Nurullah ER


MODERN KÖLELİK

NURULLAH ER


Başka birinin malı ve mülkü olan kişiye köle denir.

Geçmişte memluk veya kul olarak bilinir, kadın kölelere ise cariye denirdi.
Köle sahibi ise efendi, ya da Mevla olarak adlandırılırdı.
Roma İmparatorluğu köleci bir toplum olarak yüzyıllarca yaşamış, tadını çıkaranlar ise Amerikalılar ve İngilizler olmuşlardır.
Osmanlı, 1847 yılında köleliği yasaklamış, Milletler Cemiyeti ise 1926 yılında tüm dünyada köleliği resmen yasak ilan etmiştir.
Kölelik yaşamına dair bir çok filmler yapılmış, hatta içinde Oscar kazananlar olmuştur. Özellikli zenci kölelerin ne kadar azap çektiği, insanlık dışı yaşamlara maruz kaldığı o filmlerde görülmüş, romanlarda okunmuştur.
Bugün kölelik bitmiş gibi kendimizi kandırıp birbirimize zulmü sürdürüyoruz. Dünya nüfusunun ancak yüzde biri kadar var olan egemen güçlerin köleleri gibi çalışıyoruz.
Onların rahatı kaçmasın, huzurları bozulmasın, kurdukları para kuleleri yıkılmasın diye birbirimizle adeta düşman olup, insanlığımızı böylesi bir soysuzluğa feda ediyoruz.
Bugün dünya insanlarının maaş karşılığı yaptığı işler modern kölelikten başka bir şey değildir. Geçmişte boğaz tokluğuna taş kırarak, kaleler dikerek, piramitler yükselterek çalışan kölelerin yerini günümüzde gün boyu fabrikalarda ayakta gözünü makinalardan ayırmayan, bilgisayarın klavyesinden parmaklarını kaldırmayan, madene indiği zaman ölü mü sağ mı çıkacağı belli olmayan, alışveriş merkezlerinde müşteri memnuniyeti için olmadık diller dökenlerin ve benzeri çalışanların o kölelerden pek farkı olmasa gerek.
Geçmişteki kölelerin başında bulunan eli kırbaçlı köle efendilerin yerini bugün performans kriterleri, ‘işimi kaybederim´ korkuları vardır. Bol ışıklı, teknolojik dizaynı, şık giyimli olmakla daha mı insancıl çalışıyor, daha mı mutluyuz? Geçmişte görülen fiziksel şiddetin yerini günümüzde zihinsel ve ruhsal eziyetler almıştır. Uzunca yaşamamız, geç ölmemiz rahat ve huzurlu bir yaşam sürüyor, mutluluklar içinde yüzüyoruz anlamına gelmiyor.
İşsizsek iş arama telaşı, çalışıyorsak işimi kaybederim korkusu, kredi kartlarını ödeme telaşı, sabahları kaygılı kalkışlar gün boyu stresli yaşayışlar çok mu hoş?
Günümüzde modern plazalarda, ofislerde, teknolojik donanımlı fabrikalarda çalışanlar modern köleliğin kıskacında çalışmakta, korku dolu bir dünyanın içinde yaşamaktalar.
Kapitalizmin belki de göz kamaştıran en büyük başarısı insanları isteye isteye köle yapmalarıdır.