğer 25-29,9 kg/m² aralığında beden kitle indeksine sahip bireylerde Bariatrik cerrahi uygulanması sağlık için büyük bir risk ve tehdittir.
Birey ≥30 kg/m² beden kitle indeksine sahip olması ve hastanın diğer özellikleri de doktoru ve diyetisyeni tarafından kontrol edildikten sonra Bariatrik cerrahi ekibinin(alanında deneyimli cerrah, diyetisyen, psikolog ve psikiyatr) multidisipliner bir çalışma ile oluşturduğu tanı-tedavi planını izlenir. Diyetisyen tarafından BKI´si 40 ve üstü olan hastalarda ameliyattan üç gün önce karaciğer küçültme diyeti ile birey ameliyata hazırlanılır. Ameliyattan sonra bireyde gelişebilecek komplikasyonlara karşı, bireyin diyetine uyumu, kilo kayıpları gibi durumlara karşı bireyin uzun bir dönem, doktoru ve diyetisyeni tarafından sıklıkla takip edilmesi gerekmektedir.
Ameliyattan sonra hastada sindirim ve emiliminde değişiklikler, beslenme yetersizliğine bağlı folat, B12 vitamini, D vitamini ve kalsiyum eksiklikleri görülebilir. Hasta da vitamin-mineral emilimlerinde problemler, protein eksikliği, yağsız vücut kütlesi kaybı ile karşılaşılabilir. Bu durumda Bariatrik cerrahinin güvenli olması için ve bu risklerin gerçekleşmemesi ve/veya beslenme yetersizlikleri riskinin azaltılması gerekmektedir.