Fevzi MAMİOĞLU


Belediyeler ve eğitim

Fevzi Mamioğlu


Bence belediyecilik, sadece asfalt ve temizlik işi olarak algılanmamalıdır. Ben, bugünkü yazımda işin bir de eğitim yanına değineceğim. Ama her yazımda, mutlaka, kentimizin onulmaz yarası olan temizliği, ısrarla birkaç kelimeyle de olsa gündeme getireceğim. Çünkü temizlik konusunda gerçekten sınıfta kalmışız.

Şimdi konumuza geçebiliriz. Belediyeler, faaliyetleri arasına eğitimi alabilirler mi? Neden olmasın! Şimdiki nesil okumayı sevmiyor. Nasıl sevsin ki? Eğer anne baba olarak biz okumuyorsak, çocuklarımız nasıl okusun? Varsa yoksa akıllı telefon! Telefon tamam da, tüm enerjimizi ona harcamamalıyız. Okumayan, okumak yerine akıllı telefonu yeğleyen çocukların ilgisini çekebilecek merkezlerin oluşturulması gerekmektedir.
Çocuklar, hayal ve hayat zenginidir. Hatırlıyorum da 1950´lerde çocukken, kendi oyunlarımızı kendimiz icat ederdik. Temsil, ağır bir kütüğün altına kolçak şeklinde, kalınca bir tel koyar, çevirdikçe onu hareket ettirirdik. Ve bu da bize inanılmaz bir zevk verirdi.
Bugünkü eğitimin temelinde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik yatmaktadır. Tabi buna sanatı da eklemeliyiz. İşte tüm bunları içeren merkezlerden söz etmekteyim. 28 mahallemizde bu merkezleri kurmak zor olmasa gerek.
Kitap okumuyoruz dedik. O zaman okuyan bir nesil için kolları sıvama zamanı gelmiştir. Bunun da yolu, okul ve tabii öğretmen, aile ve belediye üçgeninden geçer. Bunun için de hayalleri geniş eğitimcilere, anne babalara ve tabi bunu ilke edinmiş bir belediye başkanına ihtiyacımız var..
Şimdi bir soru. İlçemiz halk kütüphanesinden, belediyenin bugüne kadar bir talebi oldu mu? Sanmıyorum. Yeri gelmişken hemen belirtmeliyim. Kütüphanenin şimdiki yönetimi gerçekten bir şeyler yapmanın gayreti içinde. Ama fiziki yapısı yetersiz. Öncelikle kentimize yakışır bir kütüphanenin yapılması düşüncesindeyim. Gerçi, yapay zekanın gelişmesiyle kütüphanecilik mesleğinin ortadan kalkacağını ileri sürenler var. Kulak asmayın. Her zaman dediğim gibi, hiçbir teknolojik gelişme, kitabın ve kütüphanenin yerini alamaz. Çünkü kütüphaneler, toplumun kültür ve eğitim seviyesini yükseltir.
Bu konu, bir gazetenin kısıtlı köşesine sığacak kadar dar değildir. Yazıyı noktalarken şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Belediyemiz kent içi dolmuş duraklarına kitap ve günlük gazete koyabilir. Geçmişte, Şimdi adını unuttuğum bir köşe komşumla, ayrı ayrı zamanlarda sahildeki ağaçlara ve dolmuş duraklarına kitap bıraktığımız günleri sevinçle anımsıyorum.
Seçilmeyi arzu eden sayın başkan adaylarından, bu konudaki düşüncelerimizin lütfen ve ricaen değerlendirmelerini bekliyor, başarılar temenni ediyorum.