Çağla Yücel


Kahve tüketiminin sağlık üzerine etkileri

Çağla Yücel


 Kahve, çekirdeklerinin kavrulup demlenmesiyle oluşturulan bir içecektir. Öyle ki kahve tüketimi, bireyi canlı, aktif tutmasıyla günlük yaşamımızda vazgeçilmezdir. Kahve her kültürde farklılıklar gösterip farklı şartlarda ve biçimlerde hazırlansa da aslında kahve insanların arasındaki dostluğu, bağı ve sohbeti güçlendiren nitekim kültürel bir semboldür. Tüm bunların yanısıra yapılan çalışmalarda günlük önerilen düzeyler de kahve tüketimi tip-2 diyabet, alzheimer hastalığı, parkinson,  anksiyete, depresyon gibi hastalıkların gelişim riskini azaltmaktadır.
 
Kahvenin içinde doğal olarak bulunan kafein mide ve ince bağırsaklardan emilir ve beyin dahil olmak üzere tüm dokulara dağılır ve karaciğerde metabolize olur. Ancak her kahve de bulunan kafein oranı eşit miktarlarda değildir. Standart 1 fincan kahve de yaklaşık 100 mg kafein içerir. Günlük önerilen düzeylerde kafein tüketimi bireyin uyanık kalmasına, motor yeteneği ve hafızanın gelişimine destek olur. Yapılan çalışmalarda düzenli ve günlük önerilen düzeyde kafein tüketimi yağ yakımını hızlandırarak şişman insanlarda ağırlık kaybına neden olduğu saptanmıştır.
 
Günlük 300 mg´a kadar kafein tüketebiliriz, bu da 3 fincan kahveye tekabül eder (çay, kola, çikolata da kafein içeren ürünlerdir). Yapılan çalışmalarda yüksek oranda kafein tüketimi (>300 mg) bireylerde özellikle de riskli kişilerde kemik mineral kaybına veya kırıklıklara neden olmakta ve vücutta demir emilimini engelleyerek kansızlığa neden olabilir.
Yüksek kafein tüketimi idrar çıkışının artmasına neden olarak vücutta sıvı kaybının gerçekleşmesine neden olur. Kemik sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle idrar yoluyla kalsiyum ve magnezyum kaybına neden olur. Aşırı kafein alımı sonrası çarpıntı, anksiyete ve uyku problemlerine gelişebilir.
Hamile kadınlarda ise günlük aşırı kafein alımı, bebeğin anne karnında sağlıklı gelişememesine ve anne de düşük riskinin artmasına neden olur.
Şekersiz çay veya kahve tüketiminin günlük önerilen düzeyi geçmemesi kaydıyla yemeklerden en az 1 saat sonra tüketmenizi öneririm.
 
dytcaglayucel@gmail.com