Çağla Yücel


Obezitenin sebebi ekmek mi? 

Çağla YÜCEL


Ekmek tüketmek zararlı mı? Artan obezitenin sebebi ekmek mi? 
Geçmişten günümüze sofraya ekmeksiz oturmayan, ekmek olmadan doymayan bir toplum olmuşuzdur. Bu yüzden ekmek, beslenmemizde oldukça önemli bir role sahiptir. Ekmek, soframızda bu denli önemliyken son zamanlarda artan obezitenin sorumlusu ekmek olarak görülmeye başlandı. 
Ekmek, yüksek karbonhidrat içeriğine sahiptir. Ekmek ve diğer tüm tahılların tüketimi toplumun birçoğunda dengeli beslenmeyi sağlar ve önemli enerji kaynaklarıdır. 
Günlük önerilenden fazla tüketildiğinde fazla alınan enerji, kilo artışı ile sonuçlanabilir ancak kilo alımı ve obeziteyi sadece ekmeğe bağlamak yanlıştır. Tüketilen fast-food ürünleri, yetersiz fiziksel aktivite, kötü beslenme alışkanlıkları, yaş, hormonlar, bağırsak sağlığı durumu, genetik ve stres gibi birçok durum da kilo alımına ve obeziteye neden olabilir. 
Ekmek ve ekmek grubu tüketiminin vücutta glikojen olarak depolanacağından önemli bir yakıt görevi görür. Ayrıca başta B grubu vitaminler olmak üzere çinko, kalsiyum, demir gibi içinde birçok minerali bulundurur. Başta sinir sistemi sağlığı olmak üzere içerdiği birçok mineral ve yüksek enerji değeri sayesinde vücudun yapısal organizasyonuna katkıda bulunur.
Mayasız ekmek tüketimi vücutta çinko ve diğer minerallerin emilimini azaltacağı için mayalı ekmekleri tüketmenizi öneririm. Ayrıca tam buğday ekmeğin beyaz ekmeğe göre içerdiği lif-posa oranı fazla olduğu için tam buğday ekmeğinin tüketimi, bağırsak sağlığına katkıda bulunur.
Tahılların içinde bulunan fitik asit vücutta hemoglobin ve demiri bağlayıp emilimini azalır. Kepekli ekmekte fitik asit oranı yüksek olduğu için tüketimi demir emilimini engelleyeceğinden dolayı tüketimini tavsiye etmiyorum.
Mayalandırma işlemi fitik asit miktarı azaltır bu nedenle 12 saatlik bir mayalandırma işlemiyle ekmeğin içindeki fitik asit miktarının azalmasına yardımcı olur.