Nurullah ER


KİTAP FUARI

NURULLAH ER



Kitap fuarları, çokça kitabın sergilendiği, yayınevleri ve yazarların katıldığı mekanlardır. Ticaret boyutu bulunsa da, şehrin kültürüne hizmettir.
İskenderun Belediyesi, İskenderun´da açmış olduğu ilk Kitap Fuarı ile bir ilke imza atmış oldu. Anıt Alanının önüne kurulan fuar çadırına yüz yazar, 70 stand ve 180 yayınevi katıldı. 7 Şubat Cuma günü bölge Milletvekillerinin, Hatay Valisi, İskenderun Kaymakamı, İskenderun Belediye Başkanı ve diğer katılımcılarla birlikte fuar saat 14´de açıldı.
On gün süren fuar boyunca, İskenderun son yılların en soğuk günlerini yaşamasına rağmen halkın ilgisi yoğundu. Sahil, yaz günlerini aratmayacak kadar canlıydı. Saat 10´da açılan, gece 21´de kapanan fuarda hareketli günler yaşandı. Her yaş grubu fuarı gezip gördü, kitap alıp yazarına imzalattı, yazarların söyleşisini katıldı.
Öğretmenlerin ve ailelerin ısrarlı bir şekilde, “kitap oku oğlum, kızım” dediği öğrencilerin fuara ilgisi daha yoğundu. Nerdeyse ilçenin tüm okulları öğrencilerini getirerek fuarı gezdirdiler. Yaşamında mutlaka birkaç kitap okuyan öğrencinin, birebir binlerce kitabın içinde kendini bulması, yazarı tanıyıp onun elinden imzalı bir kitap alması, söyleşisine katılması, öğrenciyi kitap okuma konusunda daha motive etmiş, kitaplara karşı ilgisini daha da artırmıştır. Ayrıca öğrenci, eğitimine yönelik ve sınavlara hazırlanma konusunda yardımcı kitapları da fuarda bulma imkanını yakalamıştır. İstediği kitabı bulma imkanı elde edemeyen, yazarlarla birebir tanışamayan okurlara, kitap fuarı o fırsatı da vermiştir.
Fuarlar her ne kadar kültür hizmeti vermiş olsalar da, ticareti boyutu öndedir. Fuar hizmetini yürüten firma, ülke genelindeki yayınevlerine ve yazarlara standları kiralamaktadır. Ne var ki o bölgenin kültürüne hizmet etmek için yazan yerel yazarlar da vardır. Bunlar ekonomik olarak stand kiralayacak durumda olmadıklarından mutlaka belediyenin desteğine ihtiyaçları vardır. Belki de bir ilk olması nedeniyle İskenderun Belediyesi bu konuyu dikkata almadığında yerel bölge yazarları fuara katılmada zorlandılar. Hatay Şairler ve Yazarlar İskenderun temsilcisi Eşref Azgın Türker´in , Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Akkoca ile görüşmeleri sonucu, fuar içerisinde belediye görevlilerine ayrılan yer bölgenin yazarlarına ve şairlerine tahsis edilerek katılımları sağlanmış oldu. Bölgeden otuzun üzerinde yazar, fuar içerisinde kendilerine ayrılan yerde dönerli şekilde kitaplarını imzalayıp, okurlarıyla buluştular.
Bölgenin yazarları ve şairleri o bölgenin sosyal yapısını, ekonomik durumunu ve tarihini yazarak kendi şehrinin kültürüne hizmet verip katkı sunmaktadırlar. Onların eserleri, şehrin kültürünün ruhunu canlandırıp zenginleştirirler. Sanatı olmayan, müziği çalıp söylenmeyen, edebi eserleri bulunmayan şehir ölü bir ruha sahiptir. O nedenle bölgede eser veren yazarlar ve sanatçılar mutlaka yerel yöneticiler tarafından desteklenmelidirler.
Kitap fuarları; yazarların sararıp başağa durdurduğu ekin tarlaları, olgunlaştırdığı meyve bahçelerdir.