Çağla Yücel


Yaşlanma karşıtı beş mucize

Çağla YÜCEL


Yaşlanmaya karşı koyduğu yani yaşlanmayı yavaşlattığı bilinen beş mucize var. Sağlık açısından farklı yararları da olan bu mucizeler; Yeşil çay, domates, kolajen, koenzim Q10 ve magnezyum olarak adlandırılıyor. Beş mucizenin yaşlanmaya karşı kullanılmasına ilişkin bilgiler şöyle: 

• Yeşil çay: Antibakteriyel etki gösterir ve içeriğindeki polifenoller sayesinde doğal antioksidan özelliğini taşıyan kateşinler içerir. Ultraviole hasarına karşı antienflamatuar etki göstererek korur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Yapılan çalışmalarda yeşil çay polifenollerinin eritemi (derinin kızarması) azalttığı ve DNA hasarını azattığı saptanmıştır. 

• Domates: A vitamini ve C vitamininden zengin içeriğe sahip olup potasyum, fosfor gibi minerallerde bulunur. İçeriğinde bulunan likopen, flavanoid, beta karoten ile anti-oksidatif ve anti-kanser, kardiyovasküler hastalıkları riskini azalttığı ve yaşlanma sürecini olumlu etkileyen fonksiyonları bulunmaktadır. 

• Kolajen: Balık, ilikli kemik suyu, tavuk gibi hayvansal kaynaklarda bulunan kolajen özellikle C vitamini içeren bir besin ile birlikte tüketildiğinde yara iyileşmesini hızlandırmakta ve kolajen oluşumu açısından, vücutta demir emilimini arttırmaktadır. 

• Koenzim Q10: Antioksidan, anti-inflamatuar ve anti aging (yaşlanma karşıtı) etkiye sahip olup aynı zamanda yapılan çalışmalarda hipertansiyon, migren, fibromiyalji gibi hastalıklar üzerinde olumlu etkileri saptanmıştır. Yaş ilerledikçe seviyelerinde azalma meydana gelir bu nedenle besinlerle alımı yetersiz olabildiği takdirde takviye alınması gerekir. Koenzim q10; dana eti, tavuk eti, alabalık, soya fasulyesi, brokoli gibi besinlerde bulunur. 

• Magnezyum: Günlük önerilen düzeyde alındığında vücuttaki oksidatif stresi, inflamasyonu azaltır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Tam tahıllı ekmek, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Günlük alınması gereken miktar 320-400 mg’dır