Nurullah ER


İSDEMİR ÇALIŞANLARI VE EMEKLİLERİ

İsdemir çalışanları ve emeklileri 2009 yılında “İsdemir Çalışanları ve Emekliler Derneği” adı alında bir dernek kurdular.


İsdemir çalışanları ve emeklileri 2009 yılında “İsdemir Çalışanları ve Emekliler Derneği” adı alında bir dernek kurdular.

Ben de bu derneğin kurucularındanım.
Emeklilerin en büyük eksiği, çalışırken emekliliği düşünmek, fakat huzurlu, güvenli, mutlu bir emekliliğe giden yolun çalışırken kazanılacağını görememektir.
Derneği kurduğumuzda İsdemir´deki yetkili Çelik-İş Sendikası yöneticisi arayarak, “Çalışanların sendikası var, dernekle ne işi olur” dedi. Ben de, “Çalışanların sendikası olsaydı emeklisi böyle mi olurdu? Biz de bir ara çalışanıydık, nasıl sendikacılık yapıldığını, neler yaşandığını bilmiyor muyuz, bugün çalışanların hangi durumda olduğunu görmüyor muyuz? Sonra bir işçinin herhangi bir derneğe üye olabilmesi sendika iznine mi tabi?” dedim.
Sendika, işçi hakları ve sendikal faaliyetleri sürekli ikincil olarak görmüş, önce kendi koltuklarını korumanın yolunu, sonra da işverenle iyi ilişkiler sürdürmenin yolunu aramıştır. İşçilerin birlik beraberlik oluşturarak yaptığı 137 günlük grevin üzerine mirasyedi gibi oturarak, işçinin bu mücadelesini hiçe sayarak, kendilerinin mücadelesi ve emeği olarak empoze etmeye çalışmışlardır.
Grev sonrası zorunlu emekliliğe sessiz kalmışlar, işten atılanlara ses çıkarmamışlar, taşeronlaşmayı görmezden gelmişler, özelleştirmede işverenle birlik olmuşlar, özelleştikten sonra da işveren gibi davranmışlardır. Rahmetli Ecevit´in İsdemir´in devri sırasında çalışanlara verdiği yüzde onbirlik hisseyi, işverenle anlaşarak kurdukları vakıf yoluyla iç etmeye çalışmışlardır.
Geçmişte işçiye sahip çıkılmamışsa, bugün huzursuzsa, toplu sözleşme yapamıyor ve sendikasızsa sendika yöneticilerinin basiretsizliğinden kaynaklanmaktadır.
Uzun süre İsdemir´de çalışan, çalışma süresi içerisinde emek mücadelesinde aktif rol alan biri olarak şunu gördüm: İsdemir´de çalışan hiç bir işçi ağız tadıyla emekli olmadı.
Emekli olupta sefasını sürmedi.
Bu işi yapması gereken sendika yöneticileri iş yerinde birlik beraberliği sağlayamadılar, çalışma barışını yaratamadılar, emeklisine de huzurlu, rahat ve mutlu bir emeklilik sunamadılar. Onun içindir ki; şimdi çalışanı perişan, emeklisi de perme perişan.
İşte derneğimizin kuruluşu tam da bu eksiklikleri gidermek, yanlış gidişata dur demek içindi. Onun için hem emeklileri, hem de çalışanları kapsayacak şekilde kurulmuştur.
Dernek kurulduğu günden günümüze değin, emeklilerin ekonomik ve sosyal hakları konusunda üzerine düşeni yapmaya çalışmıştır. İsdemir´in devri sırasında çalışanlara verilen yüzde onbirlik hissenin kurulan vakıf tarafından iç edilmeye çalışılmasına karşı, hukuk yoluna başvurarak hakkını aradı, eylem yaparak tepkisini söyledi, siyasetçilerle de görüşerek kamuoyu yaratıp vakfın oynunu boşa çıkardı. Hisseler uzun bir süre sonra vakfın insiyatifinden alınarak hak sahiplerine verildi, borsaya girerek de alınır satılır hale getirildi.
Dernek Başkanının Mayıs ayı içinde vefatından sonra, yönetim kurulu toplanarak olağanüstü kongre kararı aldı. 11 Haziran 2017 tarihinde yapılan kongrede yönetim: Ahmet Keven, Nurullah Er, Mehmet Çelik, Ali Demirdelen, Mehmet Yıldırım ve Hasan Alagöz´den oluştu. Denetim Kuruluna ise, Turgay Kap, Sadi Eskimez, Mehmet Cinderli getirildi. Dernek başkanlığı Ahmet Keven tarafından yürütülmektedir.
Yönetimde bulunan arkadaşların tümü de geçmişte İsdemir´de çalışıp emekli olanlardan oluşmaktadır. Çalışma yaşamında sendikal faaliyetlere duyarlı, sosyal etkinlikleri olan kişilerdir. İşçiliğin nasıl yapıldığını, emek mücadelesinin ne olduğunu, emeklilikte nasıl yaşandığını bilenlerdir. Bugün altı yüzün üzerinde üyesi olan derneğin büyük kısmı emeklilerden oluşmakta ve yoğun olarak Osmaniye´den- Antakya´ya kadar üyesi bulunmaktadır.
Derneğimizin önceliği, emeklilere kar payı dağıtımı sırasında geçmişte yapılan haksızlıklar ve hisse dağıtımı konusunda oluşan usulsüzlüklere yönelik mahkemeye düşen davanın takibi ve emeklilerin lehine dönüşecek şekilde çalışmaların sürdürülmesi olacaktır.
Ayrıca çalışanlarla görüşülerek onların derneğe üye katılımını artırarak, çalışanların güncel bilgilerini, emeklilerin tecrübeleriyle birleştirerek çalışma huzurunun sağlanmasına, emeklilik rahatlığına ve mutluluğuna da katkı sunmak olacaktır. Ayrıca üye olmayan emeklilerin üyeliği sağlanarak, onlarla sosyal ağımız ve iletişimimiz artırılarak, İskenderun´da emeklilerin evi gibi gelip gideceği, çarşıya uğradığında oturup çayını içip, gazetesini okuyacağı bir lokal açılacaktır.
İsdemir kurulduğundan günümüze değin otuz bine yakın çalışan, emekli olmuştur. Bunun hemen hemen dörtte biri vefat etmiştir. Bizlerse yaşamımızın sonbaharındayız. Bundan böyle düğünümüzde, bayramımızda, cenazelerimizde, tüm acı ve tatlı günlerimizde bir olursak yeter bize.
Emeklilik çalışarak elde edilen bir haktır.
Emeğini önemsemeyen, emekliliğini hiçe sayandır.