Nurullah ER


İskenderun şehir içi trafiği

NURULLAH ER


Hatay Büyükşehir Belediyesi, İskenderun şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla daha önceki yıllarda projelendirdiği ve yapımına başlanan, Tayfur Sökmen Bulvarından, Pac Meydanı bitimine kadar olan ve 150 milyon liraya mal olduğu söylenen battı çıktı projesinin bitmesine rağmen trafiği rahatlatmamıştı. Akabinde araçların şehre giriş ve çıkış güzergahları değiştirilmiş, ana caddeler sağlı sollu araçların park alanına döndürülse de yine de çözüm gelmemişti.

Basından edindiğim bilgiye göre, İskenderun kent içi trafiği ve ulaşımı hakkında bilgi veren, HBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı, şehir içinde yaşanan trafik sıkıntılarını gidermek amacıyla yeni çalışmalar yaptıklarını açıklamıştı. Başkan yaptığı açıklamada, Tayfur Sökmen Bulvarından başlayarak, Pac Meydanına kadar olan bölgede bazı revizyonlar ve trafik sirkülasyonu ile ilgili değişikler yapıldığını, bu güzergahta bir akış projesi hazırladıklarını, ihaleye çıkacak proje kapsamına da yüz kazık bağlanarak sir çıkış projesini gerçekleştireceklerini, tahmini maliyetin altı milyon dolara mal olacağını, projenin hayata geçmesiyle kent içi trafik sıkıntısı yaratan dolmuş güzergahlarının alt yola alınacağını açıklamıştı.
Umarım sayın müdürümüzün söyledikleri gerçekleşir de, İskenderun´da şehir içine girende, çıkanda bir nefes alır. Ne varki 1950 yılından bu yana gelmiş geçmiş siyasi iktidarların, yerel yöneticilerinin bitmek bilmeyen karayolları taşımacılık sevdasını insan anlamakta zorlanıyor. Başka alternatif bir taşımacılık yokmuş gibi, eğrisini doğrusunu, karını zararını hesap etmeden döndürüp dolaştırıp önümüze koyuyorlar. Trafiği rahatlatma adına şehrin giriş çıkışları, ana caddeleri genişletiliyor, alt geçitler, üst geçitler yapılıyor, yetmedi battı çıktılar. Arkasından ana caddeler sağlı sollu araç park alanı, çok katlı oto parklar ... Yayaların gidiş gelişleri hiç düşünülmüyor, soludukları onca egzos gazı hesap edilmiyor. Ama yine de doyurulamıyor.
Teknoloji üretmede geri kalmış, petrol fakiri olan ülkemizde, yaşanan trafik kazalarıyla maddi manevi bedel ödeyen halkımız, ayrıca petrol israfı nedeniyle daralan bütçemiz, şehirleri yaşanmaz kılan trafik kargaşamız karşısında başka taşımacılık sistemine adeta gözlerimizi kapamışız. Gelişmiş, kalkınmış bizden kat kat zengin olan ülkeler bile bu taşımacılık sistemini terk ederken, siyasi iktidarlarımızın, yerel yöneticilerimizin hala karayolu taşımacılığında diretmeleri akıl işi değil. Bugün dünyanın en pahalı ve en kirli taşımacılık sistemi karayolu taşımacılığıdır.
İskenderun yüzölçümüne göre nüfus yoğunluğu fazla olan bir şehrimizdir. Şehir merkezi dağ ile deniz arasına sıkışmış kalmış, şehrin sosyo ekonomik yapısı gereği çevre yerleşim bölgelerinin çekim merkezi konumundadır. Ayrıca, Ortadoğu´ya bağlanan karayolu şehrin merkezinden geçmektedir. Bu nedenle sürekli taşımacılıkta trafik sorunlarına açık bir şehirdir. Bu yapısıyla şehir trafiği bir keşmekeşlik içerisindedir. Şehre giriş ve çıkışları her türlü önleme karşı rahatlatlamıyor. Dönerli kavşaklarda sürekli kazalar yaşanıyor, ana caddeler sağlı sollu araç park alanı olduğundan, esnaf kaldırımları işgal ettiğinden, trafiğe kapalı alanlardaki yaya yürüyüşleri ,çevrede bulunan iş yerleri tarafından kendi iş yerleri gibi kullandıklarından şehir içinde yayalar adeta yok sayılıyorlar. Bir anne çocuğunun elinden tutup, bir yaşlının koltuğuna girilip yürünemiyor.
Bunca trafik açmazının, kargaşasının ve kirliliğinin tek sebebi, karayolu taşımacılığından başka taşımacılık sistemine gözlerini kapayan yerel yöneticilerimizden kaynaklanmaktadır. Gelişmiş, kalkınmış ülkeler bu sevdadan çoktan vazgeçtiği halde, bizim yöneticilerimizin inadına caddeleri, sokakları genişletiyorlar, battı çıktı yapıyorlar, alt geçitleri, üst geçitler kuruyorlar, onca parayı betona, asfalta gömüyorlar. Ama yine de doyuramıyorlar, çözüm bulamıyorlar.
İskenderun coğrafi yapısı gereği her türlü taşımacılığa elverişli bir bölgedir. Osmaniye- İskenderun, İskenderun- Arsuz arasına döşenmiş bir demirağında çalışan metro sisteminin faaliyete geçmesi, İskenderun Körfez trafiğini rahatlatacak, ayrıca sık sık yaşanan trafik kazlarını bitirecek, maddi ve manevi acıları ve sıkıntıları dindirecektir. İskenderun şehir merkezinde mahalleler arası ulaşımın raylı tramvay sistemi ile yapılması, bisiklet yolu tahsis edilmesi, şehir içi trafiği de rahatlatacaktır.
Belediye başkanlarımız günü kurtarma adına verdikleri uğraşıyı, yaptıkları harcamayı, verdikleri emeği, geleceği kurtarma ve yaşanır hale getirmek için yaparlarsa daha büyük iş yapmış olurlar.