Çağla Yücel


Gastroözofageal reflü (GÖR)’de Beslenme

Çağla Yücel


Gastroözofageal reflü, mide içeriğinin yemek borusuna kaçması durumudur. Bu durum kimi zaman sağlıklı bireylerde bile yemek sonrası görülebilir. Ancak sürekli tekrarlanması durumunda doktorunuza başvurmanızı öneririm.

Gastroözofageal reflü, göğüste yanma hissi, ağızda acı, ekşi tat hissetme ve bulantı-kusma olmadan ağıza acı-ekşi suyun gelmesi, öksürük, ses kısıklığı gibi semptomlardan oluşur ve ne yazık ki dikkat edilmediğinde bebek ve çocuklarda da görülebilen bir hastalıktır.

Bu durumda,

Yeterli, dengeli ve düzenli beslenmek,

sık sık ve az besin tüketiminin sağlanması,

aşırı yağ ve/veya baharat içeren besinleri tüketmemek,

kızartma gibi aşırı yağ çeken pişirme yöntemlerinin kullanılmaması,

aşırı şekerli yiyecekler, çikolata, cips, kola, fast-food ürünleri (hamburger, pizza v.s.) tüketiminin azaltılması veya tüketilmemesi,

salam, sosis, sucuk, pastırma gibi işlenmiş ürünlerin tüketilmemesi,

çay, kahve vs. gibi kafein içerikli içeceklerin tüketiminin günlük önerilen miktarın üzerinde tüketilmemesine özen göstermek ve rutin tüketiminden kaçınmak,

yatmadan 2-3 saat önce besin alımının durdurulmasına özen göstermelidir.

Kişi, ideal kilonunun üzerinde ise diyetisyeninize giderek kişiye uygun sağlıklı beslenme programına başlamalıdır.

Eğer reflü hastası iseniz domates, portakal gibi yüksek asit içeren ve soğan, nane, sarımsak gibi mideyi uyaran besinlerin tüketiminden kaçınmalı ve yatarken yastığınızın 20 cm yüksek olmasına ve yemekten hemen sonra uzanmamaya dikkat etmelisiniz.

cglycl@outlook.com