Çağla Yücel


Sağlığın için... Ödemden kurtulma yolları

Çağla YÜCEL


Vücutta tuz ve su birikimi sonucu ortaya çıkan belirtiye ödem denir. Ödemin gelişmesi, birçok faktöre bağlıdır. 

Regl (adet) öncesi hormonal değişimler, aşırı tuz ve/veya şeker tüketimi, hareketsiz yaşam, yetersiz su tüketimi, gebelik, ilaç kullanımı, aşırı alkollü içecek tüketimi veya çeşitli hastalıklar (diyabet, hipertansiyon, böbrek, kalp, karaciğer hastalıkları..) gibi nedenlerden bir veya birkaçı mevcut ise sonuç olarak vücutta ödemin oluşması kaçınılmaz olabiliyor.
Kişinin doktor tarafından tanısı konulmuş bir hastalığı yoksa ve sabahları tartıda olduğunuz kilodan fazla çıkıyor, vücudunda şişkinlik ve ağırlık hissediyorsa, ödemden kurtulmak için yapılması gerekenler vardır. Peki nedir bu yapılması gerekenler?
Günlük en az 1,5-2 litre su tüketiminin ihmal edilmemesi, haftada en az 3 gün ve 45 dakika süreyle düzenli olacak şekilde fiziksel aktivite yapılmaya özen gösterilmesi, aşırı tuz ve tuzlu besinlerin tüketiminden kaçınılması (turşu ve turşu suları, işlenmiş ürünler (salam, sosis, sucuk vb.), konserveler, tuzlanmış kuruyemişler, et ve tavuk suyu tabletleri, tuzlu peynir ve zeytinler..). Günlük tuz tüketiminin 5 gram, yani tepeleme 1 çay kaşığını geçmemesine dikkat edilmesi yapılması gerekenler arasındadır. Ayrıca, şeker tüketiminden kaçınılması, aşırı alkol tüketimininin olmaması ve varsa da azaltılması da gereklidir. Çünkü, alkol tüketimi vücudun sıvı-elektrolit dengesini bozar ve vücutta vitamin eksikliklerine yol açar. Posa tüketimini arttırmak da var olan ödemden kurtulmak için yapılması gerekenler arasında yer almaktadır.
Günlük önerilen düzeyde bitki çayı tüketimini de ödem attırıcı etkisinden dolayı düzenli olarak günlük 2 veya 3 fincan tüketilmesinde fayda vardır. 1 fincan ödemi attırıcı çay tarifi vermek gerekirse, bunun için 2 çay kaşığı yeşilçay veya 1 poşet sallama yeşilçay, silme 2 çay kaşığı rezene, bir çubuk tarçın, 2 cm kadar zencefil, 1 dilim limonun yarısı kullanılmalıdır. Bu malzemeleri 250 ml kaynatılmış sıcak su içerisinde 3-5 dakika kadar demlemek yeterlidir.
Yeşilçay ödem attırıcı ve yağ yakıcı etkiye sahiptir. Ancak, 10 dakikadan fazla demlenen çayda artan kateşin miktarından dolayı içerisindeki kafein ile polifenollerin bağlanmasıyla çayın içerisindeki kafein oranı azalır ve kafein, uyarıcı ve yağ yakıcı etkisini kaybeder. Bu da unutulmamalıdır. Ve, gebelik, tansiyon, böbrek, karaciğer, kalp sorunu yaşayan ve birden fazla ilaç kullananların da tüketmesi sakıncalı görülmektedir.
dytcaglayucel@gmail.com