Nurullah ER


HATAY´IN KURTULUŞU VE A. NURİ KONURALP

NURULLAH ER


Hatay´ın kurtuluşu, bölgenin dört bir yanından canını hiçe sayarak mücadele eden kahramanlar ve Atatürk´ün diplomatik görüşmeleri sonunda kazanılmıştır.

Kurtuluş mücadelesine katılanların bir kısmı tarih sayfalarında yer alırken, bir kısmı ise adsız kahramanlar olarak yaşamaktalar.
Antakya´nın Cami Kebir Mahallesinde 1891 yılında dünyaya gelen ve bir marangozun oğlu olan Nuri Konuralp, ilk ve orta öğrenimini Antakya ve Halep´te tamamladıktan sonra, Antakya´da öğretmenlik yaparken 1. Dünya Savaşı´nın başlamasıyla silah altına alınarak Harbiye İhtiyat Zabiti Talimgahı´nda eğitme başlamıştır. Eğitimini tamamladıktan sonra 1915 yılında zabit vekili olarak orduya katılmıştır.
Bazı birliklerde görev aldıktan sonra, Erzurum´un Ruslar tarafından işgaliyle burada görevlendirilir. Başarılı mücadelesinden dolayı harp madalyası ile ödüllendirilir. Mondros Antlaşması gereği ordunun dağıtılması üzerine terhis edilerek memleketine döner.
Nuri Konuralp, Antakya´ya geldiğinde bölge tamamen Fransız işgali altındaydı. Osmanlı sadrazamlarının bir savaş sırasında ordunun dağıtılmasına ve silahlarına el konmasına dair imza altına alınmasını esaretin en büyüğü olarak görüyordu. Bu tarihlerde bölge tamamen ateş içine alınmış, halk Ermeni zulmünden, Fransız baskısından adeta sindirilmiş ve korkutulmuştu.
Bu zulmü kabul etmek, esareti yaşamak akıl işi değildi. Nuri Konuralp Antakya´da kendi gibi düşünenlerle bir araya gelerek mahalelerinde direnişin ilk ateşini yaktılar. Ateş çevresini ışıtıp, alev alev yükseldi... Ateşin ışığından cesaret alan Türkler ışığa doğru koştular, bir olup birlik kurdular.
Nuri Konuralp ve arkadaşlarının yaktığı kurtuluş ateşi ilk önce Antakya´da Arap devleti kurmak isteyen Faysal yanlılarının bayrağını yaktı. M. Kemal´in kurduğu Kuvay-ı Milliye Teşkilatıyla aynı gayeye hizmet etmek için Antakya´da Milli mücadeleye resmen katıldı. Antakya Akıncı Müfreze adıyla bir birlik oluşturarak; yüzbaşı Asım Bey, Dedebeyzade Hakkı Bey, Tayfur Sökmen gibi bölgede milli mücadele içinde olanlarla Teğmen rütbesiyle müfreze komutanı olarak; Amanos dağlarında, Amik Ovasın´da, İskenderun, Dörtyol bölgesinde, Kuseyri Halep yöresinde Fransız güçlerine, Ermeni birliklerine karşı amansız mücadele vererek, Fransızları, güney bölgesinde Ankara Antlaşmasına zorlamışlardır.
Ankara Antlaşması´nın imzalanıp, bölgenin Fransız mandasına verilmesinin ardından, milli mücadeleye katılanlar hakkında verilen tutuklama ve yargılama kararının ardından Nuri Konuralp ve diğer mücahit birlikleri bölgeyi terk ettiler. Nuri Konuralp uzun süre Adana´da yaşadı. Atatürk´ün Adana´ya ziyareti sırasında Adana´da bulunan Hataylılarla birlikte Atatürk´ü karşılayıp bölgenin durumunu karalar giydirdikleri kızlara arz ettirdiler. İşte Atatürk, “Kırkı asırlık Türk yurdu düşman elinde kalamaz” sözünü orada söylemişti.
Nuri Konuralp, Hatay´ın işgaliyle her ne kadar sınır dışında olsa da yüreğinde, beyninde hepten Hatay´ın kurtuluşunun düşüncesi yanıyordu. Türk ordusunun Hatay´a girişi sırasında Hassa´ya kadar gelerek ordunun girişine dair hazırlıkları yaptı. Bu sırada Aktepe nahiye müdürlüğüne atandı. Hatay Devleti´nin kurulmasıyla milletvekili seçilerek ilk mecliste görev aldı.
Bir savaş kahramanı, akıncı komutanı, okul müdürü, nahiye müdürü ve milletvekili olarak bir ömrünü tarihin her sayfasında onurlu mücadelesiyle taçlandıran Nuri Konuralp emekli olduktan sonra İskenderun´a yerleşti. Hatay Postası adıyla bir gazete çıkararak 29 Temmuz 1939 tarihine kadar olan mücadele anılarını yayınladı. 1970 yılında rahatsızlanarak, 1971 yılında vefat ederek İskenderun´da toprağa verildi.
Hayatı boyunca vatanı, milleti için savaşan, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren, Hatay´ın kurtuluşunda can siper, kelle koltukta dağ, bayır, ova... Kış kıyamet bilmeden, soğuk sıcak demeden mücadele veren Nuri Konuralp´a, hak ettiği halde İstiklal madalyası verilmemesi büyük bir eksikliktir. Devletin vermediği bu madalyayı halkımız, bir halk kahramanı olarak yüreğinde yaşatarak taçlandırmakta, bir adsız kahraman olarak ebedi uykusunda rahat uyumaktadır.