Çağla Yücel


Kolonun divertiküler hastalığı

Çağla YÜCEL


 

Kolonun divertikül hastalığı, kalın bağırsağın duvarında dışa doğru balonlaşma ve küçük keseciklerin oluşması ile gelişen ve komplikasyonu olan bir hastalıktır.
Bu hastalığın etiyolojisinde kolon duvarı direncinde azalma ve oluşan değişiklikler, diyette lifli besinlerin tüketiminde yetersizliği ve kolon mortilite bozuklukları ile ilişkilendirilir.
Düşük lifli bir beslenme, düşük hacimli ve daha az su tutan gaita oluşumuna ve gastrointestinal sistemde yavaşlamaya neden olur. Bu durum kolon içi basıncını artırarak kolon içeriğinin dışarı atılmasını zorlaştırır.
Kabızlık, fiziksel aktivite yetersizliği, obezite, aşırı yağlı beslenme, lifli besin tüketiminde yetersizliği, yaşlanma, sigara içmek, bakteriyel enfeksiyon, antiinflamatuar ilaç kullanımı divertikül hastalığının gelişmesine neden olabilmektedir.
Divertikül hastalığının belirtileri genelde asemptomatiktir yani bazen belirti göstermeyebiliyor ancak belirti gösterdiği durumda bireyde karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık gibi problemler görülebiliyor.
Divertikül hastalığına sahip bireylerin lif tüketimini artırmaları gerekmektedir. Özellikle sebze ve meyveler de bulunan çözünmeyen lif, divertikül hastalığından koruyucu etkisi vardır.
Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğinin tüketiminin sağlanması, fiziksel aktivitenin düzenli olarak artırılması, günlük olarak yeterli sıvı tüketimi, hayvansal besinlerin ve yağlı yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı, doymuş yağ içeren besinler (margarin sakatat, tereyağı, palm yağı, kümes hayvanlarının derisi, v.b.), salam-sosis-sucuk gibi ürünler tüketilmemelidir.
Çok yağ çeken pişirme yöntemleri (kızartma vs.) yerine haşlama, buğulama veya ızgara şeklinde pişirme yöntemini uygulanmalı, şeker ve şekerli yiyecekler tüketilmemeli, beyaz pirinç yerine bulgur tüketimi sağlanmalıdır.

cglycl@outlook.com