Halit KATKAT


İsrail'in savaş araçlarını durduracak cesur işçi sınıfına ihtiyaç var

Halit KATKAT


Önceki haftadaki yazımın sonunu  “Evet savaşları en ucuz ve en az can kaybıyla durdurmanın yolu emperyalist ve savaş çıkaran ülkelerin işçilerinin birleşik güçlü grev dalgasıdır. Meydanlarda, açık alanlardaki kitle mücadeleleri emperyalizmi durduramaz” diye bitirmiştim.  

Ondan sonra dünyanın değişik ülkelerinde önemli gelişmeler oldu. Faşist İsrail devletinin Filistin halkını katletmesi ve soykırım uygulaması birçok ülkede kitlesel gösterilerle lanetlendi. Bunlara başta ABD, İngiltere, Fransa, Almanya olmak üzere pek çok kapitalist ülkede büyük kitlelerin katılımı ile yapılması ve bunlar arasında İsrailli Yahudi inancındaki insanların da olması dikkat çekiciydi. 

Evet dünya halkları savaş istemiyor, soykırım istemiyor, çocukların ve masum insanların öldürülmesini istemiyor. İstemediklerini de büyük kitleler halinde sokaklara çıkarak gösteriyorlar. Bunu yaparken politikacılara baskı yaparak, mesaj vererek savaşın durdurulmasını bekliyorlar. Ama bütün dünyada milyonlarca kişinin ayağa kalkmasını ne İsrail ne de ona destek veren ABD dikkate aldı mı? Koca bir HAYIR. 

Yazının başında da belirttiğim gibi kitle mücadeleleri ne kadar büyük olursa olsun emperyalizmi durdurmaya yetmeyecektir. Şöyle de düşünebilirsiniz: Filistin halkının kitlesel olarak katledilmesinde, esas amaç ABD ve müttefikleri için Ortadoğu'da güvenli bir enerji koridoru oluşturma amaçlı olsa da bunun yan amaçları da kendilerine karşı çıkacak dünya halklarına ve uluslara gözdağı vermek içindir. 

Dişinden tırnağına en modern silahlarla donatılmış İsrail'in bu savaş gücü nereden geliyor? Savaş araçları için petrol nereden geliyor? Savaş araçlarını yapacak çeliği kimden alıyor? Hangi fabrikalar yapıyor? Bu araç gereci hangi firmalar, hangi uçaklar ve nakliye araçları taşıyor? Bütün bunları yapıp hizmete sunanlar işçilerdir. Bütün bunları durduracak olan da işçi sınıfıdır. Onun için bütün bu hizmetleri veren ülkelerin işçilerinin birleşmesine, dayanışmasına ve bütün üretimi ve nakliyeyi durdurmasına ihtiyaç var. İşçi sınıfı bunu burjuva politikacılardan ve kapitalist devlet aygıtlarından bekleyemezler.

Bugün evet sınıf sendikaları işçi sınıfı tarafından henüz oluşturulamadı belki, ama bu mücadeleye cesaret edecek sendikalar olduğuna inanmak istiyoruz. Cesaret edemeyen sendikacılar, gelecek nesiller tarafından dünyanın mahvolmasında sorumlu sayılacaklardır.