Nurullah ER


Üniversiteli işsiz

NURULLAH ER


Üniversite sınav sonuçları açıklandı.

Kaybedenler üzüntülü olsa da, kazananlarında sevindiğini pek göremedim.
Piyasa üniversiteli işsiz kaynıyor.
Her dört üniversiteliden birinin işsiz olduğu söyleniyor.
Her şehre bir üniversite açılırken işsizler ordusu yetiştirelim diye mi açılmıştı?
Üniversiteler akademik kuruluşlardır.
Kişiyi yaşama hazırlar; bitirenler bilgi birikimli, teknik donanımlı olurlar.
Anaokulunda eğitime başlayan bir kişi, üniversite diplomasını alarak ben çalışmaya hazırım der. Ne var ki daha ilk günde kapılar yüzüne kapanır.
Devlet, “KPSS” der.
Özel sektör, 'SİVİNİ” bırak biz seni çağıracağız der.
Aylarca KPSS´ye hazırlanan, yetmedi yüksek lisan yapan, bir iki yabancı dil öğrenmek için dil kurslarını kaçırmayan gence devlet sonunda; yeterli puanı alamadın, mülakatta elendin, özel sektör ise; iş tecrüben yok, donanımlı değilsin diyerek işsizler ordusunun içine iterler. Yıllarca mezun olan sayılarla bu rakam katlanarak büyür.
Gençlere Anadolu´da delikanlı derler.
O yaşta hayalleri, umutları yaşama dairdir.
Heyecanlıdırlar, coşkuludur, tez canlıdırlar; özgürlük tutkunudurlar. Bilgi birikimini, teknik donanımını bir an önce toplumla paylaşarak, çalışma hayatına başlayarak, üretime dönüştürerek göstermek isterler.
Eğer ki bir evde işsiz bir delikanlı varsa o evde mutluluk olmaz. Çünkü gencin, hayalleri bitmiş, düşleri sönmüştür. Ailenin onca emeği, heba olup, suya düşmüştür. Sevgi, saygı ortamı kaybolmuş, evde her şey sinir harbine döndüğünden, herkes patlamaya hazır bir bomba haline gelmiştir.
Üniversiteler açılırken ülke yöneticileri; ülkesini seven, milli ve manevi değerlere saygılı, çağa ayak uyduran, becerikli, iş bilen, sanata, spora önem veren, doğasını seven, kültürel donanımlı bir gençten bahseder.
Ama bu sistemde zor görülüyor. Çünkü sistem belli aralıklarla ekonomik kriz üretiyor, biri bitmeden diğeri başlıyor. Ekonomik kriz; küçülme, daralma olduğundan işsizlik büyüyecek, çalışanlar işini kaybedecekler, bu oluşum piyasaya yansıyarak zamlar yapılacak, enflasyon yükselecek, hayat çekilmez bir hal alacak demektir.
Ülke ekonomimiz küresel güçlerin denetimi ve kontrolünden, kendi mezramıza çekilmeden, doğal kaynaklarımızı kendimiz kullanır hale gelinmeden, sosyal devlet olgusu yaratılmadan, demokratik bir ortam oluşturulmadan, eğitim sistemini ezberci eğitim kurtarıp üretime göre şekillendirmeden, ülkemizde işsizlik sorunun çözümü zor görülüyor.