Nurullah ER


EMEKLİNİN PROMOSYON BEKLENTİSİ

NURULLAH ER



1 Mart 2017 yılında ilk defa bankalar, emekli maaşları karşılığında, emeklilere promosyon verdiler. Üç yılda bir verilen promosyonun ikincisi bu yıl yine Mart ayında ödenecek.
13 milyon emeklinin gözü, Bankalar Birliği ile SGK´nın alacağı kararda.
Üç yıl önce bankalar kendinden maaş alan emekliye; 1000 liraya kadar maaş alana 300 TL, 1000- 2000 TL arası maaş alana 375 TL, 2000´in üzerinde maaş alana ise 450 TL Promosyon ödemişlerdi. Bu ay görüşülerek karara bağlanacak miktarı, açlık ve yoksulluk sınırında yaşayan emekli merak ediyor.
Bunca pahalılığın, pazar enflasyonunun, doğalgaz, elektrik, su faturalarındaki artışlar, zorunlu ihtiyaçların pahalılığı karşısında verilecek promosyon, emeklinin dişinin kovuğuna bile yetmeyecek ama, kabuk bağlamış yarasını belki biraz olsun yumuşatacaktır.
Emeklinin promosyon talebi, bir aylık maaş tutarı. Ne var ki, emeklinin kendi kuruluşu olan SGK, Bankalar Birliği ile yapacağı toplantıda tavrının bankalardan yana olacağı görüldüğünden, emeklinin talebine yanaşmayacakları gözüküyor.
Bankalar paradan para kazanan kuruluşlardır. Ülkemizin en karlı sektörüdürler. Yıl sonu açıkladıkları kårlar, dudak uçuklatan tiptendir. Geçen yıl SGK, emekliler adına bankalara maaş olarak 300 milyar yatırmıştır. Bunun bu yıl 350 milyar olacağı tahmin edilmektedir. Emekliye maaş ödemesi için bankaların kasalarına giren ve bu paraları kullanan bankalar, emekliye promosyon ödemek için kılı kırk yararken, kamu ve özel sektör çalışanların maaşlarını karşılığı olarak hatırı sayılır promosyon ödemektedirler. Bu da emeklinin sahipsiz ve kimsesiz olmasından kaynaklanmaktadır.
Emekli maaşı düşük diye yüksek promosyon ödemeye yanaşmayan bankalar, farklı uygulamalarla emeklinin sırtından ciddi para kazanmaktalar.
Bankalar, emeklinin maaşı bankada kaldığı müddetçe parasını kullanmaktadır.
Emekliye kredili mevduat hesabı açarak faiz almaktadırlar.
Emekliye kredi kartı verilerek komisyon elde ediliyor, asgari ödemenin üzerinde kalan ödemede yüksek faiz uygulanıyor.
Otomatik ödeme talimatıyla fatura kazancı elde ediyorlar.
Emekliye verdikleri tüketici, konut ve otomobil kredisinden faiz alıyorlar.
Verdikleri krediye sigorta yapıp kazanç elde ediyorlar.
Kart aidat parası alıyorlar.
ATM´lerden para çekmede ve havalelerde ücret tahsil ediyorlar.
Emeklinin parası bankalarda yumurtlayan tavuk gibidir. Bunca kazancı emeklinin sırtından elde ederlerken, promosyonu yüksek tutmada nazlanıyorlar.
Emekliler genelde maaşlarını kamu bankalarından almaktalar. Kamu bankaları, Bankalar Birliğinin belirleyeceği promosyonun dışına çıkmayacaklardır. Biz Demir Çelik Emekliler Derneği olarak özel banklarla görüşme yapıyoruz. Bankalar Birliğinin belirlediği promosyonun düşük olması ve buna da kamu banklarının uyması halinde, görüşme yaptığımız özel bankaların promosyonu yüksek tutması halinde, emekliler olarak maaşımızı o bankalara taşımadan yanayız.