Kemal DÜZ


BENLİDERE: GÜZEL DERE

Kemal DÜZ


Nurlar içinde olsun Benlidereli İlyas Kılınç´a...

28 Nisan 2021 günü akşamı İstanbul´dan kaçarcasına Hatay Havaalanı´na oradan Belen´e, Belen´den Benlidere´ye gece yarısı ulaştık.

Benlidere, Belen´in bir mahallesi. Belen´e 8 km mesafede. Şirin bir yerleşim yeri. Havası suyu çok güzel. Çeşmelerden akan su içilir. Oksijen deposu. Hafif esen rüzgarıyla, gecesiyle gündüzüyle, dört mevsimiyle yedi iklimiyle hep güzel. Geceleri öten Çobanaldatan kuşlarıyla, bilemediğim kadar meyve çeşidiyle ve de en çok kiraz, hurma, alıç, zeytin, nar, üzüm´ü meşhur olan bir belde. Yapraklı´nın domatesleri, sebzeleriyle ünlü yöre..

Ben bir haftadır, Koranevirüs belasından kaçarak geldiğim Benlidere´de çok mutluyum. Yeniden doğmuş gibiyim. Burada samimiyet, içtenlik dayanışma ve yardımlaşma çok güçlü

Her yıl iki üç defa kısa sürelerle buraya geliyorum. Burada komşularla sohbet ediyoruz, dertleşiyoruz kısaca yarenlik ediyoruz. Benlidere Muhtarı Murat Başaran, Azalar; Mehmet Çerçi, İsa Kılıç, Mehmet Göçmen ve mahalle sakinleriyle sohbetlerimizde laf dolanıp dolaşıyor; aynı konuya geliyor.

Mahalleye bir sosyal tesis yapılması. Yıllardır düşünülen, dile getirilen bir dilek.

Yeri hazır. Belen Belediyesi´ne ait olduğu belirtilen bir alanda, zaman zaman düğünlerde yapılmakta. Birkaç düğün törenine burada katıldı. Daha önce düzenlenmiş, alt yapısı mevcut, merkezi bir yerde. Burada yapılacak çok amaçlı bir sosyal tesiste: sağlık ocağı, toplantı salonu, nişan-düğünevi, taziyeevi, mevlit okunacağı, milli ve dini bayramlarda mahallede oturanların bir buluşma yeri.. Ziyaret maksadıyla gelen konukların karşılanacağı mekanlar, park ve otopark dahil komple bir tesis yapılması konuşan konular arasında yer almakta.

Burada oturanlar şimdiye kadar yapılan hizmetlerden çok memnunlar. Belen -Kömür Çukuru yolunun yapılması yeni imkanlar sağlamış.. Üretilen ürünün pazara taşınması yanında şehre gidiş gelişi çabuklaştırıp kolaylaştırmıştır. Her gün sabah ve akşam saatlerinde konulan Belediye Otobüs seferleri de büyük bir imkan olarak değerlendirilmekte. Çöplerin düzenli olarak alınması da yine en önemli hizmetler arasında. Yapraklı yolunun da bakıma ve ıslaha ihtiyacı vardır. Bu yolun bir an önce yapılması özellikle Yapraklı´da oturanlarca talep edilmekte. Yine Yapraklı´nın Cami yapımı için Benlidere Muhtarlığı çalışmalara başlamış.

Meyve, sebze ve üretiminin merkezi durumunda olan Benlidere´ye bir soğuk hava deposunun da ihtiyaç olduğu sık sık dile getirilmektedir.

Benlidere içme suyundan bahçe sulamasında kullanıldığı, bu nedenle de evlere suyun çıkmadığı veya yetersiz geldiğinden söz edilmektedir. Bahçe sulamalarında kullanılan suyun nöbetleşe kullanımı yeniden gözden geçirilirse, içme suyunun bahçelerde kullanımının önüne geçileceği belirtilmekte... Bazı bahçeler yeterli sulama yapılırken bazı bahçelerde mağduriyetler yaşandığı ortadadır.

Benlidere´de yapılan yemek çeşitleri tespit edebildiğim kadarıyla aşağıya çıkarıyorum. Zengin bitki örtüsü sebzesi meyvesiyle yemek çeşitleri farklılık göstermekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

İç Yağlı Köfte, Cingen (Muhammara), Teleme(Keçi sütüyle), Erik Telemesi, Horoz Dolması, Tabtab Ekmek, Oruk(İçli Köfte), Tappuş Oruğu, Tutmaç, Cevizli Sıkım, Kesme(Pekmez nışasta), Sulu Soğanlı Aş, Pisik Hummacı -umacı (bayat ekmek ile), Çökelek Biber Salçası, Carcur (Kurumuş ekmek, tuzlu yoğurt, nane), Ekmek Aşı(Kuru ekmek, summak suyu), Zerde(pekmez, pirinç), Sıkma(Bayat ekmek, pekmez), Kabak Borani, Körmenli Pilav, Yavan Sarma(Nohut, kırmızı mercimek)

Yiğidin altında at tökezlemez...” Benlidere sözü