Çağla Yücel


Günün ilk öğünü; Kahvaltının önemi

ÇAĞLA YÜCEL


Beslenme; büyüme, gelişme, canlılığın yerine getirilmesi enerjinin sağlanması, yaşamın devamlılığı için hayatımızın önemli bir kısmını oluşturur. Besinler öğünlerde çeşitlilik oluştururken, yaklaşık 8 saat açlıktan sonra sabah uyandığımızda tüketilen ilk öğün olan kahvaltıya günün en önemli öğünü de denilebilir.

Özellikle adölesan (ergenlik) dönemi çocuklarda gelişimlerine katkı sağladığı ve bilişsel gelişimi arttırdığı gözlemlenmiştir. Üniversite öğrencileri üzerine yapılan çalışmalarda, düzenli kahvaltı yapan bireylerin düzenli kahvaltı yapmayan bireylere kıyasla akademik başarının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Düzenli kahvaltı yapmak bilişsel fonksiyonu geliştirmesinin yanısıra kan glikozunun kontrollü artışını sağlıyor ve güne istekli ve verimli başlanmasına yardımcı oluyor.
Düzenli kahvaltı yapmak kazanılan kötü beslenme alışkanlıklarını azaltır ve beslenme durumunu iyileştirir.
Okul çağı çocuklar da ihmal edilen öğün kahvaltıdır. Bu durum çocukta kan şekerinin düşmesine ve beyine düşük kan şekeri nedeniyle enerji sağlanamamasından dolayı, okul başarısında, problem çözme becerilerinde, öğrenme ve hatırlama gibi birçok beyinsel davranışlarda azalma, yorgunluk, baş dönmesi, dikkat dağınıklığı gibi sorunlar ile sonuçlanabiliyor.
Bireyin bedensel gelişimi ve sosyal davranışlarını etkileyen fiziksel aktivite, çevre, yaş gibi birçok faktörün yanında yeterli ve dengeli beslenme de önemli rol oynar. Özellikle ebeveynler çocuklarına çocukluk çağında doğru beslenme eğitimi, öğünlerin ve özellikle kahvaltının önemini anlatmalılar, yeterli ve dengeli beslenen kişilerin sağlıklı bir yaşamının olacağına, sağlığının korunacağı ve bağışıklık sisteminin destekleneceği, hastalıklardan korunacağı bilinci kazandırılmalıdır.