Nurullah ER


ŞİMDİ ZEYTİN ZAMANI

Bölge halkının hasat mevsimidir sonbahar.


Bölge halkının hasat mevsimidir sonbahar.

Ailece girerler şafak sökümü tarlalara, alaca karanlıkta dönerler evlerine.
Hasatlarının baş köşesinde zeytin vardır.
Eylül ayının girmesiyle başlar, kasıma dek sürer.
Zeytini zeytin yapan, yemek kültürünün olmazsa olmazı eden Hataylıların olduğu bilinir.
Sabah kahvaltısında yeşil kırması, siyah selesi; tüm yemeklerinin yağı, ağrılarının, sızılarının şifasıdır zeytin.
Amaonos Dağları´nın ormansız engebeli yamaçlarında, kepir pur topraklarında, dere yataklarında kökü yeter ki tutunacak yer bulsun; ‘bitmem , yeşermem´ demez. Yağmurla ıslanır, meltemle serinlenir, kol atar, boy verir. Asırlarca dededen torunlara, torunlardan çocuklarına kalır.
Mevsim sonbahara dursa da, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Üç ayı geçti, bölgeye damla yağmur düşmedi. Yağmurun yağmaması zeytin üreticilerini telaşlandırıyor. Sulama yapamayanlar dört gözle yağmurun yağmasını bekliyorlar. Zeytin hasatı genelde yağmur sonrası başlar.
Hafta sonu Derekuyu köyündeydim. Derekuyu köyü, İskenderun-Arsuz asfaltına yedi kiometre uzaklığında, Madenli beldesinin üzerinde Amaons dağları arasında bir yerleşim yeri. Konumu itibariyle adına uygun bir köy. Kuzey- güney cephesinde tepeler, doğusunda dağların yükseltileri arasında adeta bir kuyunun içinde gibi. Başını kaldırdığında ancak gökyüzünü görebilirsin. Kendini bir kuyunun içinde zannedersin.
Köylüler tarım ve hayvanclıkla uğraşmakta. En büyük özelliği nerdeyse adıyla markalaşmış ‘Topak aşı´ diye bilinen yeşil zeytinidir. Damak tadı veren, yağlı, sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Köyün içinden geçip giden derenin etrafları, güneyindeki Zilli çayının yatakları, yamaçları ormanlık alanlara kadar bu tür zeytinlerle kaplıdır. Bahçelerindeki ağaçlar dedelerinden kalma, asırlık ağaçlardır. Sulama imkanı olanlar toplamaya başlamışlar, susuz olanlar yağmur bekliyor. Bölgede çok beğenilen bir zeytin türü olduğundan pazar sorunu yaşamadıklarını söylüyorlar.
Her köylüde olduğu gibi, onların da sorunları genelde üretim girdileri olan; mazotun, gübrenin, ilacın pahalılığı ve işçilik sorunu.
Zeytin ve zeytincilik bölgemizin en büyük ekonomik ve kültürel değeri, en büyük besin kaynağıdır. Ekonomik katkısını artırmak, kültürel değerini koruyabilmek için zeytin üreticilerine sahip çıkıp destek olmak gerekiyor. Özellikle geleceğini şehirlerde ve asgari ücrette gören gençlerin köylerinde kalması için onları destekler projeler üretmek gerekiyor.
Gençliğe sahip çıkmak, ülkeye sahip çıkmaktır.