Çağla Yücel


Süt ve süt ürünlerinin vücut ağırlığına etkisi

Çağla Yücel


İştah alımının artması veya azalması kişiden kişiye değişiklik göstermekte olup pek çok sebeplerle ilişkilendirilebilir. İştah kontrolünün sağlanamadığı durumlarda bireyde enerji alımı ve kullanımı sonucunda dengesizlikler ortaya çıkar ve bu durum birçok hastalığa sebep olabilir.

İştah kontrolünün sağlanmasındaki doğru yol, sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçer. Bunun içinde besin gruplarından önerilen porsiyonlarda tüketilmesi gerekir. İştah kontrolü üzerine yapılan çalışmalar sonucunda özellikle süt ve sütün fermente ürünü olan yoğurdun vücut ağırlığı yönetimine ve iştah kontrolüne yardımcı olduğu saptanmıştır.
Yoğurtta kalsiyum laktat olup, yoğurdun sindirimi kolaydır ve süte göre yoğunluğu fazla olduğu için mideyi terk etme süresi uzayacağından dolayı tokluk hissini arttırır.
Yapılan çalışmalarda yoğurt tüketen bireylerin tüketmeyen veya az tüketen bireylere kıyasla diyet kurallarına daha iyi uyum göstermiş olup aynı zamanda kalsiyum ve proteininde vücuda alındığı için metabolik sağlığa olumlu etkisinin olduğu ve glisemik kontrolün sağlandığı saptanmıştır.
Süt ve süt ürünleri yağ içeriği yüksek besinlerdir. Doymuş yağ, kolesterol ve yağda eriyen A vitamini içerirler. Ancak yağın ve kolesterolün kısıtlandığı bireyler için yağ miktarı azaltılmış süt ve süt ürünleri tüketilebilir.
100 g tam yağlı yoğurdun enerjisi 60-75 kkal, karbonhidrat 4.5-4.9 g, protein 3.3-5.0 g, Yağ 3.1-4.1 g arasında değişkenlik gösterir. Bu durum yarım yağlı yoğurt ve yağsız yoğurt için aynı değildir. İsimlerinden de anlaşılabileceği gibi yağ oranları azalmış olup karbonhidrat değerleri artmaktadır.
Bir orta boy kupa bardak süt, 200-240 mL yoğurt veya 2 kibrit kutusu büyüklüğünde (60 g) peynir 1 porsiyondur. Günlük tüketilmesi gereken süt ve/veya süt ürünü; yetişkin bireylerde 2 porsiyon, adolesan bireyler, emzikli kadınlar ve menopoz sonrası kadınlar için günlük 3-4 porsiyon tüketilmesini öneriyoruz.
Sonuç olarak, önerilen porsiyonlarda her gün düzenli olarak tüketilen süt ve süt ürünlerinde bulunan B grubu vitaminleri (Özellikle B2 vitamini), ile birlikte kalsiyum ve fosforun da vücuda alımı sağlanmış olur. Fermente süt ürünü olan yoğurdun içeriğindeki birçok bileşenler ve besin ögeleri nedeniyle iştah kontrolünü kolaylaştırmakla birlikte, ağırlık yönetimine de yardımcı olur, probiyotik özelliğiyle de sindirim sistemi enfeksiyonları ve birçok hastalığın riskini azaltmaktır.
dytcaglayucel@gmail.com