Çağla Yücel


Cilt sağlığı ve beslenme

Çağla YÜCEL


 

Cildimiz (deri) vücudumuzun dışını ve içini saran, çevre ile aramızdaki bariyeri oluşturan esnek ve dirençli dokudur. Vücudumuzu kaplayarak esnek ve sağlam yapısıyla fiziksel travmalara karşı korur.
Cildin terleme yoluyla detoksifikasyonu sağlaması, görevlerinden biridir. Önemli organ olan cildimizin sağlığını korumak için beslenmemize de dikkat etmemiz gerekir.
Cildin doğal yapısını; yetersiz ve dengesiz beslenme, zehirli bazı maddeler, ultraviole ışınları gibi etkenler bozar.
Sağlıklı beslenmenin cilt sağlığı üzerindeki etkileri olmaktadır. Cildimiz yağ ile doğrudan ilişkilidir. Yaygın deri hastalıklarından biri olan egzama da doymamış yağ asit düzeyi düşüktür. Bu nedenle bireylerin diyetinde özellikle doymamış yağ içeren besin ve/veya besin grubu önerilir.
Balık yağı, keten tohumu, soya yağı, fındık ve kanola yağı, ayçiçek yağı, soya yağı, zeytinyağı gibi doymamış yağ içeren besinlerdir.
A vitamini yetersizliği, sonucunda ciltte kuruluk ve çatlak, siyah nokta ve ter bezlerinde dejenerasyon görülebilir. Bu durumda diyetisyeninizin önerdiği besinler ve önerdiği porsiyon da A vitamininden zengin besinler tüketebilirsiniz. Ancak önerilenden fazla tüketilen A vitamininin vücutta toksik etkiler yapabileceğini unutulmamalı.
Süt, tereyağı, balık yağı, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, sarı ve turuncu meyveler (şeftali, kayısı vb.) A vitamini içeren besinlerdir.
D Vitamininin en iyi kaynağı güneş ışınlarıdır ve cildimize yeterli güneş ışığı temas ettiği zaman cilde ait bağışıklık sistemini arttırır. K vitamini vücudumuz için önemli vitaminlerden birisidir. Vücudumuzdaki görevi karaciğerde kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddenin sentezini sağlar.
Yapılan çalışmalarda K vitamininin gözaltı leke ve siyah halkaları da azalttığı saptanmıştır. Yeşil yapraklı sebzeler(ıspanak vb.), kurubaklagiller ve balık K vitamini içeren besinlerdir.
E vitamini antioksidan özelliğinden dolayı epitel dokuyu korur. Ciltte oluşan ve ileri yaşlarda görülen yağ oksidasyonu sonucu oluşan lekelere karşı korur. Bitkisel yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya yağı vb.), tahıl taneleri, yağlı tohumlar (yer fıstığı, ceviz, fındık, fıstık, kaju, badem vb.), yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller E vitamini içeren besinlerdir.