Sadullah ÇAĞLAR


SAVAŞA KARŞI OLMANIN BEDELİ

Sadullah ÇAĞLAR


İnsanlık tarihi sürecinde toplumlar hep savaşsız bir dünya özlemi içinde olmuştur. Maalesef bu özlem gerçekleşemedi.
Acaba neden olmadı? Bu çok önemli bir sorgulama
Kapital sistem, kår amacıyla kurulmuş bir yönetim düzeni.
Kaynağı savaşla beslenmiştir.
Başta Almanya Fransa kendi yarattıkları NATO, Rusya’yı kuşatma olayında ABD destekli Ukrayna-Rusya çatışmasının geniş bir savaşa dönüşmesi için Almanya Fransa Ukrayna’ya askeri desteği gündeme getirdi.
Rusya son anda NATO’ya savaşı batı destekli askeri söz konusu olursa, Rusya kendine saldırı olarak görmekte karşılık vereceğiz.
Rusya’nın tepkisine karşı Fransa Devlet Başkanı Macron, "Rusya bizi yanlış anladı. Biz Ukrayna’ya asker göndermeyi düşünmüyoruz" açıklamasını yaptı.
Peki aylardan beri İsrail’in Filistin halkına yaptığı vahşi katliamı Birleşmiş Milletler'de kim engelliyor söyler misiniz? Filistin'de kanlı bir soykırım desteklenmekte.
Nerde barışçı Batı dünyası? Güvenlik Konseyi Birleşmiş Milletler ABD’ye bağımlı Genel Sekreteri “Aylardan beri Filistin’de katliam yaşanıyor" diyor; "Geceleri Gözüme uyku girmiyor, yatakta yatamıyorum. Ama beni kimse duymuyor.” 
İnsanlığın çaresizliği çok ilginç.
ABD’li bir asker 25 Şubat Pazar günü  İsrail asıllı Aaon Bushnllin ABD’nin Washington Elçiliği önünde canlı yayın yaptığı bölgede kendini yakarak eylem yaptı.
İsrail’in yaptığı vahşeti protesto ederek dünya kamuoyunun dikkatini çekti.
ABD’li asker Aaon Bushnllin eylem öncesinde yaptığı açıklama da, Filistin’de sömürgeci güçlerin Gazze’de yaşanan fecaate karşı 
Amerikalı bir askerin kendini yakması tüm insanoğluna bir mesajdır.
Birgün Gazetesi'ndeki haberde ABD’li asker Aaon Bushnllin basına verdiği demeçte “Çağımız kendimize kölelik zamanında yaşasaydım ne yapardım. Jim Crow yasaları döneminde ya da kölelik rejiminde ülkem soykırım yapıyor olsa ben ne yapardım gibi sorular soruyoruz. Yanıt ise şu an ne yapacaksak onu yapalım. Tam olarak şimdi" şözleri yer aldı.
Aaon Bushnllin’in kendini yakarak ölüme koşması ABD halkında ve dünya genelinde panik yarattı. İsrail’in ırkçı Başbakanı Netanyahu iktidarına karşı yıllardır suskun halk da, toplumsal muhalefetin ayağa kalkışına neden oldu. Tıpkı 1968 Vietnam’ın işgaline karşı ABD’ye karşı halk hareketi sonucu, savaş yanlısı ABD başkanı Nixon’un istifa etmek zorunda kalması ve ABD’nin  Vietnam’dan çekilmesinde olduğu gibi.
Filistin halkını yerinden etmek için yapılan etnik temizlik; tıpkı Nazi Almanya’sında olduğu gibi.
Filistin gençlik hareketi ayrıca bir açıklama yaparak Aaron Bushnell’in eylemiyle ilgili "Erdemli bir davaya destek olmak için bir insanın yapacağı en uç fedakarlıkta bulunarak Aaron Bushnell ABD’deki ve dünyadaki milyonlar adına her yerde vicdan sahibi insanların gözü önünde Filistin halkına karşı yürütülen soykırımın suş ortağı olmayı son nefesine kadar ret edeceği" mesajı verdi.
Bizler de bu ölümsüz dava adamı Aaron Bushnell’i savaş karşıtı olarak selamlıyoruz. 
Genelde bazı insanların ölüsü dirisinden daha güçlüdür. Tıpkı geçmiş yıllarda ABD vatandaşı olan Yahudi asıllı Rachel Corrie gibi... geçmiş yıllarda Washington’da üniversite son sınıf öğrencisiyken barış ve insan hakları aktivisti olarak hiç tanımadığı Filistin halkına yardım etmek için Gazze’ye geldi.
24 yaşında genç bir kız Rachel Corrie; Filistinlilerin evleri yıkılmasın diye direnirken İsrailli askerler tarafından buldozerle ezilerek öldürüldü. Rachel Corrie, Amerika’daki annesine yazdığı mektupta “Anneciğim ben genç yaşta hep barışı savundum. Dilini bilmediğim Arap insanların dilini öğrenmeyi çok istiyorum. Ben gelecekte hissediyorum ki sıradan bir insan gibi yatakta ölmeyeceğim.
Bazen düşünüyorum da insanlık barış içinde bir arada yaşamayı öğrenmeyecek mi?
Sevgili anneciğim, bu masum ve güzel Filistinli insanlar içinde yaşamak beni yeni bir insana dönüştürdü. Bazen düşünüyorum da New York’taki Hürriyet Heykeli acaba ne zaman barışın simgesi olacak.”
Evet okyanusun ötesinde gelerek bilmediği görmediği insanlar için kendini feda eden Rachel Corrie ölümsüzleşti. İnsanlar ölür. Bu bir doğa kanunudur.
Yazımızı Cevat Çapan'ın çevirisiyle ABD’li şair Allen Ginsberg’in şiiriyle bitirelim.

AMERİKA
Amerika sana her şeyimi verdim,şimdi bir hiçim ben.
Amerika, iki dolar yirmi yedi sent 17 Ocak 1956.
Kendi kafama bile dayanamıyorum.
Amerika, ne zaman bitireceğiz insanlarla savaşı?
Al da kıçına sok atom bombanı.
Keyfim yerinde değil, sıkma canımı.
Kafam düzelmeden yazmıyacağım şiirimi.
Amerika ne zaman melekleşeceksin?
Ne zaman soyunacaksın çırılçıplak?
Ne zaman bakacaksın kendine mezarlıktan?
Ne zaman yaraşır olacaksın milyonlarca troçkistine?
Amerika neden gözyaşı dolu kitaplıkların?
Amerika yumurtalarını Hindistan'a ne zaman yollayacaksın?
......
Amerika Tom Mooney'i serbest bırak.
Amerika İspanyol Cumhuriyetçilerini kurtar
Amerika Sacco Vanzetti ölmemeli
Amerika Scottsboro çocuklarıyım ben.

(*) Kaynak: Ülke Çağdaş Milliyet Yayınları