Çağla Yücel


Ketojenik diyeti kimler uygulanmalı?

Çağla Yücel


Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat-protein ve yüksek yağ içeriğinden oluşan beslenme programlarıdır. Ketojenik diyette sınırlı tüketilen karbonhidratlar beyinin enerji kaynağı olan glikozu kullanamıyor ve bu durumda değişen metabolizma nedeniyle beyin, enerji kaynağı olarak yağlardan keton cisimciklerini elde etmektedir.

Ketojenik diyeti uygulama amacı; epilepsi tedavisinde sıklıkla gerçekleşen nöbetleri azaltmak için uygulanan alternatif bir tedavi yöntemidir. Yüksek yağ ve düşük karbonhidrat-protein alımı ile karaciğerde yağ metabolizmasına neden olarak oluşan keton cisimcikleri kan-beyin bariyerini geçerek beynin enerji kaynağını oluşturur ve nöbetlerin azalmasına yardımcı olur.

Ketojenik diyet birçok besin yetersizliği riskinden dolayı 2 yaşından küçük çocuklarda uygulanması uygun değildir. Ketojenik diyet günümüzde popüler bir hal almış ve 'zayıflama diyeti' olarak uygulanmaya başlamıştır.

Ketojenik diyette proteinin doygunluk etkisinin olması ve iştahı düzenleyen hormonların etkisi ile birlikte keton cisimciğinin doğrudan iştah baskılayıcı etkisi nedeniyle bireylerde kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca lipogenezi (yağ oluşumu) azaltır ve lipolizi (yağ parçalanması) arttırır. Buraya kadar ki olumlu etkilerinden bahsettikten sonra Ketojenik diyeti kilo verme amacıyla uygulayan bireylerde kısa sürede yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk, bulantı, kusma letarji, asidoz, hipoglisemi gibi birçok komplikasyon gösterebilir. Uzun süreli uygulandığında yüksek yağ alımından dolayı LDL (kötü kolesterol) artışına, dislipidemi, düşük karbonhidrat ve düşük posa tüketimi nedeniyle bağırsak problemlerine (ishal, kabızlık karın ağrısı), dehidratasyona, kalp hastalıklarını oluşumu riskinin artmasına, karaciğer ve böbrek üzerinde olumsuz potansiyel etkilerin gelişmesine neden olabilir.

Ketojenik diyet, kilo kaybetme amacıyla uygulanmamalı ve kilo vermek için diyetisyeninize danışarak sağlığınız için uygun bireysel beslenme programı almak oldukça önemlidir. Ketojenik diyet alan hastaların ise doktoru ve diyetisyeni tarafından takip edilir ve gelişebilecek olası komplikasyonların önlenmesi sağlanır.