Çağla Yücel


Kış mevsiminde bitki çayı tüketimi

Çağla YÜCEL


Havaların soğumaya başladığı ve içimizi ısıtan sıcak içecekleri tercih ettiğimiz bu dönemde çoğu zaman ara öğünlerimizde veya sabah kahvaltılarımızda bitki çaylarını tercih ediyoruz. Aslında bitki çaylarının tüketimi, hava değişimi ile birlikte artan hastalıkların tedavisinde ve tabii ki bilinçsiz tüketmedikçe yararlı etkilere sahip olabiliyor.
Kışın hangi bitki çaylarını tercih edebiliriz?
Adaçayı; Boğazda yerleşen mikroorganizmaların, iltihabın tedavisinde, soğuk algınlığı grip, hazımsızlık ve iştah kaybı durumlarında etkilidir. Gargara da yapılabilir. Hamile bireylerin kullanımı sakıncalıdır.
Anason çayı; Adaçayı gibi sahip olduğu uçucu özelliğinden dolayı soğuk algınlığında kullanılır. Oldukça etkili bir balgam söktürücüdür ve öksürük tedavilerinde kullanılabilir. Hazımsızlık, gaz şikayetleri, boğaz enfeksiyonunda tüketilebilir. Laktasyon dönemindeki annelerde süt arttırıcı etkiye sahiptir.
Ekinezya çayı; Soğuk algınlığı tedavisinde ve üst solunum yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkilidir. Hatta yapılan çalışmalarda ekinezya öz suyunun bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.
Ihlamur; Ihlamur çayı soğuk algınlığında en çok tercih edilen ve şifasına inanılan bir bitkidir ki nitekim öyle. Ihlamur çayı tüketimi soğuk algınlığı tedavisinde etkili olduğu gibi aynı zamanda doğal bir ağrı kesicidir.
Kuşburnu; Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklarda içerdiği C vitamini sayesinde tedavi edici ve enfeksiyon giderici etkiye sahiptir. Mide rahatsızlıklarında, idrar yolu şikayetlerinde etkili olabilmektedir.
Rezene; Sindirim sorunlarında, boğaz ağrısı ve öksürükte tedavi edici özelliğe sahiptir. Hamile bireylerin tüketmesi sakıncalıdır. Ancak emziren annelerin tüketiminde süt artırıcı özelliğe sahiptir.
Zencefil; Özellikle bal ve limonla özdeştinde kuvvetli bir öksürük savardır. Bulantısı olan bireylerde bulantıcı giderici etkiye sahiptir. Ancak zencefil safra salgısını arttıracağından kolesistektomi (safrası çıkarılmış kişiler) olan kişiler için tüketimi sakıncalı olup hamile bireylerinde tüketimine dikkat etmeli ve doktor kontrolünde tüketmelidir.
Bitki çayları hangi sıklıkta ve ne zaman içilmeli? 
Bitki çaylarının günde 3 kere tüketilebilir. Günde bir kez tüketiliyorsa sabah kahvaltıdan 30 dakika önce; günde 2 kez tüketiliyorsa sabah ve akşam; günde 3 kez tüketiliyorsa, sabah, öğle ve akşam tüketimini öneriyoruz.
Mümkün olduğunda bitki çayınızın içine şeker veya tatlandırıcı eklemeyin. Aksi takdirde mide asidinin artışına neden olarak mide hassasiyeti geliştirebilir. Tatlandırmadan içemiyorsanız bal eklemenizde bir sakınca olmayacaktır.

cglycl@outlook.com