Halit KATKAT


Kent içi ulaşım sorununu katlı kavşaklar çözebilir mi?

Hatay Büyük Şehir Belediyesi İskenderun´un trafiğini rahatlatmak amacıyla kent merkezinde başlatmış olduğu katlı kavşak çalışması kent içi trafiğini alt üst etmiş durumda.


Hatay Büyük Şehir Belediyesi İskenderun´un trafiğini rahatlatmak amacıyla kent merkezinde başlatmış olduğu katlı kavşak çalışması kent içi trafiğini alt üst etmiş durumda.

Arsuz tarafından gelen minibüsleri kent içine sokmuyorlar. Belen ve Sarımazı tarafından gelenler de aynı durumda... Minibüsler kent girişinde AVM´nin yanında duruyor, yolcular orada iniyor; ikinci bir şehir içi dolmuşuna biniyor. Bu da kentin içine kadar götürmüyor. Yurttaşlar kentin içine bu sıcak günlerde yürüyerek gitmek zorunda kalıyorlar. Özel otomobille şehrin içine gitmek isteyenler de kanal boyundan sanayi ve otogarı dolaşan uzun bir güzergahı kat etmek zorunda kalmaktalar.

Bu çalışmalar hem vatandaşın kente ulaşım zamanını uzatıyor, hem kalkan tozlarda hava kirliliğine neden oluyor.

Dolmuş şoförüne soruyorum; bu çalışmayı nasıl buluyorsun? diye. “Abi şimdi sıkıntılı, ama ilerde trafik rahatlayacak” diyor. Bir de “bizi şehre almıyorlar, ilerde de böyle devam ederse bizim için iyi olmaz” diyor. Şoförler ve HBB bu katlı kavşağın kent içi trafiğini rahatlatacağını düşünebilir, ama gerçekler böyle mi? Geçtiğimiz yıl Çanakkale´ye giderken yolumuz Bursa´nın içinden geçiyordu. Bursa´nın içinde bir çok yerde bizim İskenderun´dakine benzer katlı kavşak ya da halkın deyişi ile battı-çıktılar vardı. Orada bir trafiğe rastladık ki on dakikalık yolu tam iki saatte aldık. Demekki bu katlı kavşaklar kent trafiğine çözüm olmuyor.

Hatırlayanlar bilir, eskiden İskenderun´da belediye otobüsleri vardı. Kent içi ulaşım bu otobüslerle sağlanırdı. Bu otobüsler Belen´e, Payas´a, Arsuz´a kadar giderlerdi. Sonra özelleştirme adına bu otobüsler kaldırıldı. Yurttaşların ulaşımı taşıyıcı kooperatiflerin insafına bırakıldı. Böyle olunca Arsuz tarafına saat 24.00´e kadar olan otobüs seferleri bu gün saat 21.00´da bitiyor. Yani bu çağda otomobili olmayanların sosyal yaşamı saat 21.00´de bitiyor. Bu konuyu ben önceki yıllarda yine yazmıştım.

Belediye otobüsleri olmadığı için bunlardan heryerde toplu taşımadan ücretsiz yararlanan 65 yaş üstü yurttaşlar ve yüzde elli indirimli yararlanan emekliler İskenderun´da bu haklardan yararlanamıyor.

Bir hafta önce Hatay Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) komisyonu aylık kurul toplantısı yapıldı. Bu toplantının gündemine bakıyoruz, toplu taşıma gündeme gelmemiş. Bundan önceki toplantılarda toplu taşıma gündeme geldi mi? Bilmiyoruz.

Halbuki kent içi ulaşımda toplu taşımacılık düşünülmezse ne kadar katlı kavşak yaparsanız yapın trafik sorunu çözülmez. İskenderun Körfezi deniz taşımacılığına uygun olduğu halde, Yumurtalık´tan Arsuz´a kadar deniz ulaşımı neden düşünülmemiş? Otomobil firmaları daha fazla otomobil satsın diye olabilir mi? En çok bisiklet kullanan yerlerden biri olan İskenderun´da kent içi trafiğinde neden bisiklet yolları düşünülmemiş? Hem yakıt tüketimi, hem de kentin hava kirliliğinin azaltılması açısından önemli...

Halkın sıkıntılarını bilmeyen, sorunlara halkla birlikte çözüm aramayan yöneticiler kendi bildikleri gibi “icraat” yapınca sonuçta eziyeti yine halk çekiyor.