Sadullah ÇAĞLAR


Politika Uzlaşma Sanatıdır

Türkiye siyasal tarihinde 100 yıldan beri yaşanan en önemli etkinlik bir arada yaşama zenginliğidir. Kimlik değişikliği kabullenmesi evrensel gelişmede önemli bir aydınlanmadır.


Türkiye siyasal tarihinde 100 yıldan beri yaşanan en önemli etkinlik bir arada yaşama zenginliğidir. Kimlik değişikliği kabullenmesi evrensel gelişmede önemli bir aydınlanmadır.
1789´de bir yenilik olan laiklik, temel felsefe olarak kabul edildi.
Bin yıldır yaşanan, bir geri anlayış olarak mezhep çatışmaları, insanlığın büyük mücadelesi sonucunda tasfiye edildi. Fakat geri kalmış ülkelerde halen bu çağ dışı düşünce gündeme getiriliyor, iktidar ve muhalefet mücadelesinde ‘herşeyi ben bilirim´ anlayışı geçmişten günümüze kadar hala yaşanmaktadır.
Örneğin tarihte yaşanan acılı Sarıkamış faciasında 90 bin insan eline silah almadan kara gömüldü. Peki bu katliamın sorumlusu kim? Oldukça açık. Ancak Sarıkamış harekatını yöneten komutan İsmail Paşa, Harbiye Nazırı Başkomutan Enver Paşa´ya telgraf çeker: “Muhterem Paşam, sakın Sarıkamış´a askeri sevkiyat yapmayın. Askerler, eline silah almadan donuyor. Onların üzerindeki elbiseler yazlık.”
Harbiye Nazırı Enver Paşa´nın komutana verdiği cevap: “Paşa sen benim eski komutanım olmasaydın askerin moralini bozduğun için seni kurşuna dizdirirdim.”
Bu katı adama ne denir?
Sonuç kaybedilmiş bir Balkan Savaşı´na rağmen Almanya ile yapılan gizli anlaşma sonucu aynı Balkan Savaşı´ndaki yenilgi gibi Dünya Savaşı´na girildi. Peki sorumlusu kim?
Yakın dönemde kapital sistem, 2. Dünya Savaşı öncesi ABD ile İngiltere, Nazi Almanyası´na karşı Sovyetlerle anlaştı. Bu iki düşman yapı sonuçta dünya ülkelerini bir felaketten kurtardılar. Genel olarak siyasal mücadelelerde ebedi dostuk ve düşmanlık yoktur.
Türkiye´de kısa bir dönem önce 12 Eylül darbesinin ayak sesleri yaklaşırken iki önemli lider Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel, cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşamadılar. Seçim turları devam ederken darbe yaklaşıyordu. Sonuç 12 Eylül´ün önü açıldı ve iki adam darbecilere altın tepsiyle 12 Eylül´ü armağan ettiler.
Şimdi günümüzde Ortadoğu bataklığından ve bu kargaşasından uzak durmak gerekiyordu.
Çünkü bölgede ABD ve Rusya´nın petrole hakim olma mücadelesi vardır.
Batının hedefi yeni değil. İsrail, Ortadoğu´da Batının silahlı gücü olarak elinde teknik bekliyor. Ve İsrail´i küçük bir devlet olarak görmek yanlıştır. Sömürgeci sistemin tüm kurumlarına İsrail hakim.
Günümüzde CHP´de bir kurultay yaşandı. Bu kurultayla 12 Eylül sonrası CHP´de en kalabalık, kitlesel ve de siyasallık yaşandı. Genel kurulda önemli tartışmalar ve saflaşmalar yaşandı.
Bu ayrışma partinin güçlenmesi anlamına da gelir. Eğer bir siyasi partide eleştiri yoksa o parti tabela partisi olur.
Hangi partilerde politik tartışma veya saflaşma ya da genel başkanı tartışılmaz? Siyasi olmayan veya politika olmayan partilerde.
Örnek CHP toplantısında bir yanlışlık yaşandı. Bazı kurultay delegeleri iki başkan adayına imza vermişlerdi. Divan bu uygulamanın başkan adayı Muharrem İnce´nin başkan seçilmesine engel olacağını düşünmüşlerdi.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu olağan şekilde müdahale ederek imzanın İnce´ye yönelik olduğunu kabul ederek tartışmayı önledi.
Bu müdahale, politikada kaybolan uzlaşmayı sergiledi.
Başkan adayı sürekli ‘ben kazanacağım´ diye haykırdı. Onun ötesinde ‘Cumhurbaşkanı adayı ben olacağım´ diyordu. Ülke olağan bir dönem yaşıyor. Muhalefet güçlerinin ortak bir güç birliğine ihtiyacı vardı. Örnek, İstanbul´da sona eren adalet yürüyüşünde 2 buçuk milyon halk yürüdü. Bu kitle ortak bir platformun katılımıydı.
Gelecekte bu yığın halkı dikkate alarak cumhurbaşkanı adayının uzlaşarak belirlenmesi gerekir.
Özellikle CHP İstanbul İl Başkanı seçilen Canan Kaftancıoğlu, yeni bir evrensel çıkışla partiye güç katmıştır. Başkan seçilmesi sonrası basına yaptığı açıklamada Kaftancıoğlu, “Biz Mustafa Hikmet´in devamıyız ve biz 12 Eylül, Kenan Evren Atatürkçüsü değiliz. Bizler Mustafa Kemal´in yoldaşlarıyız” çığlığı bir felsefi haykırışıydı.
Peki Mustafa Hikmet kim? Sivas Kongresi´nde bağımsız Türkiye çıkışı yapıp divanda ‘Mustafa Kemal mandayı kabul ederse onu da red ederiz´ diyen tıbbiyeli öğrencidir.
Aslında siyasal yürüyüşün temel ilkesi evrenseldir. Yani özgür dünya yürüyüşüdür.
Özünde her düşünen insan uzlaşma kültürünü önüne koymak zorundadır.
Genel olarak politika üretmek akıl ve bilimdir. CHP parti içi demokraside önemli çıkışlar yaptı. Geleceğe yönelik kitlelerde heyecan yaratmak için silahlanmaya ve savaşlara karşı barışı öne koyup, ciddi tavırlı topluma öncü olması gerekir.
Cumhuriyet´in temel ilkesi ‘yurtta sulh cihanda sulh´a sadık kalmasıdır.
Özellikle ana muhalefet CHP´nin parlamentonun bağımsızlığını savunması için kendini ortaya koyması kaçınılmaz olarak halkın beklentisidir.