Tarih: 08.04.2025 18:30

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES
İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, kadın istihdamını önceleyen Sınırlı Sorumlu İskenderun İşletme Kooperatifi (İSKOOP) bünyesinde yapılacak çalışmalar ve projeler hakkında açıklama yaptı. Ziraat Park'ta bulunan tesiste çalışacak olan İSKOOP'un, kente yeni bir soluk getireceğini, kooperatifle kadınlara yeni iş imkanları ve kentimize katma değer sağlayacak projemizin üretileceğini söyledi. İskenderun İşletme Kooperatifinin, üretim ve çalışma amacıyla 25 Nisan'da faaliyete gireceği açıklandı.

İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Begüm Işıklı, Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Ulaşım Daire Başkanı Mehmet Umut Arpacı, HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Erol Yılmazgil ile İskenderun Belediyesi müdürlerinin de katıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan Dönmez, İSKOOP aracılığıyla, hibelerle oluşturulan tesiste taze meyvelerin kurutulup, pazarlanacağını, tekstil atölyesinde de belediyelerin zorunlu giysilerinin hazırlanacağını, İskenderun İşletme Kooperatifi'nde çalışacak kadınların çocukları için 'oyun alanı (kreş)' kuracaklarını ifade etti. 

Belediyelerin kreş açmasının yasaklanması üzerine ismini değiştirerek 'çocuk oyun alanı' oluşturacaklarını ifade eden İskenderun Belediye Başkanı Dönmez, "İskenderun'da üretmek isteyen bir kadın varsa, 'Ya benim küçük çocuğum var. Bunu neyle bırakacağım?' diye düşünüyorsa ve bunların hepsi sınırlı sayıda yan tarafta üretim merkezinde çalışırken hemen karşısındaki oyun alanında, eğitmenler eşliğinde ve güvende eğitimini alabileceğini bilecek. Bunların hepsini hazırladık, çalışmaya başlıyoruz" dedi.

İSKOOP'un yıllık tahmini bütçesi 90 milyon lira 

İSKOOPun tekstil atölyesinin 'biçki-dikiş kursu' olmadığını anımsatan anlatan Dönmez, "Sadece İskenderun Belediyesi'nin yıllık yaklaşık 6 milyon lira civarında dönemsel olarak olarak yaz-kış kıyafet alma zorunluluğu var. Hatay'daki bütün belediyelerin kıyafetini değerlendirdiğimiz zaman hem fabrikalar nezdinde hem destek olacak şirketler nezdinde hem de belediyeler nezdinde böyle bir kooperatif bünyesinde ilk defa iş kıyafeti üretip kullanıp satışını gerçekleştireceğiz. El işi sanatı yapan engelli kardeşlerimizin bir çoğunu kooperatif bünyesine alıyoruz. Onların ürettiklerini kooperatif olarak satın alıp, piyasaya satacağız. Kooperatifin en büyük faydalarından bir tanesini de İskenderun belediyesine. Faydası şöyle; belediye bünyesinde çalıştırdığımız bir işletmede altı aylık ihaleye çıkmak zorundayız. Domates alacağız, domatesi alırken bile altı aylık ihaleye çıkmak zorundasınız. Esnaf bir teklif verirken şunu altı ayda domatesin fiyatını nereye varabileceğini, nasıl olabileceğini tahmin edip yanılmaz ise bize bu şekilde fiyat vermek zorunda. Biz de pahalıya almak zorundayız. Esnaf kar mı edecek, zarar edecek bu da belli değil. Bunları kooperatif bünyesinde gerçekleştirdiği zaman normal nasıl çarşıdan pazardan esnafla pazarlık usülü alabiliyorsanız o şekilde alınacak. Denizciler'deki Turgut Özal Parkı, Sarıseki Kanyon Park, Numune'de hastanenin olduğu yerdeki parklar ve benzeri gibi yerlerin tamamının kooperatifle anlaşma ve sözleşme yapma yetkisi var. Belediye olarak bu yetkiyi değerlendirerek, bölgenin halkının çalışabileceği, ürettiği, insanların efektif olarak kullanabildiği tatlar haline getirilecek. Bizim yıllık tahmini bütçemiz 90 milyon lira civarında."

Belediye günde 50 bin ekmek de üretecek

İskenderun Belediye Başkanı Dönmez, belediyenin önümüzdeki günlerde kuracağı halk ekmek fabrikası ile ucuz ekmek üretip, dar gelirli halka satacağını söyledi. Dönmez, "Burada ilk defa huzurunuzda söylüyorum; halk ekmek fabrikası açıyoruz. İskenderun'da günlük 50.000 ekmek üreteceğiz. Yerimiz hazır, projemiz hazır, yaklaşık bir ay içerisinde de inşaatın çalışmalarına başlıyoruz. Halk ekmeği de İSKOOP üzerinden devam ettireceğiz. Dolayısıyla 50.000 ekmek. Fırıncı kardeşlerimiz üzülmesinler. Bu ekmeği, dar gelirli, ihtiyaç duyabilecek kardeşlerimize bu ekmeği sağlayacağız. İskenderun'un her noktasında hemen hemen her mahallesinde satış noktaları planlıyoruz" diye konuştu.

İskenderun'un herkesin tahmin ettiğinden daha da hızlı bir toparlama süreci içerisinde olduğunu savunan belediye başkanı Dönmez, çalışmaların ihtiyaç ve öncelik sıralamasına göre yapıldığını belirtti. Dönmez, "Bunu yaptığımız sürece İskenderun'u hızlıca toparlayacağımızı düşünüyoruz" dedi. Şehrin ayağa kalkabilmesi için yapısal ve fiziksel çalışmalara devam ediyoruz. Yaptığımız çalışmaları zaten hepiniz görüyorsunuz. Yine de biz niye yaptık, nasıl nasıl yaptık, bunu anlatıyoruz. Bazen yöntemimiz eleştiriliyor, haklılar. İnsanlar altındaki gerekçeyi bilmeyebilir ama emin olun bugüne kadar yaptığımız işlerin maliyeti, piyasa fiyatlarının üçte birine falan denk gelecektir. Nasıl yapıyoruz onu söylüyoruz. İhaleye giriyoruz açık ihale ya da teklif usülüyle ihaleye İSKEN A.Ş. olarak da giriyoruz. İhale  İSKEN A.Ş.'de kalıyor.  İSKEN A.Ş. aldığı zaman da pazarlık usulüyle yapabiliyoruz, maliyetlemeler aşağıya düşüyor ve bir çok şeyi de bakımın kadememiz fen işleri müdürlüğü kendi imkanlarıyla yapıyor. Kendi ekiplerimizi çalıştıyoruz aslında. Çok ciddi bir iş gücümüz var. 1.200'e yakın personelimiz var. Bunların kendi alanlarına ayrıştırdığımız zaman çok ciddi bir iş gücü yapıyor ve bu iş gücünden de sonuna kadar faydalanmak istiyoruz. Yaklaşık her ay 50 milyon lira civarında personel giderimiz var. Eğer biz bu personeli çalıştırırsak, alacağımız hizmet kalitesi ne olurdu, bunun hesabını yapıyoruz. Bugün bir ustamızın maaşı 50 bin-55 bin lira. İskenderun Belediyesi personelini, İSDEMİR işçisi statüsüne taşıyacak hale getirdik" değerlendirmesini yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —