Mükremin KURTCEPHE


HİLAL-İ AHMER´DE OLANLAR

KESER DÖNER SAP DÖNER


Mahalli gazetede köşe yazmak sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Kendimden bildiğim gibi, heveslenip, birkaç köşeden sonra havlu atan nice yazıcılar gördüm. Fincancı katırlarını ürkütmeden, zülfü yâre dokunmadan yazmak bana göre çok zor oluyor. Bu köşede, bugünkü yazılanların gerçek kişilerle, Cumhuriyet yurttaşlarıyla bir ilgi ve ilişiği yoktur. Biline.

Ülkemizde bazı konular vardır, herkes tarafından bilinmesine rağmen dillendirilmez. O konularda yazmak çizmek, köpek balıklarının gezdiği denizde yüzmek kadar tehlikelidir. Poliste ve ceza evlerinde yapılan zulmü, yazıp çizmekte her babayiğidin harcı değil. Fakir fukara, garip gureba çocuklarının kaldığı tarikat yurtlarındaki tecavüzleri yazmak ta öyle.
Emin Oktay tarihinden öğrendiğime göre eski adı, Alexandreia olan şehrimizde, Osmanlılar zamanında kurulan Hilal-i Ahmer cemiyetindeki saltanat-iktidar ve taht savaşında olanları anlatmak, kamuyu doğru bilgilendirmeye çalışmaktan başkaca amacım yoktur.
Alexandreia şehrindeki Hilal-i Ahmer cemiyetinin eski başkanı, duyduğuma göre, görevini dedesinden devralmış. 28 yıl yönetim kurulu üyeliği 14 yılda başkanlık yapmış. Sosyal yönüyle tanınan başkan, Türk Eğitim Sen´e üye olduğu gibi, sosyal demokrat bir partiye de 2004 yılında üye olmuş, mahallesinde seçimsiz delege atanmış, şehre iki defada Belediye başkanı aday adayı da olmuş.
70 bin oy alacağını söylemesine rağmen üyesi olduğu partisi tarafından atanmayan aday adayı, yerine atanan partidaşı, güç bela 52 bin iki yüz kırk altı oy alabilmiş. Atanmamasına kafası bozulmuş olacak ki, 4 Şubat 2019 da “İstifamın yanlış uygulamalara imza atan yerelde ve genelde yetersiz ve ilkesiz yöneticilere gereken dersi vereceğine inanıyorum. Halkın umudunu yaşatmak için yeni bir yol bulacağız ya da yeni bir yol açacağız” demiş.
Yerel basınımıza bundan sonra seçimlerle ilgili bir açıklama yapmadığından, bahsettiği 70 bin oyunu, hangi adaylara yönlendirdiği konusu bizce meçhul. Partisinden yeterli ilgiye göremeyen 28 yıllık yönetim kurulu üyesi, 14 yıllık başkanlık yaptığı kurumundan da ilgi görememiş.
Hilal-i Ahmer´in genel merkezinde de darbe hazırlığı yapılıyormuş. Eski yöneticilerin hepsini tasfiye etmişler. Genel merkezi tarikatlar mı? Cemaatler mi? Badem bıyıklılar mı? Yoksa iktidar yandaşları mı? Bu konuda bende ayrıntılı bilgi yok. Söylentiye bakılırsa; Alexandreia´daki seçimlerin yapılacağından iki gün önce (15 Şubat 2019) bir istifa gerçekleşmiş.
Üyesi olduğu partisinden aday gösterilmeyen eski başkan, Hilal-i Ahmere´de başkan olamayacağını anlamış ki yazmış dilekçesini, 'Genel Merkezimiz genel kurullarımıza müdahil olarak tüzüğümüzün istisnai durumlar için söz konusu olan maddesini kullanarak üye yüklemesi yapmıştır. Bu iyi niyetli bir davranış değildir. Genel Merkezimizin bu tutumu nedeniyle şube başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinden çekiliyorum' demiş.
Demiş te, dediğiyle kalmış. Seçimler yapılmış. Yönetim, denetim ve yedekler seçilmişler. Arıza çıkaran olmamış. Kimler seçilmiş diye merak edenler araştırıp öğrenecekler. Benim merak ettiğim; seçilenlerin, tarikat ve cemaatlere yakınlıkları. Öğrenci yurduna yakınlarımızı gönderdiğimiz de, başına bir iş gelip gelmeyeceği, gelirse örtbas etmeye çalışıp çalışmayacakları.