Nurullah ER


TAHA AKYOL VE POPÜLİZM

NURULLAH ER



Taha Akyol sıkça okuduğum bir köşe yazarıdır.
6 Eylül 2017 tarihli Hürriyet Gazetesinde Popülizm üzerine yazdığı bir köşe yazısını arşivime koymuştum. Yerel seçimlerin gündeme geldiği şu günlerde önem arz edeceği düşüncesiyle yayınlama gereği duydum.
Taha Akyo, yazısına Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu´nun; “Popülizmin gözü kör olsun” sözü umarım popülizmin neden kötü olduğu konusunda seviyeli bir tartışma açar, diye başlıyor.
Akyol yazısının devamında; “Çünkü popülizm 21. yüzyılın bir hastalığı haline gelmek üzeredir. 1930´ların Avrupa´sında liberal demokrasinin öldüğü ilan edilerek halkın dikta rejimleri yükselmişse, bugün de demokrasinin; çoğulculuk, özgürlük ve kuvvetler ayrılığı gibi temel değerlere karşı klasik anlamda diktatörlük olmayan, otariter popülist akımlar geliyor” diyor.
Taha Akyol, Pensilvanya Üniversitesi Prof. Werner Müller´in “Popülizm Nedir?” adlı kitabının son bölümünde ki kısımları özetleyerek başlıklar halinde vermiş.
1. Popülizm her devirde görüldü. Zamanımızda popülizmin özelliği demokrasinin temsil ilkesini benimsemesi, fakat halkın temsilcilerinin kendilerinin olduğunu iddia etmeleridir.
2. Popülizm kendi dışında ki akımları ilagal görür. Demokrasinin çoğulculuk prensibini benimsemezler.
3. Toplumun iyliğini sadece kendilerinin istediğini söylerler. Halkın iradesinin, serbestçe tartışmalarını istemezler.
4. Popülistler, refarandumla halkın karara vermesini çok savunurlar, fakat halkın açık ve serbest tartışmalarını benimsemezler, halkın iradesinin kendi iradeleri olduğunu söylerler.
5. Popülizm demokrasiye karşı bir tehlikedir. Anayasal kurumları çatışmaya götürür.
Taha Akyol yazısında Avrupa ülkelerinin üniversiteleride ki akademisyenlerin popülizm üzerine yazdığı eleştirel makalelereden örenkler vererek, poülizmin çoğulculuk karşıtı, çoğunlukçu yönüne dikkat çeker.
Gerçek demokrasilerde temel hak ve özgürlükler, çoğunluğun iradesinden üstündür. Teminatının bağımsız yargılar olduğunu belirtirken, işte Amerikan yargısının popülst Trump karşısında onurlu tavrını ileri sürer.
Yerel Seçimlerin arefesindeyiz. Siyaset meydanı ısınmaya başladı. “Dilin kemiği yok” misali mitnig alanlarında söyldiğiniz sözler sizleri hoşnut edebilir, bolca alkış aldıra bilir,oy getirp kazanmanızı da sağlayabilir. Ama toplumu gerebilir, kutuplaştırıp bölebilir.