Çağla Yücel


Bitter çikolata mı, sütlü çikolata mı?

Çağla YÜCEL


Çikolataların çoğunluğu genellikle kakao, kakao yağı, veya diğer yağlar ve şekerden oluşmaktadır. Sütlü çikolatalarda ise ek olarak süt veya süt tozu eklenerek yapılır. Bitter çikolata; kakao likörü, şeker ve kakao yağından elde edilir. Bitter çikolatada, sütlü çikolata gibi işlenmiş bir kakao ürünü olup, yüksek miktarda yağsız kakao içeriği ile antioksidan kapasitesi sütlü çikolataya göre daha yüksektir. 
Yapılan çalışmalarda kakao ve çikolata ürünleri, flavonoid ve antioksidan kaynağı olduğundan önerilen düzeylerde tüketildiğinde koroner arter hastalığının getirebileceği ölüm riskini azalttığı saptanmıştır.  Ayrıca yapılan başka bir çalışmada 3 hafta boyunca günlük alınan 75 gram yüksek polifenolden zengin bitter çikolata tüketildiğinde, halk arasında iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünü yüzde 14 artırdığı saptanmıştır. 
Ayrıca kakaonun vücutta serotonin hormonunu arttırdığı yapılan çalışmalarda özellikle içeriğinde yüzde 85 kakao bulunduran çikolatayı tüketen bireylerde serotonin hormonun arttığı ve bireyin daha kendini daha mutlu, canlı ve zinde hissettiği belirlenmiştir.
Hiperkolesterolemik bireylerde yani yüksek kolesterolü olan kişilerin flavanolden zengin kakao tüketimi ile LDL dediğimiz kötü huylu kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
Bitter çikolata, kardiyovasküler sistemde endotel fonksiyonu iyileştirir ve trombosit reaksiyonunu azalmasına yardımcı olur.
Yüksek şeker ve yüksek yağ içeren çikolatalar dolayısıyla yüksek enerji içerir bu sebeple sık tüketildiğinde diyabet, obezite, diş çürüğü gibi birçok sağlık durumunu bozan hastalıklara zemin oluşturabilir. 
Tüketim esnasında porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz ve tüketeceğiniz çikolatanın düşük şeker içeriği ve kakao miktarının fazla olduğu çikolataları tercih etmelisiniz. 
İçerisinde en az yüzde 60 kakaonun bulunduğu ürünlerin günde yaklaşık 2 gram tüketiminin kardiyovasküler hastalıklardan koruduğu güncel çalışmalarda desteklenmektedir.

cglycl@outlook.com