Leman GÖÇMEN


Beş Temmuz Benim Bayramım

LEMAN GÖÇMEN



Tabii ki hepimizin bayramı; ancak sevgili babacığımın uğruna kaç kurşun yarası yediği bir Fransız zulmünden kurtulup doğduğu topraklara bizleri kavuşturan ve 1938´den beri hemen her bayram ailecek kutladığımız bu mutlu günü yine kutladık.
O´nun huzurunda yaşlı bir insan olarak bulunduysam da çok mutlu ve huzurluydum. Elindeki bir dal çiçekle Atama saygılarımı sundum. Bu alandan kimler geldi kimler geçti. Ne konserler verildi, ne şiirler okundu. Ben kendi adıma sayın belediye başkanlarımızın, sayın kaymakamlarımızın verdikleri her görevi elimden geldiği kadar yerine getirmeye çalıştım. Çocuklarımın en küçük yaşlarından itibaren elinden tutup götürdüm. Zira bu kurtuluş hepimizin özgürlüğü olmuştur.
Başımızın tacı askerlerimizin bayrak merasimlerini kutsal bir emanet gibi izledik, selamladık. Ben bu 5 Temmuz´u bütün Türkiye´mle kutluyorum. Albay Şükrü Kanatlı 39. Alay Komutanı olarak buraya geldikten sonra paşalık terfisini burada almıştı. Onun her gün atı ile kışladan evine gelip gittiğini hayranlıkla seyrettiğim günleri şu andaki gibi hatırlıyorum.
Daha sonra nurlar içinde yatsın Aytaç Yalman paşamız Kanadlı kışlasını çok güzel bir merasimle taçlandırmış beni de davet etmişti. En gurur duyduğum anılarımın başında gelir.
Zabıta bir gün evvel iş yerlerini, çarşıyı kapı kapı gezerek “yarın bayram, bayraklarınızı asın” derdi. Bu hassasiyeti şimdilerde bekliyorum. Doğrusu bu konuda muhtarlarımız da ilgili olmalılar. Geçmişimize sahip çıkmazsak geleceğimiz olmaz. Sayın milli eğitim bakanımızdan milli mücadelenin her satırını yeni nesillere çok iyi öğretecek müfredat hazırlamalarını istirham ederim. Ben 5 yaşına kadar babamızın işgal dolayısı memleketinden uzakta mesela Gazi Paşa Dörtyol gibi kentlerimizde, bizler de annemin köyünde Akyan´da kurtuluşu beklemiştik. Onun için kavgayı bırakıp çözümler üretmeyi bir gariban vatandaş olarak tavsiye ederim.
Bu arada sayın cumhurbaşkanımız piyasaya kontrol emri vermiş. Hatta çok aklımın erdiği bir konu değil ama yine eskiden toptancı ve perakende esnafın sattığı mamullerin üzerinde, çöplerin tepesinde yazılı küçük etiketlerde belediyenin tespit ettiği fiyatları tayin edilir ve aksini satanlara cezalar uygulanırdı. Bu uygulamaya başlanacakmış. Hatta belediye başkanları, sağlık memurları eşliğinde çarşı pazarı gezerdi. Bayramdan nerelere geldik ama insanımızın işi iyi olmaz. Cebi boş olursa biraz zor geçinir. Sağ olsun Özal bir serbest piyasa dedi ve herkes dilediği gibi fiyat uyguluyor. Kimse bir şey demiyor. Köklü kararlar şart, adam kayırmadan.
Neyse nice mutlu bayramlar ve bayramlara sahip çıkmalar.
Leman Göçmen