Çağla Yücel


Çocukluk çağında obezite

Çağla YÜCEL


Dünya Sağlık Örgütüne göre obezite, vücutta 'sağlığı bozabilecek düzeyde anormal veya aşırı yağ birikimi' obezite hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Obezite deyince her ne kadar akıllara yetişkin bireylerde görülen bir hastalık gibi gelse de günümüzde ne yazık ki çocukluk çağında da çok sık görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Çocukluk çağında obezite tedavi edilmediği takdirde beraberinde getireceği kronik hastalıkların yanısıra çocuklarda özgüven eksikliği, psikolojik sorunlar ve çevreye uyum sağlamada zorluk gibi birçok fiziksel ve psikolojik problemlere neden olur. Çocuklarda obezite genellikle yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme ile aşırı enerji alımı, sosyo-ekonomik durum, fiziksel çevre, anne-baba arasındaki olumsuz ilişkiler, bilgisayar ve televizyon başında geçirilen zaman vb. enerji alımı ve harcanmasında önemli rol oynamaktadır.
Çocukluk çağı obezitenin önlenmesinde ebeveynlere büyük rol düşer. Bu durumda çocukları katılabileceği fiziksel aktivitelere yönlendirilmeli.
Kötü beslenme alışkanlıkları düzeltilmeli ve çocuklar aç bırakılmadan sık öğün (5-6 öğün/gün) ile yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı.
Şeker ve şekerli besinler, börek, çörek, çikolata, cips, gofretler, kola gibi enerji içeriği yüksek ürünler tüketilmemeli.
Pişirme yöntemine dikkat edilmeli, çok yağ çeken kızartma yöntemi yerine fırında, ızgara veya buğulama yöntemi ile yemekler pişirilmelidir.
Diyette doygunluğun sağlanması için posalı ürünlerin tüketimi sağlanmalı.
Sıvı tüketimi arttırılmalı ve programa ek olarak yürüme, bisiklete binme gibi fiziksel aktiviteler eklenmelidir.
Çocuğunuzun zayıflaması için onu aç bırakmanız veya besinden kısmanız, çocuğunuzun yararına olmayacaktır ve bu durum sağlığına zarar verecektir. Bu yüzden öğün kısmak veya yemek yedirmemek yerine tüketeceği besinlerin türüne ve içeriğine dikkat etmeniz çok daha fayda sağlayacaktır.