Nurullah ER


TARİHTEN GELEN SES

Nurullah Er


Tarihten bir ses gelir bizlere.
Ne mutlu ki o sesi belleğinden silmeyenlere, yüreklerinde duyanlara.
Bundan 100 yıl önce
Bir asırlık zaman...
Yeşiliyle Amanos dağlarına yaslanan, Akdeniz´in mavi sularında serinlenen şirin mi şirin Dörtyol kasabamızda bir ses yükselmişti.
Bu ses, Amanoslarda yankılanmış, Akdeniz´de dalgalanmış, M. Kemal ve arkadaşlarının cesaretine cesaret katmış, işgalci güçleri daha işin başında tedirgin etmeye yetmişti.
Bu ses, Kurtuluş Savaşının mimarisinin sesiydi. Bu sesin ışığında alevlendi Kurtluş Savaşının ateşi. M. Kemal´in önderliğinde; köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir oluşana Kuvayi Milliye güçleri tüm olumsuzluklara rağmen karşı koydular emperyalist güçlere.
İlk kovulan güney bölgemizi işgal eden Fransızlar olmuştu.
Kovanlar mı?
“Türk Milleti asla esareti kabul etmeyen bir millettir. Gidin Toros Dağlarına bakınız. Eğer orada bir tek yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu iyi bilin ki dünyada hiç bir kuvvet Türkleri yenemez” diyen M. Kemal´in inandığı, güven duyduğ özgürlüğüne ve bağımsızlığına düşkün güney bölgesinde yaşayan Türkmenlerdir.
Kuvayi Milliye güçlerinin komutasında verdikleri çete muharebesiyle, Fransızlar, Mersin´den Urfa´ya kadar olan bölgeyi terk etmek zorunda kalmışlardı.
Bundan 100 yıl önce bölgenin kurtuluşu için düşmana atılan ilk kurşunun sesin yüreğinde yaşatan, Dörtyol kasabamızın Belediye Başkanlığını yapma onurunu taşıyan sayın Yaşar Toksoy, yüreğinde taşıdığı bu sesi bölgede ve ülkede anısını yaşatmak, canlılığını korumak için bir ayı geçkin süredir tarihi görevini yerine getirmek için büyük uğraş içine girmiştir.
Biz, Demir-Çelik Emekliler Derneğinin 19 Ekim´de yaptığı emeklilerin dayanışma yemeğine katıldığında, yüz yılın anısına hazırlattığı kitapları, broşürleri karanfillerle birlikte geceye katılanlara dağıtarak, yaptığı konuşmasıyla, yüzüncü yılın önemini, tarihi değerini biz emeklilerle paylaşarak etkinliklerine davet etmişti.
01-04 Kasım tarihleri arasında yapılan “Turuçgiller ve İlk Kurşun Festivali´yle” bölgenin ekonomisinin ve tarihinin sesini duyurmuştu.
14 Aralık´ta bölgeden büyük bir kalabalıkla birlikte; rahat uyu Atam, bıraktığın eserlerin emin ellerde diyerek Anıtkabirde Atatürkün huzurundaydı.
Belediye Başkanı Yaşar Toksoy; bölgenin devlet yetkilileri, garnizon komutan, Milli Eğitime bağlı okullar, sivil toplum kuruluşları ve kalabalık bir halk kitlesiyle birlikte 19 Aralık tarihinde, İlk Kurşunun yüzüncü yıl anısına Şehitler Mezarlığının ziyaretinin ardından anıta çelenk koyarak, Anıt Şeref defterine; “19 Aralık 1918 sadece Türk milletinin değil, tüm dünyanın tanık olduğu kutlu ve haklı bir zaferin başlangıç tarihidir. İlk kıvılcımı Dörtyol´dan ateşlenen mukaddes gaye tüm Anadolu´ya inanç meşalesi olmuştur. Mehmet Çavuş ve Kahraman silah arkadaşları ile başlatılan bu kutlu mücadelenin haklı zaferin 100. yılına tanık olma şerefini ve gururunu yaşıyoruz. Tarihte hiç bir düşman işgaline müsade edilmemiş Türkmen kahraman ilçesi Dörtyol´umuz şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da vatan toprağını namus bilip koruyacaktır. Milli mücadelenin 100. yıl dönümünde başta Gazi M. Kemal Atatürk olmak üzere, Kara Mehmet, Kara Hasan Paşa, Hacı Emin Hoca, Köse Mustafaları, Yusuf Ağaları ve Kuvayi Milliye´nin tüm adsız kahramanlarını minnetle şükranla anıyor, hatıraları önünde söz veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve yiğit Dörtyol halkı adına, bizlere emenet ettiğiniz vatan topraklarını sizlerden aldığımız ilhamla, şerefle, grurla sonsuza kadar taşıyacağız.” diyerek imzalamıştır.
Bir ülkenin vatandaşının canını verecek kadar fedakarlığa sevk eden şey; vatan ve millet sevgisi, vatanseverliğin oluşturduğu kahramanlık duygusdur. Bundan yüz yıl önce vatanını ve topraklarını korumak için ölümü göze alarak atılan ilk kurşunda böylesi bir inanç vardır.
Bugün bölgemiz bir işgal altında olmasa da, emperyalist güçlerin örgütlüyerek kurdurdukları terör örgütleri, bölgemizde savaş günlerini aratmayacak kadar acılar yaşatmaktadır. M. Akif; “Tarihten ders çıkartılsaydı, tarih tekerrür etmezdi” demiştir. Değerli Dörtyol Belediye Başkanımız bu düşünceden yola çıkarak geçmişte yaşanan acıların tekrar edilmemesi için yaptığı etkinliklerle geleceğe ışık tutmuştur.
Tarih, yaşanlardan değil, yaşanablirlerden yaşananlara doğru ilerlerse her zaman canlılğını korur. Gelecek tarihler geçmiş tarihlerin ışığında aydınlanır.